Kdaj je pravi čas, da se znebite pleničk?

  Kategorije: Dojenčki in malčki, Vzgoja,
5 min.
24. avg'17

Ah, te pleničke! Po rojstvu otroka traja nekaj časa, da se nanje navadimo, kasneje pa komaj čakamo, da se jih končno znebimo. Otroci nam tega postopka ravno ne olajšujejo. Za to drugo pa so tukaj naši starši in znanci, ki o naših otrocih vedo več kot mi sami, in tako odvajanje od plenic postaja še bolj stresno in naporno. Dragi starši, vsak otrok je drugačen in tudi, če je prijateljičina Sara že na kahlici in vaš Peter še ne, se ne obremenjujte. Vse ob svojem času.

Otrok brez pleničke

Vaš otrok mora za uporabo kahlice dozoreti

Otroci se iti na kahlico večinoma naučijo med 2,5. in 3. letom starosti. Nekateri otroci so seveda bolj spretni, drugi pa za to potrebujejo dlje časa. V povprečju so deklice na to pripravljene hitreje kot dečki, spet pa je odvisno od posameznika. Otroci se že v obdobju okrog 18. meseca začnejo zavedati, da lulajo in kakajo. Še kakšno leto po tem tega ne znajo ugotoviti vnaprej in za trenutek zadržati. S privajanjem na kahlico se tega počasi naučijo. Kdaj je pravi čas za navajanje na kahlico, lahko opazujete tudi po otrokovem vedenju. Dober znak je, če medtem ko kaka, izgine v drugo sobo ali pa se skriva, ali pa vam to pride celo povedat. Polna plenička ni prijetna niti dojenčkom. 

Pravi čas za kahlico se lahko kaže tudi tako:

  • otrok že pozna besedici »kakati« in »lulati« in razume njun pomen,
  • blato je čvrsto in redno,
  • po kratkem spancu se zbudi s suho pleničko,
  • pred potrebo odide v drugo sobo, ali pa se skriva,
  • ne počuti se prijetno, če ima polno plenico.

Z vajo na kahlico lahko začnete že pri 18 mesecih, pa tudi že prej. Nekatere mamice že z novorojenčki prakticirajo metodo brez pleničk, zahvaljujoč kateri bi se otroci morali na kahlico naučiti hitreje. Če te metode niste uporabili, nič za to. Vaš malček se bo od pleničk odvadil, za to potrebujete le potrpljenje.

Brez poniževanja, le potrpežljivo

Verjetno je vsaka izmed nas od starejših že slišala dobronamerni nasvet otrokom: »Ti pa še zmeraj nosiš pleničko? Tako velika punca? Pa saj to je sramota.« Takšni komentarji, zgražanje, graja, posedanje otroka na kahlico na silo, mu ne bodo pomagali. Ravno nasprotno, s tem ga lahko brez potrebe prestrašite. Kako bi se pa vi počutili, če bi vas nekdo neposredno zasmehoval? Zakaj bi potem bilo to za otroka primerno? 

Odvajanje od pleničk je dolgi proces. Malčku boste okrog in okrog kazali, kako se na kahlico usede tudi besedi »kakati« in »lulati« bosta v vašem domu še dolgo med najbolj uporabljenimi. Počutili se boste kot papagaj, ki stalno ponavlja: »Bi šel lulat? Pridi, gremo lulat.«

Dojenček kahlica

Otroci se najbolje učijo s posnemanjem

Kot ste že opazili, vaš malček vse ponavlja za vami. Starejši sorojenci bi morali biti malčkom vzor. Pokažite svojim otrokom, da tudi vi uporabljate stranišče in da je to popolnoma naravno. Pojdite skupaj na stranišče in skupaj potegnite vodo. Potrebo lahko ponazorite tudi s pomočjo igrač. Igrače v podobi dojenčkov, medvedki in drugi plišasti prijatelji morajo prav tako kakati in lulati. Otroci bodo to lažje razumeli in postopoma vpeljali v prakso.

Kako se znebiti pleničk in začeti hoditi na kahlico?

Pediatri in psihologi priporočajo nekaj pravil, ki jih je dobro uveljavljati pri prehodu na kahlico:

  • Otrok se začne učiti iti na kahlico med stabilnim obdobjem. Torej ne med potovanjem, selitvijo ali drugimi dokaj stresnimi okoliščinami. Vaš otrok potrebuje varnost okolja, ki ga dobro pozna.
  • Kahlica bi morala biti vedno pri roki, vedno jo hranite na istem mestu. Ko ni v uporabi, lahko nanjo položite punčko ali pa drugo igračo, ki v tistem vanjo lula.
  • Na kahlico se otroke uči postopoma in počasi. Ne silite malčka sedeti na njej, če tega noče ali pa se je boji. Dajte otroku prostor, da bi jo začel postopoma uporabljati sam. Če kahlica ne deluje, lahko poskusite z nastavkom za straniščno školjko.
  • Ne izražajte jeze ali razočaranja zaradi neuspelega poskusa. Da, to je stresno, vendar s takšnim vedenjem svojemu malčku ne boste pomagali.
  • Spodbujajte svoje otroke, pohvalite jih, če jim uspe.
  • Svoje otroke oblecite v udobna oblačila, ki jih lahko pred potrebo preprosto sleče. Na primer, trenirko z elastiko.
  • Ko že začne z uporabo kahlice, prenehajte s plenicami. Ne uporabljajte jih niti »za vsak primer«. V posteljico raje namestite nepremočljivo prevleko, na izlete pa s seboj vzemite potovalno kahlico.

Deklici kahlica

Dobri nasveti mamic

Suzana, mamica male Doroteje, svojo hčerko po uporabi kahlice vedno pohvali. »S soprogom sva se dogovorila, da je najboljša motivacija pohvala. Ko se Doti polula ali pokaka, zaploskava in zakličeva, bravo. Tudi naši sorodniki in prijatelji se našemu ploskanju pridružijo. Doti je tako ponosna nase, da polno kahlico kar vsem pokaže. Na pleničke pa smo že čisto pozabili.«

Katja, mamica triletnega Patrika, si pomaga z zvoki in igračami. »Mali otročki govorice še ne obvladajo, zato smo se odločili za zvoke, ki jih lahko ponazorijo. Najprej smo na kahlico dajali Patrikovega medvedka in govorili tsssssss, ko naj bi lulal. Kasneje smo tssss izgovarjali vedno, ko smo Patrika vprašali, ali hoče lulati. Postopoma se je tega navadil in se sam s tssss povprašal po kahlici«.

Janja je svojega Jakoba opazovala in iskala signale. »Poznam svojega otroka in že od njegovega rojstva vem, kako je videti njegov obraz, ko kaka. Še bolj sem ga začela opazovati in ko sem videla, da ima rdeč obrazek, hitro trenirko dol in na kahlico. Ni trajalo dolgo, morda kakšen teden, da je kahlico želel kar sam od sebe.«

Dragi starši, imate kakšen nasvet, kako odvaditi otroka od plenic, ki je deloval pri vas? V komentarjih delite z nami in pomagajte drugim staršem, katerih otroci od kahlice tečejo stran.