Tuji jezik že od pleničk?

  Kategorije: Otrokova prva leta,
6 min.
11. jul'17

Ste tudi vi kje zunaj že srečali prikupne male šolarje na sprehodu, ki so svet okoli sebe komentirali po angleško? Pa sploh ni rečeno, da so bili to otroci tujcev, ki živijo v Sloveniji. Angleščina se je naselila tudi v naše vrtce. Raziskave so pokazale, da se tujega jezika otroci lažje naučijo, če se z njim srečajo že v zgodnji starosti. Najbolje že »v plenicah«.

Ste se kdaj vprašali, kdaj je primeren čas za začetek učenja tujega jezika? Strokovnjaki pravijo, da kar takoj po rojstvu! Živčne celice velikih možganov pri novorojenčkih se med seboj šele povezujejo, kar pomeni, da se majhni otroci učijo hitreje kot odrasli. Z nastopom pubertete se povezave možganskih celic upočasnijo in te, ki se ne razvijajo naprej, začnejo počasi propadati. Besedni zaklad otroci ustvarjajo od 6. mesecev do 3. leta starosti. Učijo se pomena posameznih besed, poimenujejo stvari okoli sebe in svoje lastne potrebe. Posnemajo intonacijo in melodijo jezika in besed ter v njih iščejo povezave.

Tuji jeziki dojenčki

Količino impulzov, ki jih priskrbite otrokom do njihovega 3. leta starosti bo določalo njihovo kasnejšo inteligenco. Sposobnost naučiti se tujega jezika je v tem obdobju tako velika, da to ni odvisno od tega, koliko jezikov bo otrok osvojil. Tuji jeziki stimulirajo isti del možganov, kot ga spodbudi učenje maternega jezika. Vendar ne za vedno. Že sedemletni otroci tuji jezik obdelujejo v drugem delu možganov, tako da se redke živčne povezave med živčnimi celicami ne ustvarjajo. Lahko bi rekli, da so možgani do 7. leta starosti kot programirani za učenje tujih jezikov brez večjega napora.

Elizabeth Peal in Wallace Lambert iz Univerze McGill v Montrealu sta v svoji študiji pokazala, da otroci, ki govorijo več jezikov, pri mnogih inteligenčnih testih premagujejo enojezične otroke.

Pri obvladanju angleščine nas je v svetu prehitelo le pet držav

Svetovni jezik številka 1, osnovni govorni in pisani jezik v sporazumevanju v svetu podjetništva je angleščina. To je fleksibilen jezik in obvladanje njegovih osnov komunikacije ni tako zahtevno. Po zadnjih raziskavah EF EPI, ki so zajemale Slovenijo, je ta zasedla šesto mesto na svetovni lestvici po poznavanju angleščine.

EF Education First je mednarodna izobraževalna organizacija, ki je leta 2015, primerjala znanje angleščine v 70 državah, katerih angleščina ni materni jezik (zadnje raziskave, leta 2016, niso vključevale Slovenije). Po njihovih ugotovitvah angleščino najbolje obvladajo severne države (Švedska, Nizozemska, Danska, Norveška in Finska). V severnih državah in državah Beneluksa se izogibajo sinhronizaciji tujejezičnih filmov in tudi risank. Otroci tako gledajo risanke z originalnimi glasovi, na primer v angleškem jeziku s podnapisi. To jim omogoča osvojiti nekatere besede in besedne zveze z manjšim naporom.

Mama sin učenje

Mali bilingvisti proti tem ostalim manj srečnim

Največjo prednost pri učenju tujega jezika imajo otroci, ki imajo enega starša tujca in jih vzgajajo bilingvalno. Starši takrat z gotovostjo vedo, v katerem jeziku se bodo z otrokom pogovarjali in jim tudi odgovarjajo v danem jeziku. Velika prednost takšnega učenja je naravnost in časovna neomejenost. Da bi bilo takšno učenje učinkovito, tujega jezika otrok ne sme uporabljati manj kot 30 % časa. Vedno več je družin, ki za učenje tujega jezika najamejo varuško ali pa se z otrokom v tujem jeziku pogovarja eden od staršev, tudi če je njegov materni jezik slovenščina. Kaj pa v primeru, če si na tak način ne upate šolati svojih otrok in jih ne želite zbegati s slabo izgovorjavo ali pomanjkljivim osnovnim znanjem? Se zanesti na naš šolski sistem ali otrokom omogočiti učenje tujega jezika že v predšolskem obdobju?

Angleško že od vrtca?

Tuji jezik že od vrtca ni danes nobena izjema. Prej ko začne otrok z učenjem tujega jezika, tem hitreje ga bo osvojil in začel v njem tudi razmišljati. Med jeziki, ki se jih učijo mali otroci v vrtcu, vodi nedvomno angleščina. Med zasebnimi vrtci boste našli tudi takšne, v katerih poučujejo kombinacijo dveh jezikov, na primer angleščino – francoščino ali angleščino – kitajščino. Preobrat pri učenju angleščine za male otroke je nekdaj povzročila Helen Doron, britanska lingvistka in pedagoginja. Svojo 4-letno hčer je prijavila na ure jaslic, ki jih je vodil učitelj, ki je uporabljal suzuki metodo učenja.

Otroci tuji jeziki

Z uspehom tej metode je bila tako navdušena, da je njene principe prenesla v učenje angleščine majhnih otrok. Metodologija, ki jo je razvila, olajšuje otrokom razumevanje angleščine še preden začnejo brati in pisati, podobno kot v njihovem maternem jeziku. Posnemanje naravnega učenja maternega jezika je prineslo čudovite rezultate, metodo Helen Doron English pa že trideset let po celem svetu uporabljajo na otrocih od 3. mesecev starosti dalje. Melodijo in strukturo tujega jezika tako osvojijo še preden se naučijo izgovoriti svoje prve besede v maternemu jeziku.

Otroci in tuji jeziki v osnovni šoli

Predlog, da bi se od sedmega do devetega razreda osnovne šole ponovno uvedel drugi obvezni tuj jezik, je na ministrstvo že podala Metka Zorec, predsednica Združenja učiteljev Slovenije ter vodja iniciative za ohranitev obveznega drugega tujega jezika. Obvezno učenje prvega tujega jezika se po sedanjih normah izobraževalnega sistema začne v drugem razredu osnovne šole. Glede drugega tujega jezika pa veljajo trije sistemi: od leta 2014 se kot neobvezni izbirni predmet poučuje od četrtega razreda. V zadnji triadi je drugi tuj jezik eden izmed možnih obveznih izbirnih predmetov. V tem šolskem letu so tuj jezik izbrali skoraj vsi prvošolci (20 336). Drugi tuj jezik se na šolah poučuje tudi kot interesna dejavnost.  

Otroci učenje jezika

Nasveti kako naravno vključiti tuji jezik v življenje otroka

  • Predmete kdaj pa kdaj poimenujte v dveh jezikih.
  • Zavrtite mu pravljico v izvornem jeziku, ki ni sinhronizirana.
  • Naučite ga pesmice v tujem jeziku.
  • Z njim imejte preproste dialoge v tujem jeziku.
  • Z njim se igrajte tujejezično družabno igro.
  • Domače učenje bi moralo biti igrivo in usmerjeno na komunikacijo.
  • Tuji jezik otrok ne sme dolgočasiti, moral bi biti zabaven. Besede si bo lažje zapomnil, če jih bo povezal s čustvi.
  • Za učenje tujega jezika otrok potrebuje interakcijo z živimi ljudmi. Če imate prijatelje v tujini, vzemite otroke v njihovo družbo.
  • Starejšemu otroku, ki že zna brati, lahko na mobilni telefon naložite aplikacijo za učenje tujih jezikov, na primer Memrise, Mondly Languages ali Busuu.

Medvedkiigrace.si priporočajo

Gledanje risank v tujem jeziku je lahko dobrodošlo, ne zanašajte se le na televizijo oz. zaslon računalnika. Med gledanjem televizije dobivajo otroci preveliko število informacij in in tako video ni zadosten nadomestek za živo interakcijo, ki je pomembna pri razvoju. Poskusite naše tujejezične igre.

Lesena magnetna igra Abeceda z živalicami Janod tabla in 26 podlog v angleščini in francoščini

Lesena magnetna igra janod

Lesena magnetna igra Abeceda z živalcami, francoske znamke Janod je čudovita in zabavna igra, primerna za otroke od 4. do 8. leta starosti. S pomočjo posebnega magneta in malih magnetnih kroglic, se bo otrok učil črke abecede, spoznaval živalce in barve ter se seznanjal z angleščino in francoščino. Igra je namenjena enemu igralcu.

Set družabnih iger Touroperator Multi-Games Set Janod v angleščini

Janod set družabnih iger

Set družabnih iger Tourperator je primeren za otroke od 3. do 10. leta starosti in je idealen za 2-6 igralcev. Set družabnih iger vam ponuja ure in ure zabave za celo družino. Ima vse, kar potrebujete za počitnice. V paketu boste našli tudi igro spomin, karte z jokerjem, kocke, domine, kvartet in druge.

Tujejezične družabne igre