Zime še ni konec! Uživajte v športnih aktivnostih z otroki

  Kategorije: Vzgoja, Zdravje otroka,
3 min.
21. feb'19

Februar se približuje koncu in čeprav nas večina hrepeni po pomladi, si nekateri še zmeraj želijo nekaj snega. Zimske počitnice, ki so že v polnem zamahu so za to prav ustvarjene! Odpeljite otroke v hribe in se z njimi zabavajte morda v letošnjih zadnjih zimskih trenutkih polnih zimskih radosti. Vemo, kaj bo prav vaše otroke najbolj zabavalo.

Na smučanje med zimskimi počitnicami? Zakaj ne? To je idealni čas za to, da bi se otroci pred dolgimi meseci, ki jih bodo še preživeli v šolskih klopeh, načrpali novo energijo in veselje do učenja. Motivirajte jih z izletom na zasnežene hribe in videli boste, da se bo čas preživet v družinskem krogu resnično izplačal. In ne pozabite, hribi niso le za smučanje. Tukaj imamo najboljše ideje, kam se z otroki odpraviti med zimskimi počitnicami.

Tradicionalna zabava na smučeh

Pri besedni zvezi zimski šport se verjetno vsakemu v glavi pojavi smučanje, in to ne glede na to, ali spadate med aktivne smučarje, ali pa v tem športu uživate le pred televizijskimi zasloni. Če pa niste pristaši tega športa, pa sploh ni pomembno! Smučarska središča ponujajo šole smučanja tudi za najmlajše, kjer se bo zanje zavzel izkušeni inštruktor. Ta bo otrokom korak za korakom razložil smučanje in jih popolnoma pripravil na strmejše klance. Motiviralo jih bo tudi to, ko bodo na belih strminah videli svoje starše. Učiti se lahko začnejo pri katerikoli starosti in na to so v šolah smučanja dobro pripravljeni. Ni se vam treba bati, saj v smučarski šoli niti zdaleč ne boste edini odrasli.

Alternativo za smučanje brez dvoma ponuja tudi bord, ki ga verjetno ni treba posebej predstavljati. Vseeno pa je dobro, da imajo otroci pred prvo vožnjo na bordu vsaj malo predznanja na smučeh. Noge imajo namreč pritrjene na eni deski, s čimer se otežuje manevriranje. Mnogi otroci so po prvi vožnji na bordu navdušeni – je hitrejši, bolj adrenalinski in za večino tudi privlačnejši. Ali vašega otroka smučne niso očarale, in prav tako jih ni navdušil bord? Tukaj je še tek na smučeh! Na videz so podobni smučkam, preizkusite pa jih lahko tudi na zasneženem polju za hišo. Naj vas ne zavede navidezna lahkotnost teka na smučeh – že po nekaj metrih se boste dodobra spotili.

Zima bordanje

Zabavno sankanje

Najbolj priljubljena otroška aktivnost je pozimi nedvomno sankanje. To ne zahteva nobenih posebnih spretnosti, razen v primeru, da se vaši otroci želijo sankanju posvečati profesionalno. Vse, kar za to potrebujete, je zasneženi grič, topla oblačila in sanke. Če v bližini svojega doma nimate pravega griča za sankanje, izkoristite možnosti smučarskih središč, kjer so mislili tudi na ljubitelje sankanja. V Sloveniji imamo kar nekaj sankališč, ta pa so na Ljubelju, Jezerskem, Gozdu Martuljku, Krvavcu, Selški dolini in na Starem vrhu. Z družino boste lahko ponekod izkusili ne le dnevno, ampak tudi nočno sankanje. Čakajo vas dolge trase in nepozabna doživetja tudi z vožnjo s sedežnico.

Zima pasja vprega

Adrenalin na drsalkah

Nenazadnje med priljubljene zimske športe spada tudi drsanje. To lahko otroci celo leto uživajo v pokritih dvoranah ali pa izkoristijo različico z rolerji, vendar ima drsanje največji čar prav pozimi. Z bližajočo pomladjo pazite na debelino ledu na naravnih jezerih – ta bi lahko bila z večjimi temperaturami tanjša in led bi se vam pod nogami lahko udrl. Stavite raje na javna drsališča, kjer si lahko po potrebi drsalke tudi izposodite. Če vaših otrok drsanje in pritegnilo, preizkusite hokej! Ustvarite dve družinski ekipi, na primer starše prosti otrokom ali pa oče s sinom in mama s hčerjo. Ni pomembno, ali ste hokej sploh kdaj igrali ali ne, prva naloga je dobra zabava in preživljanje kar največ časa v družinskem krogu.

Datum sicer označuje, da se zima bliža koncu, še zmeraj pa vam ostaja nekaj dni za to, da bi lahko zimo in njeno čarobnost na polno doživljali. Katere zimske aktivnosti pa si boste vi privoščili?