Kako dojenček spremeni vašo kuhinjo?

5 min.
06. feb'20

S prihodom dojenčka v družino se spremeni resnično ogromno stvari. Mala dišeča štručka postavi oba starša na noge, vam odvzame dragoceni spanec in si dovoli reorganizirati tudi vaše gospodinjstvo. Spremembam pa se slej ko prej ne izogne niti kuhinja, v kateri boste med pripravo okusnih kašic preživeli veliko časa. Kako dojenček torej spremeni vašo kuhinjo?

Pripravljeni, pozor, njam!

V prvih mesecih po rojstvu bo priprava hrane za dojenčka izjemno preprosta. Vaša edina skrb bo največ črpanje maternega mleka in pogrevanje le-tega. S tem vam bo igrivo priskočil na pomoč aparat za pripravo mleka Bib'expresso® Beaba, ki bo ogrel že pripravljene stekleničke z mlekom in v nekaj sekundah pripravil tudi mlečno formulo. Ne boste ga znali prehvaliti predvsem ponoči, ko boste mleko segrevali še v polsnu. Njegova uporaba ni nobena znanost, uspelo vam bo tudi samo z eno roko.

V naslednjih mesecih, v času, ko dojenčki z maternega mleka že delno presedlajo na prvo gosto hrano, vam bo življenje olajšal parni kuhalnik Beaba Babycook®. Zahvaljujoč njegovi možnosti delovanja vam ne bo treba dolge minute stati nad štedilnikom in spremljati zelenjavo in sadje, ki ju boste potem spremenili v kašo. Parni kuhalnik in sekljalnik v enem znamke Beaba bo v 15 minutah skuhal hrano v sopari, nato pa ga bo zahvaljujoč rezilom z vrtljivim učinkom popolnoma sesekljal. Pri nas boste našli več vrst parnih kuhalnikov, od prvega ikoničnega modela pa vse do dvojnih parnih kuhalnikov, primernih za družine z več otroki. Izberite si tistega, ki se bo najbolj podal v vašo kuhinjo – ne bo le nenadomestljiv pripomoček, ampak hkrati tudi stilska dekoracija.

Kuhinja grelnik stekleničk

Za hude čase

Popolnoma običajno je, da vam kot staršem (ne le novopečenim) ne bo šlo zmeraj vse po načrtu, saj lahko tudi popolnoma organiziran dan dojenček v trenutku prilagodi sebi. Takrat je dobro imeti na zalogi nekaj porcij hrane, ki jih le pogrejete v mikrovalovki ali na štedilniku. Pripravljati vedno sveže jedi je sicer odlično, ampak je vseeno bolje iz zamrzovalnika potegniti vnaprej skuhane kaše, kot pa se zateči h kupljenim kašam z veliko vsebnostjo e-jev.

S posodicami za shranjevanje hrane Beaba se vam ni treba bati, da bi se hrana v njih navzela vonja drugih jedi, saj neprodušni pokrovčki ne bodo prepustili nobenega vonja notri in ne ven. V kuhinji boste prav tako cenili deljene posode za hrano s odlično razporejenimi količinami hrane. Po potrebi jih boste vzeli iz zamrzovalnika, iztisnili potrebno količino porcij ter jih le odtajali. In to je vse! Deljene posode imajo tudi drugo možnost uporabe – lahko jih uporabljate kot modelček za peko, saj so izdelane iz debelega in prožnega silikona in so primerne za ekstremne temperature od -55 °C pa do 210 °C.

Kuhinja posodice

Od dude do žličke

Stekleničke za hranjenje so v gospodinjstvu z dojenčkom nujne že od prvega trenutka dalje. Morda boste na začetku sami sebe prepričevali, da boste zmeraj le dojili, vendar nikoli ne veste, kdaj vam bo steklenička prišla prav. Z njo lahko otroka brez težav nahrani tudi očka – le napolnite jo z izčrpanim maternim mlekom. V vaši kuhinji ne bi smeli manjkati vsaj dve steklenički s cucljem za različne starostne kategorije – z odprtinami različnih velikosti, da bo dojenček z enim požirkom spil prav toliko mleka, kot ga potrebuje.

Med približno 4. in 6. mesecem bo vaš malček odkril čar prve goste hrane v podobi različnih kaš. Te bo že jedel z žličko – na začetku z vašo pomočjo, kasneje pa jih bo nesel v usta na lastno pest. Za to so prav ustvarjene žličke za trening z ergonomskimi ročaji, ki so zasnovane posebno za potrebe majhnih otrok. S temi žličkami se bodo vaši nadobudneži naučili jesti sami veliko hitreje kot s klasičnimi žličkami, zato bi morali imeti v vašem kuhinjskem predalu svoje stalno mesto.

Kuhinja hranjenje

Udobno hranjenje

Nemoteno hranjenje so sanje vseh staršev. Resničnost pa dostikrat spominja na vojno, kjer je rezultat narobe obrnjen krožnik, hrana na tleh in stropu, lačen otrok in starši na robu obupa. Za udobno hranjenje bodo poskrbele prej omenjene stekleničke in žličke, in tudi stolček za hranjenje Up & Down High Chair. Nastavljiv stolček boste hitro prilagodili po višini, tako da bo otrok na enaki višini kot ostali člani družine. Zahvaljujoč temu udobnemu stolčku se bodo otroci naučili pravilno sedeti in tudi jesti.

Za (vsaj malce) manjši nered bodo po drugi strani poskrbeli slinčki, ki sicer ne bodo zaščitili staršev in sten, vendar boste njihovi pomoči vseeno hvaležni. Pri izbiri se osredotočite predvsem na slinčke s »predalčkom« za hrano – to imajo večinoma plastični slinčki, ki jih lahko po hranjenju preprosto operete v umivalniku in posušite. Zahvaljujoč njim bo hranjenje neboleče preprosto za obe strani, in to, kar bi pri drugih pogojih končalo na oblačilih, bo končalo »le« v predalčku.

Kuhinja stolček za hranjenje

Red in varnost

Prihod dojenčka v gospodinjstvo bo spremenil vaš dnevni urnik in tudi čiščenje kuhinje ter vaš pogled na red in čistočo. Morda je na vašem kuhinjskem pultu do zdaj kdaj pa kdaj vladal kaos in se ni zmeraj vse lesketalo kot s kataloga. Povsem razumljivo je, da popolnoma pospravljene kuhinje z dojenčkom v naročju ni mogoče ohranjevati, določeni nasveti pa so vseeno lahko dosegljivi. Pomivanje posode, ki jo bo od zdaj malce več, vam bo olajšal sterilizator otroških stekleničk, dud, in drugih kuhinjskih pripomočkov. Ta odličen pripomoček bo v rekordnih 6 minutah odstranil kar do 99,9% bakterij. Roko vam bo podal tudi odcejalnik za otroške stekleničke in ščetka za čiščenje, ki jo boste zahvaljujoč priročnemu držalu lahko imeli vedno pri roki.

Za čas odkrivanja sveta pa so potrebni tudi zaščitni ukrepi, ki bodo otrokom preprečili odpirati predale in omarice. Na prvi pogled je to morda nemogoče, saj je vsak dom poln pasti in dovolj je le trenutek nepozornosti in odrgnina (kdaj pa kdaj v boljšem primeru) je tu. Razmišljajte o tem, na kakšen način je mogoče posamezne prostore v hiši spremeniti v varne cone. Ne bojte se poseči po varnostnih pregradah ali zaklepih. To ne pomeni, da za dojenčka sami ne znate poskrbeti, ravno nasprotno. To pomeni, da vam njegovo zdravje pomeni toliko, da boste zanj naredili vse, da bi ga zaščitili.

Kuhinja odcejalnik

Na prvi pogled drobne spremembe, ki jih dojenček s seboj prinaša, vam bodo olajšale življenje in skrb za štručko sreče, ki ste jo iz porodnišnici prinesli. Stavite na preverjene pripomočke, ki jih niso testirali le strokovnjaki, ampak tudi skrbni starši ter na polno uživajte v starševstvu.

Pripravite se na prihod dojenčka