Kako vam lahko otroci pomagajo v kuhinji?

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
8 min.
24. sep'17

Kuhanje in peka otroke že od majhnega spodbuja k temu, da bi se zanimali za pripravo jedi, za živila, iz katerih jedi pripravljamo, kasneje pa celo za zdrav življenjski slog. Za najmlajše je kuhinja nekakšen prvi laboratorij, kjer lahko eksperimentirajo, razvijajo svojo domišljijo in urijo svoje čute. V skrivnosti kulinarskih umetnij pa jih moramo vključevati postopoma.

Kuhanje mamica sincek

Kar zadeva pomoč v kuhinji, je to v primeru vsakega otroka izredno individualno. Medtem ko je nekaterim otrokom štedilnik zanimiv že od »zibke« in stalno poizvedujejo, kaj so tisti mehurčki v loncih, je za druge lahko kuhanje čista muka. Osnovni impulz dajejo otrokom starši. Če otrok opazuje mamo ali očeta, kako se v kuhinji vrtita okoli kuhinjskega otoka, ga bo naravno vleklo k pripravi svojih lastnih jedi.

V mislih imejte, da mora kuharska umetnost v prvi vrsti zanimati vas, le tako bo navduševala tudi vaše malčke.

Več dietologov se med seboj strinja, da je otrokom, ki pogosto sami ali s pomočjo staršev pripravljajo jedi, manj privlačna hitra hrana iz »fast foodov« in polpredelani izdelki. Če se njihovi starši trudijo prehranjevati zdravo, bodo imeli otroci brbončice že od malega pripravljene na jedi, ki vsebujejo normalno količino soli in sladkorja in bodo manj posegali po nezdravih sladkarijah in gaziranih sladkih pijačah. S skupno pripravo jedi in pogrinjkov hkrati ohranjujejo dobre družinske tradicije.

Kuhinja je odlična šola

  • Na prvem mestu se tu malčki seznanjajo z osnovnimi stvarmi, na primer, od kod posamezne surovine, ali živila prihajajo, kakšna hranila in vitamine vsebujejo, za kaj so določena živila dobra, kako jih lahko pripravimo ali drugače zaužijemo.
  • Otroci se zahvaljujoč kuhanju naučijo hrano ceniti – ugotovijo, da hrana ni zastonj in se z njo ne bi smeli ravnati potratno, saj so za pripravo hrane potrebni trud, potrpljenje in čas pa tudi spretnosti.
  • Kuhanje je eden izmed prvih korakov vaših otrok na poti k samostojnosti. Če se bodo brez težav naučili pripravljati vsaj preproste jedi, ne bodo popolnoma prepuščeni milosti in nemilosti drugim ljudem ali restavracijam.
  • Lastnoročna priprava jedi bo privedla tudi do večje samozavesti – kajti tudi za običajen pire krompir potrebujemo določeno spretnost in prav tako dobrega biskvita ne zna speči vsakdo. Če bodo otroci za lastne izdelke prejeli dovolj pohvale, se bodo počutili spretni in koristni.
  • Kuhanje, vsaj na začetku, zahteva veliko mero potrpežljivosti in discipline, kasneje pa se v velikem obsegu temu pridruži še ustvarjalnost. Te lastnosti bodo vaše malčke skozi življenje stalno potiskale naprej.
  • Vaši malčki se bodo v kuhinji naučili pravilno rokovati tudi z gospodinjskimi aparati, zahvaljujoč čemur se bo izboljšale tudi njihove tehnične spretnosti.
  • Med kuhanjem se ne bodo le odlično zabavali, ampak se bodo podzavestno naučili mnogo uporabnih reči. Pojasnjujejo si na primer osnove matematike in fizike – seštevajo sestavine, odmerjajo težo in količino tekočin, določajo primerno razmerje surovin in sledijo času, ki je potreben za pripravo posamezne jedi.
  • Prednost je, da malčki ravnajo neposredno s surovinami, s čimer izboljšujejo svoje tipne in motorične spretnosti. Učijo se mesiti, miksati, prelivati in spoznavajo gostoto surovin, vadijo ocenjevanje in točnost pri odmerjanju.
  • Izboljšujejo pa tudi svoj estetski čut pri serviranju jedi, poskušajo svoj prvi »food styling« in hkrati gojijo dober okus, apetit in zanimanje za kakovostno hrano.
  • Otroci se bodo pri tem tudi hitro naučili komunicirati z drugimi, saj je treba v kuhinji pozorno slediti navodilom določenih postopkov, opazovati napredek in deliti delo.
  • Pospravljanje, ki sledi po pripravi jedi, pa bo po drugi strani malčke naučilo odgovornosti – vedeli bodo, da je na koncu treba umiti posodo, jo obrisati in pospraviti nazaj na svoje mesto.

Mamica otroci peka

Kdaj otroke vključiti v kuhinjska opravila?

Dojenčki sicer pravilno v roke ne primejo niti žlice, zato pa lahko z vami vseeno sodelujejo pri pripravi jedi v kengurujčku ali pa sedijo na svojem stolčku. Čeprav se zdi, da najmlajši mislijo le na »papcanje«, v resnici zelo intenzivno dojemajo veliko stvari že v prvih letih življenja. V kuhinji se na primer učijo razpoznavati različne vonjave, celotno dogajanje v okolju območja udobja pa v njih sproža nove zanimive vzgibe, pa naj so to zvoki mikserja, trkanje kozarcev ali piskanje grelnika za mleko. Po drugi strani pa vam to daje večji prostor za komunikacijo s svojim dojenčkom, kar pa je tudi zelo pozitivno.

Najmlajši od 3. do 5. leta

Pri tej starosti so otroci neizmerno radovedni in polni energije. Zato nad seboj potrebujejo neprestani nadzor. Če jim dajete preprosta dela, jih nikoli ne izpustite izpod nadzora. Najmlajši otroci stalno razvijajo svojo fino motoriko, zato izbirajte naloge, ki ne zahtevajo prevelike natančnosti in preciznosti. Zanimivo jim bo vse, kar lahko naredijo z lastnimi rokami, na primer pomagati pripraviti mizo, splakniti kemično neobdelano sadje in zelenjavo, natrgati liste solate, zmešati sestavine, posipati jedi z naribanim sirom, pretlačiti banano, z vašo pomočjo naliti vodo do mere, pred peko zaviti krompir v folijo, posoliti jedi, poskusiti mesiti testo, iz testa z modelčki oblikovati piškote, ali pa nadrobiti piškote za osnovo kolača.

Otroske kuhinje medvedkiigrace

Otrokom pomagajo ustvariti dober odnos h kuhanju tudi otroške kuhinje. Sodobne igrače popolnoma imitirajo funkcije resničnih kuhinjskih kompletov in aparatov, tako da lahko najmlajši pripravo jedi najprej posnemajo in si osvojijo posamezne gibe, ki so jih opazovali pri odraslih. Še večje veselje pa bodo imeli, ko bodo svoje »teoretsko znanje« prenesli v prakso in pomagali pri kuhanju resničnih dobrot.

Šolarji od 6. do 8. leta

V tej starosti se izrazito izboljšuje koordinacija rok, in tudi vida in občutljivosti v prstih. Z vašo pomočjo lahko otroci prižgejo pečico, razbijejo jajca, premešajo omako na štedilniku, z lupilnikom olupijo jabolka ali krompir, stlačijo česen in krompir, odmerijo moko ali druge sipke surovine, razvaljajo testo, narežejo sadje in zelenjavo ali pomijejo posodo. Prednost je, da šolarji že znajo brati in pisati, tako da lahko recept naglas preverijo in pomagajo pri nakupnem seznamu. Za male šolarje ne bi smela biti težava si pripraviti dopoldansko ali popoldansko malico, na primer v obliki obloženega kruhka ali sendviča s preprostim namazom.

Recept za male kuharje – krompirjevi muffini

Svoje otroke lahko h kuhanju spodbujate tudi tako, da na pripravo raznovrstnih dobrot povabite tudi njihove prijatelje ali sorodnike. Namesto zabave z različnimi igrami organizirajte doživljajsko kuhanje ali peko, povezano z dobro glasbo. Ko bodo otroci zrastli, jim lahko pustite, da enkrat tedensko pripravijo kosilo po lastni izbiri, ki ga bo jedla cela družina. Hiter in nezahteven recept imajo na primer te okusni krompirjevi muffini.

Krompirjevi muffini

Potrebujete:

  • približno 1/2 kile na grobo nastrganega krompirja
  • 1 lonček naribanega sira po vašem okusu
  • naribani sir za posip muffinov
  • 4 jajca
  • 1/4 lončka na drobno narezane čebule
  • 1 čajno žlico soli
  • 1 na drobno nasekljan strok česna

Postopek

V veliko skledo nasipajte krompir in sir, dodajte jajca, čebulo, česen in sol ter vse dobro premešajte. Pripravite papirnate modelčke za muffine ali silikonski pekač z modelčki, ki ga namastite z oljem ali maslom. Vse papirnate modelčke ali silikonske modelčke napolnite z velikim kupčkom zmesi, ki jo posipate s sirom. Muffine pecite v pečici predgreti na 180 °C približno 30 minut, da porumenijo. Ta recept lahko kakorkoli nadgradite in dodate še druge sestavine, kot na primer bučko, šunko ali grah. Muffine lahko postrežete kot samostojno jed ali pa kot prilogo k mesu, primerni so za zajtrke, kosilo in tudi večerjo.

Otrok stedilnik

Kako se izogniti nesrečam v kuhinji?

Možne nesreče ali poškodbe v kuhinji vzbujajo v starših velike strahove in so pogosto edini razlog, da svojih otrok v kuhinjo sploh ne spustijo. S takšnim načinom bi lahko malčke po nepotrebnem prikrajšali za veselje prvih, pa čeprav nespretnih kulinarskih poskusov. Namesto strahu raje poskusite upoštevati naslednja ključna pravila varnosti in higiene:

  • Pred vsakim kuhanjem poskrbite za to, da bi mali imeli čiste in suhe roke. Z vlažnimi rokami bodo težje oprijemali posodo, ki lahko zaradi tega spolzi iz rok in pade.
  • Skuhane hrane nikoli ne dajajte na krožnik ali podlogo, ki ste jo prej uporabili za rezanje surovih sestavin. Hrana bi se lahko kontaminirala s toplotno neobdelanimi odvečnimi živili.
  • V roke otrok dajajte le zanje primerne nože in jih med rezanjem nikoli ne izpustite iz oči. Na trgu obstajajo posebni otroški noži z zaobljeno konico in zaščito za prste. Primerni so za otroke od 3. do 5. leta starosti in so malce dražji. Kot alternativo lahko uporabite kakovostne nazobčane plastične nože, ki lahko razrežejo mehkejše sadje ali zelenjavo.
  • Če nož pade na tla, ga poberite le vi, umazanega noža pa nikoli ne pustite prosto v umivalnem koritu, polnem umazane posode, saj se lahko izgubi in se z njim kdo poreže.
  • Če v kuhinji kuhate skupaj z otroki, vedno preverite pečico in ostale aparate. Če niso v uporabi, jih ugasnite ali pa izklopite iz elektrike.
  • Aparate imejte nameščene kar najdlje od umivalnega korita, da ne bi prišlo do stika z vodo. Če jih imajo v rokah otroci, se prepričajte, ali imajo suhe roke.
  • Ročaje in držala loncev vedno obrnite tako, da ne bi štrleli ali moleli izven plošče štedilnika. Tako boste preprečili, da jih kdo doseže in jih z vročo vsebino povleče na tla.
  • Če uporabljate papirnate brisačke, jih prav tako shranite kar najdlje stran od štedilnika.

Rezanje mamica deklica

Potrpljenje je božja mast

Za konec moramo omeniti še na en izgovor, zaradi katerega starši ne pustijo otrokom pomagati pri kuhanju, in to je pomanjkanje časa. Nemalokrat jim primanjkuje predvsem potrpljenje z nespretnimi otroškimi rokicami. Mamice in očki želijo imeti jedi skuhane kar se da hitro in otrok pripravo le »otežuje«, saj mu je treba stalno kaj pojasnjevati. Podobne misli in izgovore poskusite vreči skozi okno. Na začetku se boste malce namučili, ampak videli boste, kako ponosni boste, ko vas bodo otroci nekega dne presenetili z dobrim kosilom ali večerjo. ;-)

Kuhanje se začne tu