Jesen se bliža: pozdravite jo tudi na krožniku

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
4 min.
22. avg'19

Po toplem poletju počasi, ampak z gotovostjo prihaja ohladitev v podobi jesenskih dni in tudi jedilnik začenja izgledati drugače. V svojo kuhinjo vnesite nekaj pestre jeseni in pripravite otrokom in tudi sebi jesenske dobrote hitro in preprosto.

Avgustovsko vreme že spominja bolj na jesen kot pa na poletje. S tem bližajočim se čarobnim letnim časom se že tradicionalno združujejo jabolčni zavitki in bučne juhe, ki razveseljujejo brbončice malih in velikih. Prinašamo vam popolne jesenske recepte, ki bodo razveselili brbončice cele družine. Saj namreč nič ni bolj okusno kot sezonsko sadje in zelenjava, ki da telesu točno to, kar med hladnejšim vremenom potrebuje.

Ovsena kaša iz jabolk in kakija

Jabolčna ovsena kaša recept

S prihodom hladnejšega vremena se pri mnogih otrocih odpornost organizma oslabi. V tej ovseni kaši se nahajajo vitamini A, C, E in B6, v njej pa se skrivajo tudi vlaknine, magnezij, mangan, kalij in fosfor. Izdatna in zdrava kaša iz jabolk je dopolnjena z eksotičnim okusom kakija, otroke bo popolnoma nasitila, hkrati pa je še odličnega okusa.

Sestavine

  • pol skodelice ovsenih kosmičev
  • 1,5 kakija
  • polovica jabolka
  • ščepec cimeta
  • skodelica vode

Postopek

Jabolko in kaki očistite in narežite na kocke ter jih skupaj s kosmiči vstavite v nastavek za riž in testenine. Dodajte četrt skodelice vode in v parni kuhalnik dolijte vodo do tretje ravni in kašo skuhajte. Ko je skuhana, jo vstavite v mešalnik in jo dobro zmešajte, dodajte cimet in še enkrat vse skupaj zmešajte, dokler se vse sestavine ne združijo. Po potrebi dodajte vodo. Kašo lahko okrasite s sadjem, ali pa ga preprosto servirajte zraven.

Bučkini ocvrtki s parmezanom

Bučke bučke

Izjemni bučkini ocvrtki so preprosti za pripravo in ne bodo všeč le otrokom, ampak tudi odraslim, poskusili pa jih bodo tudi vegetarianci. Popolna kombinacija okusa je zdrava, saj bučke vsebujejo vitamine A, B in C ter so polne vlaknin, magnezija, kalcija, železa, kalija in fosforja, kar 91 % te odlične zelenjave pa tvori voda.

Sestavine

  • 1 bučka
  • ¼ skodelice italijanskega preliva
  • ⅔ skodelice začinjenih krutonov
  • ⅓ skodelice naribanega parmezana

Postopek

Bučko umijte, izdolbite jedra in jo narežite na kolobarje. Pečico segrejte na 200 °C. Krutone in parmezan vstavite v mešalnik in dodobra zmiksajte. To zmes vstavite v skledo, kamor boste pomakali bučko. Kolobarje bučke namočite v preliv in potem zavijte v parmezanovo-kruhovo zmes. Takšne zavite koleščke bučke postavite na pladenj, obložen s peki papirjem in pecite približno 10 minut, dokler ne dobijo zlato rumene barve.

Nenavaden krompirjev pire

Pire krompir

Krompirjev pire je (ne le) slovenska klasika, kdaj pa kdaj pa je lahko tudi malce dolgočasen. Dodajte mu por, čebulo in česen in ta tradicionalni pire bo postal kuharska poslastica, ki bo ugodila brbončicam, oboževali pa jo bodo tudi odrasli.

Sestavine

  • 2 skodelici očiščenega in narezanega krompirja
  • ¼ skodelici pora
  • ¼ skodelice rdeče čebule
  • 1 stok česna

Postopek

Vse očiščene in narezane surovine vstavite skupaj v parni kuhalnik, dolijte vodo do tretje ravni in kuhajte. Ko bo zelenjava skuhana, jo vstavite v mešalnik in jo zmiksajte. Da dosežete želeno konsistenco dolijte vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo. Tako pripravljen pire je lahko odlična priloga na primer bučkinim ocvrtkom, odlično pa tekne tudi sama po sebi. Z dodajanjem vode ga lahko spremenite na okusno juho, ki bo ogrela celo telo.

Bučni parfait v stilu cheesecake

Recept parfait jesenski

Jesen brez dvoma spada bučkam vseh vrst in če tudi vi spadate med ljubitelje buč, ta recept preprosto morate poskusiti. Za nenavadni bučni kolač v stilu priljubljenega cheesecaka peka ni potrebna, njegova priprava pa bo zahvaljujoč kuhalniku Beaba Babycook® otročje lahka! Da o združitvi okusov niti ne govorimo.

Sestavine

  • 6 polnozrnatih piškotov
  • 1 jušna žlica masla
  • 250 g mascarponeja
  • 1 skodelica bučnega pireja
  • 1 jušna žlica vaniljevega ekstrakta
  • ½ skodelice kokosovega sladkorja
  • 2 jušni žlici začimb za medenjake
  • 340 g sladke smetane

Postopek

Piškote in stopljeno maslo vstavite v mešalnik in zmiksajte. Tako pripravljen temelj vstavite na dno kozarca in ostalo shranite za naslednjo plast. V mešalniku zmiksajte mascarpone, dodajte bučni pire, vaniljin ekstrakt in začimbe za medenjake in znova zmiksajte. Dodajte polovico stepene sladke smetane in še enkrat dobro zmiksajte. To plast mascarponeja vlijte na temelj in dodajte plast stepene smetane. Nadaljujte v tem vrstnem redu, dokler kozarec ne bo poln. Parfait lahko servirate takoj ali pa ga nekaj časa pustite v hladilniku. Za še več okusa se ne bojte dodati tudi drugega sadja, na primer borovnice, robide ali slive. Zahvaljujoč njim bo ta sladica manj strašljive oranžne barve, ki otroke pogosto odvrne.

Ali se tudi vam ob pogledu teh jesenskih dobrot cedijo sline? Izvlecite svoj parni kuhalnik in mešalnik Beaba Babycook® in začnite! Naj bližajoča jesen ne bo pestra le zunaj, ampak tudi na vaših krožnikih.

Kuhajte bolj zdravo z znamko Beaba