8 položajev pri dojenju, ki bi jih morali poznati

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
5 min.
06. okt'17

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčke. Za osvojitev pravilne tehnike dojenja se je treba namestiti na pravilen položaj, za dojenčka in mamico. Osvojite sedeče, ležeče ali polsedeče položaje tako, da vaš hrbet ne bi trpel in bi se dojenček mogel pravilno prisesati.

Med najpogostejše napake pri dojenju spada ravno nepravilen položaj. Primernih položajev je veliko, bistvenega pomena pa je, da dojenček pri tem ne bi obračal glavice, ampak celotno telo in da bi mu omogočili, da se pravilno prisesa k prsim. Otrok sesa mleko z mesta, kjer ima brado. Izmed različnih položajev pri dojenju lahko izberete tistega, ki bo vam in vašemu otroku najbolj ugoden. Med dojenjem bi se morala oba počutiti udobno. Pozabite na plenice in odejice ter z dojenjem začnite v stiku kože ob kožo. Na primer tudi v teh položajih.

Položaji dojenje

Polležeči položaj

Ta položaj je primeren od prvega stika z dojenčkom po porodu. To je osnoven in prirojen položaj, pri začetkih z dojenjem je idealen v stiku koža na kožo (torej brez nedrčka, malček pa je le v pleničkah). Tako se aktivirajo dojenčkovi refleksi. Mamica ne drži dojenčkove glavice, ampak mu z eno roko pridrži hrbet ali tilnik. Z drugo roko nadzoruje dojko in jo po potrebi pritiska. Brada dojenčka je tako potopljena v dojko. Prednost tega položaja je, da bo dojenček podrl kupček še na dojki, tako da vam ne bo treba čakati in tega izsiliti, da bi to naredil na rami.

Položaj koale

Uporaben je predvsem takrat, če obstajajo težave s prisesavanjem, večinoma zdravstvenega značaja (dojenček, ki se ne more prisesati, zamaknjena čeljust, razcepljeno nebo, kolike, mala usta pri dojenju in Downov sindrom) ali pa ko ima mama močan izcejalni refleks. Pokončni položaj in gravitacija pomagata otroku maksimalno nagniti glavico in s tem tudi odlično prisesavanje. Ta položaj je malce zahtevnejši kot polležeči. Dojenček pri njem sedi okobal mamičine noge, ona pa ga drži z eno roko (s palcem pod enim ušeskom in s kazalcem pod drugim) ali pa z obema rokama za tilnik (ne vrat!). Ta položaj se imenuje tudi vertikalni ali avstralski, po medvedku koali.

Dojenje položaji
Nogometni položaj

Nogometni ali bočni položaj bo prišel prav predvsem mamicam z velikimi prsmi ali ploskimi bradavicami. Otrok pri njem leži na podlagi na ravni dojke, vzdolž maminemu boku. Nogice so v smeri mamine pazduhe, glavica je pri spodnji dojki, iz katere se bo dojil. Mamica podpira malčkovo roko, prsti te iste roke pa podpirajo njegovo glavico. Položaj je priporočljiv tudi za mamice dvojčkov, ki želijo dojiti otroke iz obeh dojk hkrati in je primeren tudi za novorojenčke. Sprošča se tudi mleko iz bočnih mlečnih žlez.

Ležeči položaj na boku

Dojiti otroka v polsedečem položaju na boku je idealno v primeru, če proizvajate preveč mleka, ta položaj pa vam bo všeč tudi ponoči. Prav tako je primeren tudi takrat, če imate poporodne težave, ki resnično niso redke – na primer bolečine v križu, po carskem rezu, po rezu ... Z dojenčkom lezita nasproti, trebušček ob trebušček. Pazite, dojenček ne sme ležati na hrbtu! Da bi se temu izognili, lahko z eno roko podprete njegov hrbet. Pri tem položaju se z dojenčkom težje ravna, ni pa primeren za popolne začetnice.

Položaji za dojenje

Položaj zibelke

Klasični položaj zibelke ni primeren za novorojenčke, saj mamica ne more fiksirati njegove glavice. Pomembno je tudi, da se zna otrok dobro prisesati. Izvajate ga v sede, z dojenčkom v naročju – mamica ima podprt hrbet, dojenček pa leži v naročju tako, da se s hrbtom opira na mamino podlaket. Na zadnjici ga podpirajo mamini prsti. Podlaket in komolec priporočamo, da oprete ob blazino, da nanju ne bi bila prenesena celotna teža otroka in da roka med tem ne bi bila preobremenjena.

Prečni položaj

Pravilno pristavitev dojenčka boste najlažje dosegli s prečnim položajem.   Pri tem položaju, dojenčka držite z eno roko, medtem ko ga s podlaktjo pritisnete k telesu. Če želite otroka pristaviti na levo dojko, uporabite desno roko. Z dlanjo mu podpirajte tilnik tako, da bo palec pri dojenčkovem ušesku, ostali prsti pa pod njegovim licem in ustvarjajo nekakšno blazinico. Z drugo roko pa dojko podržite. Vaš hrbet bi moral ostati lepo vzravnan. S tega položaja se lahko prehaja tudi v nogometni položaj.

Speči dojenček

Ležeči položaj na boku – obrnjeno

Položaj je podoben polsedečemu na boku s to razliko, da telo mamice in otroka nista obrnjena v enako smer. Oba ležita na boku in vzajemno gledata eden drugega. Otrok leži brez opore roke, zahvaljujoč čemur lahko mamica počiva. S tem položajem lahko kdaj pa kdaj popestrite skupne trenutke hranjenja, svojemu malčku pa omogočite obrnjeno sliko prizora, ki jo vsak dan vidi v klasičnem položaju leže na boku.

Polsedeči položaj zibelke

Hvaležni mu boste v primeru, da imate za seboj carski rez, saj ta položaj ne ustvarja pritiska na trebuh in je izredno udoben. Izhaja iz prečnega položaja s to razliko, da pri njemu ne sedite, ampak se udobno oprete polsede na bok. Zahvaljujoč opori hrbta se lahko med dojenjem sprostite. Z eno roko podprite telešček dojenčka po celotni telesni dolžini, z drugo roko pa mu fiksirajte tilnik ali pa ponujate dojko. Položaj lahko spremenite tudi tako, da se ne oprete na bok, ampak ste v polsedečem položaju ravno s skrčenimi ali podloženimi nogami.

Kateri položaj je pa vam najboljši? Delite z nami v komentarjih pod člankom!