Gripa napada: kako pred njo zaščititi svoje otroke?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
20. feb'18

Gripa je strah in trepet vsake zime in starši se leto za letom bojijo tega, da bo za njo zbolel tudi njihov otrok. Pri gripi je najpomembnejša preventiva, vendar se ji kljub njej, nekateri otroci in niti starši ne morejo izogniti. Kako se obvarovati pred njo in kaj narediti, če se je povabila tudi k vam domov?

Za običajno gripo se dandanes v modernem svetu običajno ne umira, vendar to ne pomeni, da lahko njene simptome ignoriramo. Neozdravljena bolezen se v večini primerov običajno vrne, in tudi če otroci bolezni lažje premagujejo, gripe ne bi smeli podcenjevati. V primeru bolezni je obisk zdravnika prvi korak k ozdravitvi.

Gripa ali prehlad?

Ne zna vsak na prvi pogled ločiti gripe od angine ali prehlada. Te bolezni imajo različen nastop bolezni, njen potek in tudi način zdravljenja. Medtem ko gripa nastopi v trenutku, torej resnično hitro, prehlad prihaja počasneje in otroci se lahko počutijo slabotno tudi nekaj dni pred izbruhom bolezni.

Tipičen simptom, po katerem starši najhitreje prepoznajo gripo, je vročina ali nasprotno, mrzlica. Ta je pri prehladu zelo redka. Gripo spremljajo tudi bolečine v glavi, mišicah in slabo počutje. Prehlad običajno izgine v enem tednu, oslabelost zaradi gripe pa lahko človek občuti tudi tri tedne po »ozdravitvi«.

Simptomi gripa

Kako se obraniti?

Najbolj preprosta rešitev je cepljenje, ki ga svetujejo tudi zdravniki. Cepi se v mesecu oktobru in novembru, saj se pravo obdobje gripe začne že v decembru. Da se ustvarijo prititelesa, traja kar 14 dni, zato je treba na cepljenje misliti, še preden izbruhne epidemija gripe. Gripa je virusno obolenje, ki vsako leto mutira, tako da je cepljenje dobro ponoviti vsakih 6 do 12 mesecev.

Obstajajo pa tudi preventivne metode, ki se jih je treba držati celo leto. Pomembno je zadostno prezračevanje prostorov, tudi med obdobjem gripe. Ne smemo pa pozabiti niti na higieno – umivanje rok, postavljanje roke pred usta in nos med kašljanjem in kihanjem. Imunost lahko okrepite tudi z rednim uživanjem sadja in zelenjave, gibanjem in telovadbo. Če se vaš malček pritožuje, da se ne počuti dobro, ga na vsak način ne pošiljajte v vrtec ali šolo. V okolici drugih ljudi se lahko bolezen razvije hitreje. Priporočljivo je tudi izogibanje zakajenih prostorov.

Ko napade gripa

Ne odlašajte obiska zdravnika in se k njemu odpravite že ob prvih znakih bolezni. Antibiotikov za gripo ne predpisujejo, zdravnik bo otroku predpisal zdravila za zniževanje vročine, zadosten vnos tekočin in vitaminov, predvsem vitamina C. V primeru, da gripo kot virusno obolenje spremlja še bakterijsko obolenje, vam bo zdravnik predpisal tudi antibiotike.

Visoko vročino lahko otroku zbijate s hladnimi obkladki, ne pozabite pa niti na redno zračenje prostora, v katerem se malček nahaja. Povsem normalno je, da otrok nima apetita, zato ga ne silite jesti. V primeru bolezni so najboljše zdravilo za bolno telo in duha različne kaše s piškoti in klasična kurja juha.

Otroška imunost

Domači čaj proti gripi

Vsak pozna preprost ingverjev čaj, ki dela čudeže. Njegov posebeni okus lahko omilite z medom in limono, kar bo še okrepilo njegove učinke. V primeru, da želite iz njega napraviti pravo protigripno bombo, mu dodajte še kurkumo in kajenski poper. Ta vrsta popra krepi imunski sistem, deluje preventivno proti gripi in prehladu in ima odlične antibakterijske učinke.

Sestavine (za eno skodelico)

  • skodelica vode
  • 1 čajna žlička kurkume (sveže ali v prahu)
  • 1 čajna žlička svežega ingverja
  • 1 stebelce nasekljane limonine trave
  • ščepec kajenskega popra
  • 2 čajni žlički medu
  • nekaj kapljic limoninega soka

Postopek

Ingver, kurkumo in kajenski poper natresite v lonec z vodo, počakajte, da voda zavre in kuhajte še 5 minut. Nato dodajte limonino travo in pustite, da se malce ustali. Na koncu čaj presedite, počakajte, da se malo shladi in ga sladkajte z medom in dodajte limono. Ta edinstveni čajček bo napravil čudeže!

čaj gripa

Ne podcenjujte gripe. Če želite, da bi se je vaš malček izognil, stavite na preventivo. Preveč sterilno okolje bo otrokom bolj škodilo kot pomagalo, saj njihovo telo ne bo moglo ustvariti protiteles. Dovolite otrokom, da se z vrstniki igrajo v peskovniku, naučite jih jesti sadje in zelenjavo in pazite na zadostno higieno. Ne dovolite, da napade gripa.