Veliki vodič otrokovega govora – prve besede

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
3 min.
26. jul'18

Prvo leto otrokovega življenja je velik mejnik, saj prav v tem obdobju izgovori svojo resnično prvo besedo in mu uspe tudi prvi korak. Otroci končno začnejo govoriti z jezikom, ki je smiseln za starše in bližnje in tega koraka se veselita obe strani. Z nami si oglejte, kakšni so malčkovi premiki v obdobju od 12. do 18. meseca starosti.

Obdobje prvih besed, torej obdobje od 12. do 18. meseca starosti predstavlja v otrokovem življenju in tudi v življenju staršev velik mejnik. Razumevanje spremljajo prve geste in besede, ki jih izvabijo zabavne igre, med katerimi je zagotovo najbolj priljubljena odpiranje predalov. Preberite si, kaj vse lahko vaš malček v tem obdobju prvih besed, doživlja.

Najprej a, potem be

Prvi zvoki, ki jih otrok izgovori, so samoglasniki a, e, i, o, u. Ti se z vidika oromotoričnih funkcij, torej premika ust, spadajo med najbolj preproste. Samoglasnikom se potem pridružijo tudi soglasniki b, m, p, t in kasneje ostali glasovi. Razvoj govora je torej svojevrsten proces, ki ga morajo starši pri komunikacijskih strategijah spoštovati. Če želite, da bi vaš malček imel dobro govorno osnovo, je pomembno, da stavke izgovarjate naglas in razumljivo. Otroci se učijo s posnemanjem na osnovi tega, kaj slišijo in na osnovi spremljanja ustnic. Stik iz oči v oči, ki je bil izjemnega pomena v prejšnjih obdobjih, ima svoj pomen tudi v obdobju enega leta.

Otroška govorica

Tudi to so besede

Okrog prvega leta tvori otrokov besedni zaklad od 1 do 16 besed. Te besede še niso popolnoma podobne besedam odraslih, najpomembneje pa je to, da že imajo kodiran pomen. Starši pomen besed večinoma razumejo na osnovi kazanja in ponovne uporabe. Pripravite se na to, da bubu lahko pomeni ptiček in de, dedek, zvok š-š-š pomeni vlak in zvoki, ki jih dajejo živali, pomenijo njihovo ime. Mu bo torej kravica, hov bo pes in pi-pi kokoška.

Zagotovo ste pri otrocih opazili, da lahko ena beseda pomeni tudi več stvari. Pri razvoju otrokovega govora gre za popolnoma običajen pojav, ki lahko zmede starše in tudi druge bližnje. Če malček ponavljajoče govori hov in pri tem ne kaže le na psička, ampak tudi na mucko, zajčka in druge živali, potem ta beseda v njegovem besednem zakladu zagotovo predstavlja vse živali. Tako težko pričakovano besedo kot je mama, lahko nadomesti tudi ata, za sorojence in stare starše. Med prve besede spadajo tudi kazalni zaimki, na primer to, tam, ta, s katerimi znajo otroci pokazati na kateri koli predmet, osebo ali gib, ki ga starši razumejo.

Beseda, podprta z gesto

Tega, česar malček v prvem letu starosti ne zna povedati z besedami, izrazi z gestami. Prav te pa so najboljši prijatelj otrok. Na začetku otrok uporablja le besedo, ali le gesto, nikoli pa ne oboje skupaj. Kasneje, okrog 14. meseca, pa se otroci že naučijo besede in geste združevati, s čimer ustvarjajo nekakšne dvobesedne stavke – beseda pomeni prvi del stavka, gesta pa drugi. Okrog 18. meseca pa so otroci že zmožni v eni uri uporabiti kar 100 gest. Te pa večinoma s prihodom besed izginejo. Geste kar naenkrat nadomestijo polnovredne besede, otroci si tako s kretnjami ne pomagajo več.

Otroška govorica mejniki

Razumem, ampak ne govorim

Otroci veliko več razumejo, kot to povedo. Pasivno v tem obdobju poznajo mnoge besede, aktivno pa jim še niso »dorasli«. Otroci tudi razpoznajo veliko predmetov dnevne rabe in igrače in jih brez večjih težav staršem prinesejo ali pokažejo. Poimenujejo jih še ne, to pride šele kasneje. Otroci si veliko zapomnijo in radi ponavljajo vse kar vidijo pri starših in drugih ljudeh, s katerimi preživljajo veliko časa. Igre poklicev niso kar tako izjemno priljubljene pri mlajših otrocih. Bodite pozorni, kako vas otroci opazujejo, prislanjajo telefon k ušeskom, hranijo dojenčka in pri igri z avtomobilčki dajejo zvoke, ki jih daje resnični avto.

Za obdobje prvih besed igrajo starši tako pomembno vlogo, saj so za otroke vzor in navdih. Otroku dajajte vedeti, da ga razumete, interpretirajte njegove besede in geste in se veselite novih, ki so že za vogalom!