Kako pozimi zaščititi otroško kožo?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
31. jan'23

Temperature okoli ledišča ali pa globoko pod njim za najmlajše niso problematične le zaradi možnosti prehlada. Obremenitev pozimi doživlja tudi največji telesni organ – koža. Pri otrocih, predvsem pri dojenčkih, je koža občutljiva na temperaturne spremembe in zato ji je treba posvetiti posebno pozornost.

Temelj nege dojenčka je zaščititi njegovo kožo pred mrazom in jo ohranjati naravno vlažno in nežno. Najmlajše je treba pred odhodom od doma predvsem dobro obleči. Kaj pa to v praksi pomeni?

Zagotovo ste se že srečali s tem, da se je vaš dojenček v vozičku spotil. Starejši otroci se po tekanju na svežem zraku prav tako lahko vrnejo segreti s potnimi oblačili. Če se odenejo v preveč oblačil, se telo pregreje in organizem se zaradi regulacije toplote poskuša ohladiti, kar pa pomeni, da preko površine kože izpari še več vode kot običajno.

Idealno se je zato obleči v več slojev oblačil, ki jih po potrebi otroku lahko slečete. Najmlajše je, seveda, treba pogosteje preverjati. V vnemi igre se pogosto sami ne zavedajo, da jim je pravzaprav vroče. Če niste prepričani, koliko slojev oblačil izbrati, se ravnajte po preprostem pravilu – otroku vedno oblecite en sloj več kot ga potrebujete sami oz. odrasel človek.

Otroška koža zima

Vir fotografije: Freepik

Spet te izpuščaji!

Potenje pozimi za otroke ni le neprijetno, ampak lahko vodi v nastanek znanega površinskega vnetja znojnic, ki jih večina povezuje predvsem s poletjem. Znojnice se pri daljšem potenju lahko zamašijo, zaradi česar se koža vname in nastanejo drobni rdeči mozoljčki, ki neprijetno srbijo in jih je priporočljivo natirati s protivnetnimi pripravki.

Izpuščaji se lahko pojavijo tudi v predelu plenic, zato je treba v pregibih posvetiti enako skrbno nego. Če je plenica mokra, jo zamenjajte takoj, ko je mogoče. Hkrati bi morala biti udobna in zračna, da bi koža pod sloji drugih oblačil lahko dihala in ne srbela.

Ko ste doma, naj bo otrok nekaj časa brez plenic, da bi do občutljive kože prišlo nekaj zraka. Namesto pudra raje izberite kreme z vsebnostjo cinkovega oksida, ki pomaga ustvariti naravno zaščitno pregrado. Vnetje v predelu plenic lahko povzroči tudi prekomerno brisanje z vlažilnimi krpicami ali uporaba neprimernega tipa brisačk ali pa nezadostna izsušitev kože pred nanosom zaščitne kreme.

Čofotanje v mehurčkih raje izpustite

Zaščita kože je neločljivo povezana s pravilno nego, predvsem pri kopanju in po njem. Kljub temu, da vas temperature pod ničlo vabijo, da bi svojim najmlajšim priskrbeli večerno kopanje v vroči vodi z mehurčki, se tej misli raje izognite. Voda ne sme biti pretopla, saj kožo izsušuje.

Samo kopanje omejite na 5 do 10 minut. Prav tako se odpovejte peneči kopeli in vsem kozmetičnim pripravkom, ki vsebujejo parfume ali alkohol, ki dražijo kožo. Namesto njih raje uporabljajte kopalna olja, ki vsebujejo maščobe.

Ko koža zboli

Vse večja težava je atopična koža t.i. atopični dermatitis, za katerim trpi veliko več otrok (10 do 20 odstotkov iz celotne populacije) kot odraslih. Gre za kronično obolenje, združeno z občutljivo suho luskavo kožo, ki se kažejo kot rdeči in srbeči izpuščaji. Razlog za to so motnje v delovanju kožne bariere, zaradi česar spodnji sloji epiderme niso zmožni zadrževati vlage in s tem koža postane bolj dovzetna za draženje in okužbo.

Otroška koža nega

Vir fotografije: Freepik

Kaj pomaga?

  • Otroško kožo redno vlažite s primernim mazilom brez dodanih parfumov – pri večjih kožnih težavah je dobra izbira tudi olje za telo, na primer takšnega, ki vsebuje kamilico ali ognjič.
  • Pripravke je dobro nanašati dokler je koža še nekoliko vlažna. Pred oblačenjem otroka preverite, ali se je mazilo ali olje dobro vpilo in je koža znova lepo suha, predvsem na pregibih.
  • Kozmetiko za zdravljenje atopičnega dermatitisa shranjujte v hladilniku, saj bo nanos hladne kreme ublažil tudi srbečico.
  • Poskrbite za to, da prostori v hiši ali stanovanju ne bi bili preveč topli in bi s tem otrokom povzročali prekomerno potenje.
  • Izbirajte oblačila iz nežnih in zračnih materialov kot je na primer bombaž.
  • V otroški sobi ali prostoru, kjer otrok spi, uporabljajte vlažilnik zraka. Centralna kurjava, ki je pozimi velikokrat nastavljena na maksimum, zrak izsušuje in lahko predstavlja enega izmed razlogov za suho kožo in neprijetna vnetja.
  • Če je težava hujša, lahko otroku pomagate z nanašanjem tankega sloja mazila, ki vsebuje hidrokortizon, ki olajša vnetje in neprijetno srbečico. Vendar pazljivo z njegovo uporabo – vsebuje namreč steroide, ki lahko pri prekomerni uporabi še bolj poškodujejo že tako nežno kožo najmlajših.

Ne pozabite na ustnice

Otroška usteca so prav tako občutljiva in se lahko izsušijo, predvsem ob večjem slinjenju, oblizovanju ustnic in izcedku iz nosu. Pozimi to velja kar dvojno, saj hladen zrak ne vsebuje toliko vlage kot topel. V tem obdobju zato pogosteje brišite slino in pazite, da se noben kos oblačila po nepotrebnem ne dotika obraza. Po potrebi otroku na ustnice nanesite tanek sloj balzama za ustnice, ki je zasnovan posebno za najmlajše.

Zaščita pred soncem

Vas sonce kljub nizkim temperaturam vabi ven? Čeprav se morda zdi, da pozimi ni tako močno in da ne predstavlja nobene nevarnosti za opekline, se ne pustitet zmesti. Otročkom, ki se igrajo zunaj na snegu, malim smučarjem ali dojenčkom, ki posedajo v športnem vozičku namažite obraz s kremo z zaščitnim faktorjem, saj se škodljivi ultravijolični žarki dobro odbijajo od velikih svetlih površin, kakršna je tudi snežna odeja. Ne pozabite pa niti na sončna očala, ki bodo zaščitila občutljiv vid in nežno tanko kožo okoli oči.

Dovolj popite tekočine tudi pozimi

Koža potrebuje za ohranjanje svoje funkcije vlago ne le od zunaj, ampak tudi od znotraj. Zato ne pozabite poskrbeti tudi za to, da bi vaši najmlajši dobili dovolj tekočine tudi v hladnih dnevih. V hladnem vremenu običajno tudi odrasli popijejo manj tekočine, kar je napaka. Poleg običajnih pijač, kot sta navadna voda in nesladkani čaj, so v hladnem obdobju idealne tudi različne juhe, predvsem goveja, pa tudi sadje in zelenjava.