Kdaj je čas za obisk logopeda?

  Kategorije: Otrokova prva leta,
3 min.
27. feb'18

Vsak otrok ima pri razvoju svoj lasten tempo, vendar pa obstajajo obdobja, med katerimi bi moral nekatere stvari že obvladati. To velja tudi v primeru razvoja govora. Če imate občutek, da vaš malček v primerjavi s svojimi vrstniki zaostaja, obiščite logopeda. Ta bo takoj vedel, kako otroku pomagati.

Odlašanje obiska logopeda lahko v prihodnosti preide k večjim težavam, kot je zgolj motnja govora. Predvsem v predšolskem obdobju in med osnovno šolo lahko sošolci vašega malčka zasmehujejo, kar lahko preraste tudi v ustrahovanje. Ne dopustite, da bi se mala motnja v zgodnjem stadiju njenega razvoja okrepila do takšnih razsežnosti, saj so prva vrata logopeda lahko le nekaj korakov stran.

Ne zanemarjajte motnje govora

Večina od nas si pod motnjo govora predstavlja slabo izgovorjene glasove, v mnogih primerih pa gre za jecljanje in blebetanje ali pa zakasnel razvoj govora. Te motnje so lahko tudi dedne, vendar v nobenem primeru ne dopustite, da bi se s stavkom: »To ima po meni« tudi končalo. Če je vaš malček star pet let in bo kmalu odšel v šolo, bi že moral govoriti jasno. Pravilna izgovorjava v prvem razredu je prvi pogoj za to, da se bo šolarček naučil pravilno prebrati vse, kar se bo od njega pričakovalo. S tem sovpada tudi pisanje – otrok z motnjo govora pogosto piše to, kar govori, in ne to, kar bi moral govoriti. Dlje, ko boste prvi obisk odlašali, tem težje se bo malček v šoli prilagajal.

Logoped otroci

Zakaj se govor ne razvija?

Vzrokov, zakaj otrok ne govori, ali pa zakaj ne govori pravilno, je lahko veliko. Eden izmed razlogov, ki ga lahko odpravite tudi doma, je premalo komunikacije. Z otroki se je treba pogovarjati iz oči v oči, saj lahko na tak način posnemajo pravilno izgovorjavo. Otroci odraščajo z mobilniki in tablicami v rokah, igrajo igrice in gledajo risanke, ki ne zahtevajo verbalne komunikacije. Zato se razvoj govora upočasni, ali pa se govor ne razvija v pravilni smeri. Na pomoč lahko priskočijo tudi vrstniki v vrtcu, zato vpisa vanj ne odlašajte.

Resnejši vzrok pa je lahko tudi nezadosten razvoj artikulacijskih organov. Večjo verjetnost za to imajo predvsem nedonošeni otroci, vendar to ni pravilo. Nepopoln razvoj artikulacijskih organov lahko doleti tudi donošene otroke. Organi govora so narejeni iz mišic, tako da jih je treba krepiti. Ravno zato je pomembna komunikacija – pogovarjanje, branje pravljic, petje. Na to vpliva tudi dolžina dojenja. Predolgo dojenje in uporaba dud ter pitje iz stekleničke lahko povzroči nepravilen položaj jezika, kar lahko privede do slabe izgovorjave.

Otroci pogovarjanje

Postopen razvoj glasov

Niste prepričani, ali vaš malček zaostaja? Pri določeni starosti je nepravilna izgovorjava glasov popolnoma normalna. Otroci si govor olajšajo z zamenjavo glasov ali njihovim izpustom, to pa spremlja tudi napačna uporaba sklonov in nepravilen besedni red. Med drugim in tretjim letom starosti bi morali otroci znati izgovoriti glasove n, m, p, h, t, k in med tretjim in četrtim letom pa glasove f, v, g, b, j in d. Med težje glasove za izgovorjavo v slovenščini spadajo črka r in sičniki ter šumniki, ki jih otroci zamenjujejo, vendar bi tudi te morali osvojiti otroci pri petih letih starosti, pred nastopom v šolo pa bi že morali jasno govoriti.

Obisk logopeda je lahko stresen in vzame veliko časa, vendar prinaša pozitivne učinke. Vsak otrok postopa s svojim tempom, zato ga ne oštevajte, ampak raje z njim redno vadite po navodilih logopeda in bodite potrpežljivi. Kot pravijo, vaja dela mojstra. Če se bo vaš malček znebil motnje govora v zgodnjem otroštvu, bo v nadaljnjem življenju, predvsem pa med šolskim obdobjem, zanj vse preprosteje.