Doma z otroki: kako zabavati najmlajše otroke in ob tem ne izgubiti potrpljenja?

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
5 min.
27. mar'20

V času pandemije koronavirusa, ki se širi po celem svetu, so mnogi starši primorani ostati doma. Družine tako preživljajo skupaj po 24 ur dnevno in si morajo stalno izmišljati program ne le zase, ampak tudi za najmlajše. Kako zapolniti čas otrokom, ki so navajeni na prijatelje z vrtca in otroškega igrišča, hkrati pa najti tudi nekaj časa zase?

Sanje mnogih staršev, da ostanejo doma in jim ni treba vsak dan v službo, so se že po nekaj dneh zagotovo razblinile, saj je jasno, da realnost ni tako rožnata. Virusno obolenje COVID-19 nas je popolnoma odrezalo od družabnega življenja in mnoge je dobesedno zaprlo med štiri stene. Kako te težke čase premostiti in združiti skrb za otroke in lastne potrebe?

Naredite si urnik

Otroci vseh starostnih kategorij in tudi odrasli, imamo v svojem življenju dnevni ritem, ki se ga je treba držati tudi med to izolacijo. Seveda, zdaj, ko ste z otroki doma, je treba rutino malce spremeniti in jo prilagoditi trenutni situaciji. Če morate delati od doma, si poskusite dan razdeliti na delovne ure in ure, ki jih boste posvetili družini. Vsak dan začnite s skupnim zajtrkom, zabavno jutranjo telovadbo in kratko skupno igro. Potem lahko otroku zavrtite risanko ali pa na dan potegnete igrače, ki ga bodo zabavale dlje časa, da se boste lahko sami prepustili delu. Če imate manjše otroke, lahko delu namenite otrokov popoldanski počitek – tišina je v tistem idealna za načrtovane videokonference s kolegi.

Koronavirus delo od doma

Vir fotografije: freepik

Izmenjujte se

Ne poskušajte vsega narediti brez pomoči. Če je mogoče, v to aktivnost vključite tudi partnerja in se izmenjujta. Možnosti, kako vzgojo otrok med naslednjimi tedni preživeti tudi tako, je več. Ena izmed njih je, da eden od partnerjev zjutraj vstane bolj zgodaj. Vstanite malce prej in oddelajte nekaj obveznosti, medtem ko se drugi partner ukvarja z otroki, jim pripravlja zajtrk in se igra z njimi. Po skupnem zajtrku ga zamenjajte in omogočite čas za delo tudi njemu.

Druga možnost je, da ukvarjanje z otroki razdelite na izmene. Če mora eden od vaju hoditi v službo in drugi ostati doma, temu prilagodite tudi ukvarjanje z otroki. Z delodajalcem se poskusite dogovoriti, da boste delali zgodaj zjutraj, med popoldanskim počitkom ali pa v večernih urah, ko se bo vaš partner vrnil z dela in vas pri delu z otroki zamenjal.

Vključite jih v domača opravila

Čudili bi se, kako zelo otroke pravzaprav zanimajo domača opravila. Vključite jih v kuhanje, peko, pomivanje posode, sesanje in tudi pranje perila. S temi aktivnostmi bodo otroci imeli občutek, da niso izključeni, hkrati pa se bodo naučili mnogo novih reči. Predvsem s kuhanjem in peko jim boste dali priložnost, da se dotikajo novih materialov in površin – s presejevanjem moke, ubijanjem jajčk in mesenjem testa bodo razvijali svojo tipno zaznavnost.

Z domačimi opravili v družbi dojenčka ali malčka vam bo na pomoč priskočila tudi nosilka. Z otrokom na prsih ali pa na hrbtu boste lahko posesali, pomili posodo, skuhali in naredili tudi kaj na računalniku. Nosilka ali ruta za nošenje je primerna predvsem pri otrocih, ki potrebujejo čutiti prisotnost staršev, vendar vam bodo pomagale tudi pri tem, da boste imeli otroka vedno na očeh.

Koronavirus slepe miši

Vir fotografije: freepik

Gibajte se skupaj

Med socialno izolacijo ni treba zanemarjati pomembnost gibanja. Z načrtovanjem zabavnih gibalnih aktivnosti ali pa vsaj sprehoda, kjer ni veliko ljudi, boste uspeli ohranjati dnevno rutino. Poleg dela in skrbi za gospodinjstvo si skupaj z otroki vzemite čas za gibanje. Lahko poskakujete ali plešete (če imate za to pogoje), povadite jogo, se igrate igre z žogo ali pa z rokava povlecite adute v podobi zabavnih aktivnosti.

Spomnite se na to, kako ste se v otroštvu igrali vi – tipična igra je bila samokolnica, kjer je eden od staršev ali pa starejši bratec ali sestrica prijel mlajšega za noge, ta pa je moral po rokah preiti določeno razdaljo. Veliko smeha vam bo prinesla tudi igra "Tla so lava", katere pravila so povsem preprosta. Otroci se morajo premikati po dnevni sobi oz. otroški sobi, le po površinah, ki so višje od tal. Dovoljeni so kavč, stoli, blazine in mizica, prepovedana pa so tla, saj so vroča kot lava. Igrajte se skupaj z otroki in jim pokažite, da se tudi vi lahko sprostite. S tem jih boste še bolj pritegnili na svojo stran in pokazali, da niste le starš, ki zmeraj nekaj prepoveduje.

Pripravite se na veliko noč

Vam zmanjkuje idej za to, kako otrokom pritegniti zanimanje? Izvlecite papir, škarje, tempere, barvice, čopiče, preprosto vse ustvarjalne potrebščine, ki jih najdete doma in začnite z ustvarjanjem velikonočnih dekoracij. Zabavna velika noč bo kmalu tu, in čeprav bo letos malo drugačna, brez dekoracij tudi tokrat ne bo šlo. Z barvanjem jajčk in izrezovanjem zajčkov in piščančkov začnite že prej. Več idej za velikonočne dekoracije boste našli v tem članku.

Ne pozabite na spalne navade

Enako kot dnevna rutina, je pomembna tudi večerna. Del nje naj bo večerna higiena, s katero bi morali začeti najmanj pol ure pred spanjem. Prvi korak je izklop televizije, telefona in tablice, kar bo pomagalo utišati misli in pripravi na spanje. Sledi kopel, oblačenje v pižamico, umivanje zobkov in branje pravljice z lahko noč. Zadnji omenjeni korak lahko zamenjate za poslušanje avdio pravljice, vendar ne za gledanje risanke. Več o pomembnosti večerne rutine in spalnih navad si lahko preberete tukaj.

Določitev dnevnega urnika je v primeru socialne izolacije, ki bo trajala še nekaj časa, ključna za uspeh. Skupaj z otroki narišite barviti dnevni urnik, ga pobarvajte, nanj nalepite nalepke in trenutna situacija bo minila brez izgube potrpljenja.

Vir naslovne fotografije: freepik