Televizija, tablica in mobilni telefon: kako tehnologija vpliva na razvoj otrok?

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
4 min.
14. feb'19

Knjige smo zamenjali za tablice, klasične namizne igre pa za mobilne aplikacije. Tehnika in njeni izumi so bili v osnovi namenjeni temu, da bi ljudi združevali, vendar pa se v skladu razvijajočo dobo dogaja ravno nasprotno. Je tudi otroštvo vaših otrok nasičeno z žarečimi zasloni? Glede na najnovejšo študijo ima tako preživeti čas več negativnih kot pa pozitivnih učinkov.

Raziskava, objavljena v prestižnem časopisu JAMA Pediatrics, zadeva predvsem otroke v starosti od 2. do 3. leta starosti in njihovega nadaljnjega razvoja v starosti od 3. do 5. leta. Mamice so med raziskavo izpolnjevale vprašalnik o različnih mejnikih v razvoju, kot na primer sposobnost komuniciranja, motoričnih in socialnih sposobnosti ter sposobnost reševanja problemov. Ta vprašalnik so izpolnile trikrat – po dopolnjenem drugem, tretjem in petem letu otrokove starosti. Poleg tega so morale navesti, koliko časa so njihovi otroci preživeli pred ekrani, ne le med delovnim tednom, ampak tudi za konec tedna.

Zaskrbljujoče številke

Izsledki raziskave so pokazali, da majhni otroci preživijo pred ekrani precej več časa, kot bi bilo to primerno. Dvoletni otroci so sedeli pred televizijo, tablico ali mobilnikom približno 2,4 ure dnevno, triletni otroci 3,6 ure in petletni »le« 1,6 ure. Po besedah ameriških pediatrov bi morali starši ta čas zmanjšati na maksimalno eno uro dnevno, med tem pa bi otrokom morali delati družbo. Barviti zasloni, privlačni zvoki in igre, od katerih se ne da odtrgati so sicer zanimivi, mikavni in v določenih primerih tudi poučni, vendar prekomernost tudi škoduje. Kot se je izkazalo, deluje »sevanje« hipnotizirajočih zaslonov na otrokov razvoj veliko bolj negativno kot ste morda mislili.

Otroci tablica zasnon

Možgani, spanje in tehnologija

Raziskav o tem, kako tehnika vpliva na razvoj otrok, je resnično veliko, rezultati pa so si enotni – preveč časa pred ekranom otrok ne prikrajša le za kakovosten spanec, ampak tudi poslabšuje njihov šolski uspeh in negativno vpliva tudi na razvoj otroškega govora. Izkazalo se je, da pri otrocih, ki pred zaslonom dnevno preživijo uro ali več časa, obstaja tveganje, da bodo spregovorili kasneje. Težava pri tem ni le sam začetek govora, ampak tudi slaba izgovorjava in sposobnost koherentnega izražanja v kasnejši starosti.

Raziskave prav tako dokazujejo, da gre veliko časa pred zasloni z roko v roki s slabim učnim uspehom. Razlog pa ni le zanemarjanje domačih nalog, ampak tudi pogoste motnje koncentracije, zaradi katerih se otroci ne zmorejo dovolj osredotočiti na gradivo in kontrolne naloge. Rešitev pa je v tem primeru povsem preprosta – čim manj časa bodo vaši otroci preživeli pred zasloni, tem boljše rezultate v šoli bodo dosegali. Če k temu dodate še dovolj spanja in fizične aktivnosti, vam raziskave obljubljajo še boljše rezultate.

Na spanec otrok pa učinkuje tudi vsem poznani vpliv tehnike, predvsem zaslonov in njihovega sevanja. Če hrepenite po tem, da bi vaši malčki vsako noč spali mirno in sladko, poskusite omejiti gledanje risank tik pred spanjem. Izrazita svetloba, ki seva z ekranov, daje možganom navodilo, da je še vedno dan in še zdaleč ni čas za spanje. Pred spanjem raje prižgite nočno lučko, odprite čudovito knjigo s pravljicami in dovolite, da se otroci potopijo v zgodbo, zahvaljujoč kateri bodo zaspali še veliko hitreje.

Otroci tehnologija razvoj

Koliko minut je dovolj?

Se sprašujete, koliko časa naj bi torej vaš otrok torej preživel pred televizijo in kaj naj bi gledal? Tudi na to vprašanje imajo strokovnjaki in pediatri odgovor.

  • Dojenčki, mlajši od 18 mesecev, bi morali pred ekrani preživeti kar najmanj časa, ta številka naj bi se približala ničli. Pozitivni vpliv na dojenčke ima le video pogovor z najbližjim sorodnikom.
  • Otroci od 18. meseca do 2. leta starosti pred zasloni ne bi smeli preživeti več kot eno uro. Strokovnjaki za to starost priporočajo spremljati le kakovostne programe z vzgojno vsebino, v tem času pa bi jim moral delati družbo vsaj eden od staršev.
  • Otroci od 2. do 5. leta so lahko pred televizijo ali tablico prav tako eno uro na dan, kjer starševa prisotnost ni več nujna, vendar je še vedno dobrodošla.
  • Pri otrocih, starejših od 5 let, pa bi starši morali paziti na to, da čas, preživet pred zaslonom, ne bi bil v škodo spancu, šolskih obveznosti, igre in nenazadnje, komunikacije.

Zavedajte se, da televizija ne bi smela nadomestiti časa, ki ga preživite z otroki in da ni vir vsega njegovega znanja. Čas pred zaslonom naj bo le dodatek, ki bi v idealnem primeru tudi kaj naučil.

Ta čas pred ekrani računalnika, mobilnega telefona ali tablice ter televizije lahko enačimo z vnosom nezdrave prehrane. Majhna vrednost ne bo povzročila nobene težave, redni vnos pa ima lahko resne posledice na zdravstveno stanje. Dobra novica je, da lahko starši ta čas nadzorujejo in hkrati določijo, kaj bodo otroci na zaslonu spremljali. Koliko časa pa vaši otroci preživijo pred zasloni?