Z vrta na mizo: Spomladanski recepti polni vitaminov

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
5 min.
20. apr'23

Dolga zima je za počitek sicer blagodejna, vendar se mora spomladi zagnati organizem cele družine. Za to so kot nalašč vse pogostejši sončni žarki in tudi prva spomladanska zelenjava, ki je polna vitaminov in mineralov. Kako okusno dopolniti zaloge hranljivih snovi, ki jih po zimi primanjkuje tako malim kot velikim?

Spomladanska čebula, špinača, šparglji, čemaž, redkvice ... Zdrava spomladanska zelenjava ravno doživlja vrhunec v svoji sezoni in na vaši mizi ne bi smela manjkati. Za vas smo pripravili okusne in zdrave recepte, ki bodo nasitili vso družino in ne bodo potešili le lačnih želodčkov, ampak tudi brbončice. Količine sestavin pa ne pozabite prilagoditi številu lakotnikov.

Špargljevo-špinačna juha

Ta pestra zelena juha bo celi družini priskrbela veliko moči in energije za vsa spomladanska opravila. V eni porciji najdete veliko folne kisline, vlaknin, kalija, vitamina K, kalcija, magnezija, bakra in tudi mangana. Sezona špargljev traja za razliko od špinačne relativno malo časa, zato jo na polno izkoristite in sebi in svojim otrokom po zimi priskrbite potrebne vitamine in minerale.

Sestavine

  • 4-5 špargljev
  • ¼ skodelice špinače
  • ½ skodelice kokosovega mleka
  • ½ limone

Postopek

  • Šparglje očistite, odlomite olesenele konice, prerežite na polovico in jih skupaj s špinačo vstavite v parni kuhalnik. V posodo za vodo nalijte vodo do druge ravni in kuhajte.
  • Skuhano zelenjavo skupaj z ostalimi sestavinami dobro sesekljajte.
  • Če je juha pregosta, jo razredčite z vodo, v kateri ste kuhali šparglje in špinačo.

Pomlad recepti šparglji

Testenine s čemažem

Čemaž podobno kot šparglji raste le kratek čas, vendar lahko v njegovih zdravilnih učinkih zahvaljujoč zamrzovalniku uživate celo leto. Po dolgi zimi boste cenili predvsem njegovo zmožnost obrambe proti boleznim zgornjih dihal in težavah v želodcu. Čemaž poleg drugega znižuje krvni tlak, učinkuje protivnetno, ima izjemno zmožnost razstrupljanja in lajša tudi bolečine v glavi.

Sestavine

  • veliiiiko listov čemaža
  • 250 g testenin
  • košček masla
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • naribani parmezan
  • sol in poper po okusu

Postopek

  • Čemaž sesekljajte na drobno in popražite na olivnem olju.
  • Ko se količina čemaža zredči, po okusu dodajte sol in poper, košček masla, smetano za kuhanje in kuhajte še nekaj trenutkov, da se sestavine lepo povežejo.
  • To omako v večji ponvi ali loncu zmešajte s kuhanimi testeninami in na jih na krožniku velikodušno posujte z naribanim parmezanom.

Pomlad recepti čemaž

Pisana spomladanska solata s sladko polivko

Ali po težkih jedeh iščete nekaj bolj osvežilnega, ki je hkrati tudi polnovredno in zdravo? Solata za celo družino, v kateri se skriva ogromno spomladanske zelenjave, je zadetek v polno. Glavno vlogo v njej igra redkvica z visokim deležem C vitamina, vlaknin, folne kisline, ne manjka pa niti spomladanska čebula, ki je po zimi dober znanilec pomladi.

Sestavine

  • 4 kom spomladanske čebule
  • 2 šopa redkvic
  • 1 manjša bučka
  • čičerika iz pločevinke
  • kvinoja
  • 4 jajca
  • tekoči jogurt
  • sol in poper
  • peteršilj
  • med
  • olivno olje

Postopek

  • Čebulo in redkvico oplaknite in narežite.
  • Bučko prav tako oplaknite, narežite na koleščka, posolite in popoprajte in na kratko popecite na žar ponvi.
  • Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži in jajca na trdo skuhajte (če so vam ljubši mehko kuhani, jih lahko skuhate tudi na tak način, v solati se vam bodo tako pomešali s polivko).
  • V skledici pripravite polivko – zmešajte jogurt, med, nasekljani peteršilj, sol in poper.
  • Vse sestavine (poleg polivke in jajc) zmešajte, servirajte na krožnik ali v skledo, okrasite z jajcem, pokapajte s polivko in servirajte.
  • Dodate pa se bodo podale tudi druge sestavine (solata je odlična tudi z avokadom, šparglji in oreščki), in tudi s piščančjimi prsi popečenimi na žaru, tuninim ali lososovim steaku ter tudi tofujem.

Pomlad recepti solataBrezglutenske palačinke iz rdeče pese

Rdeča pesa sicer ni značilen spomladanski plod, vendar je tudi v času velike noči redno na številnih jedilnikih. Skuhana, vložena in tudi pečena vsebuje veliko vitaminov B, C in E, kalija, železa, magnezija, joda, cinka in mangana. Nikoli niste pomislili, da bi to sorto repe uporabili za sladko jed? Rožnatih palačink se bo branil nihče, zato kar pogumno.

Sestavine

  • 3 rdeče pese
  • 1 skodelica mandljevega mleka
  • 1 jajce
  • ½ čajne žličke vanilje
  • 2 jušni žlici agavinega sirupa
  • 1 skodelica mandljeve moke
  • 1 jušna žlica pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soli

Postopek

  • Rdečo peso olupite, narežite na kocke, vstavite v parni kuhalnik in v posodo za vodo nalijte vodo do tretje ravni in kuhajte.
  • V skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol in zmes zmiksajte skupaj s kuhano rdečo peso.
  • V drugi posodi zmešajte jajce, vaniljo, agavin sirup, in tako zmešane sestavine dodajte zmesi z rdečo peso.
  • Dobro premešano zmes za palačinke pustite stati nekaj minut in postopoma na ponvi palačinke pecite na vsaki strani približno 3 minute oz. dokler se palačinke ne spečejo.
  • Postrezite s svežim sadjem, stepeno smetano in čokolado.

Pomlad recepti rdeča pesa

Hrustljav rabarbarin crumble

Morda vas bo presenetilo, ampak rabarbara je kljub svoji uporabnosti v peki pravzaprav zelenjava. V njej se mešata sladkast in kisel okus, kar predstavlja popolno kombinacijo za pripravo hrustljavega crumbla. Ta zelenjava prihaja iz Azije in je odličen vir vitaminov A, B3, B5, B9, C in K, bogata pa je tudi s kalcijem, kalijem, magnezijem, železom, natrijem in manganom. Z njenim uživanjem pa ni priporočljivo pretiravati – rabarbara vsebuje veliko oksalne kisline, ki ob pomanjkanju želodčne kisline onemogoča absorpcijo kalcija.

Sestavine

  • rabarbara
  • 150 g polnozrnate moke
  • 150 g ovsenih kosmičev
  • 200 g masla
  • 200 g trsnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 čajna žlička cimeta

Postopek

  • Pečico segrejte na 180 °C, pekač ali model za peko obložite s peki papirjem ali namastite z maslom.
  • Zmehčano maslo zmešajte s polnozrnato moko, nasekljanimi ovsenimi kosmiči, polovično porcijo sladkorja, ščepcem soli in cimetom.
  • Rabarbaro oplaknite, narežite in zmešajte z preostalimi 100 g sladkorja. Dodajte jo v testo in zlijte na pekač.
  • Crumble pecite približno 30-35 minut pri 180 °C.
  • Postrezite s kepico vaniljevega sladoleda.
  • V crumble lahko dodate še katero koli drugo sadje, ki bo ublažil kisel okus rabarbare. Priporočamo jagode ali maline.

Pomlad recepti rabarbara

Vir naslovne fotografije: Freepik