Tudi igrače lahko varujejo otroke pred soncem. Verjamete?

5 min.
16. jul'17

Na svetu, kjer imamo vedno manj časa in prostora, nas pogosto razveselijo stvari, ki nam poleg njihove glavne funkcije ponujajo tudi še kaj drugega. In prav zaradi tega lahko nekatere izmed naših igrač otroke zabavajo in so h krati tudi neizmerno priročne. Poleti na primer priskrbijo zaščito pred soncem.

Otroški poganjalec senčnik

Osnovna pravila za zaščito pred soncem

Sončnih žarkov smo sicer veseli, ampak nam po drugi strani lahko kar lepo otežijo življenje. Če med vročimi poletnimi dnevi ure in ure preživljamo z otroki na svežem zraku, jih izpostavljamo tveganju za opekline ali sončarico, ki jih lahko spremljajo bolečine v glavi, izguba koncentracije, šibkost, utrujenost ali slabost. Seveda pa se lahko tem težavam preventivno izognemo, s tem, da se držimo določenih pravil:

  • Potrudite se, da majhne otroke kar najbolj zavarujete pred direktnimi sončnimi žarki, tako da preživijo večino časa v senci. Voziček obračajte v smeti, da na otroka ne bi »prežalo« neposredno sonce. Če se temu ne morete izogniti, namestite na strehico nekakšen senčnik, pri čemer vam bodo v pomoč otroške plenice ali odejice.
  • Prepričajte se, da je prostor v notranjosti košare, kjer otroček spi, tudi dovolj zračen. Pod nizko spuščeno in predolgo strehico je lahko zelo soparno.
  • Sonce greje z največjo intenzivnostjo okrog poldneva med 11. in 15. uro. Tudi zato bi morali malčke pustiti, da zunaj tekajo le zjutraj do 10. ure in popoldne šele po 16., 17. uri.
  • Ne pustite otrokom, da bi bili med časom, ki ga preživijo na soncu, brez pokrivala na primer klobučka, rutke ali kape s šiltom.
  • Svojim otrokom izbirajte izključno lahka in zračna oblačila iz naravnih materialov in svetlih barv, ki za razliko od temnih odtenkov bolje odsevajo sončne žarke.
  • Kožo svojih otrok mažite s kremo z višjim zaščitnim faktorjem, idealni je od 30 do 50, ki vsebuje zanesljive UVA in UVB filtre. Malčke mažite tudi takrat, ko sonce že zakrijejo oblaki ali pa se igrajo v senci, pa čeprav pod senčnikom. Odboj sončnih žarkov lahko v manjši meri pade tudi tja.
  • Poskrbite, da bodo otroci spili dovolj tekočine, torej da bodo prejemali manjše količine primernih tekočin v pogostejših intervalih.

Kreme za sončenje

Brez kreme ne bo šlo

Krema, mleko, ali pa razpršilec z zaščitnim faktorjem so preprosto »must-have« med vašo opremo za otroke. Pri njihovi izbiri se ne osredotočajte le na zaščitni faktor, ampak tudi na njihovo vsebino – predvsem če vaši otroci trpijo za različnimi kožnimi težavami, kot so alergije ali ekcemi.

V tem primeru se namesto kemijskih filtrov bolj izplačajo zaščitna sredstva na bazi mineralov, ki so naravnega izvora in na koži ustvarjajo bolj zanesljivo zaščitno plast, ki razprši sončne žarke. Ne ustrašite se njihove goste sestave. Vaš otrok je res lahko videti, kot pobarvani Indijanec, vendar bo hkrati tudi dobro zaščiten. Za razliko od kemijskih pripravkov, jih njihova nežna otroška koža bolje prenaša. Seveda pa se o izbiri posamezne kreme posvetujte tudi s farmacevtom.

Kako so vam igrače lahko v pomoč?

V visoki vročini so v veliko pomoč otroški tricikli in poganjalci, na katere lahko namestite senčnik. Takšen dodatek boste našli večinoma na igračah, ki rastejo skupaj z vašim otrokom, te pa so pogosto primerne za otroke od 6. do 36. meseca starosti.

Če so vaši otroci še premajhni za to, da bi sami, brez tuje pomoči, vozili tricikel ali poganjalec, lahko igračo sestavite tako, da bo delovala praktično kot voziček. Nekateri imajo varnostni obroč s pasovi, palico za vodenje in senčnik, ki bo po potrebi nadomestil klasično strešico vozička. V prvi vrsti bo zavaroval najbolj občutljive dele telesa, kot sta obraz in prsni del.

Zaščito pred UV žarki lahko v večini primerov nastavite glede na trenutne potrebe otroka, na primer zavrtite ali obrnete v stran, kamor v tistem trenutku najbolj sveti sonce, ali pa naprej. Nekateri senčniki so narejeni tako, da jih lahko po loku prilagodite v smer nad prednjim delom vozička, spet drugi pa tvorijo zaščitni »obok«, ki se nad sedežem po širini razprostre. Vsi senčniki so izdelani iz kakovostnih materialov, ki zanesljivo odsevajo sončne žarke.

Poganjalec Smoby Bubble Go 2v1 s senčnikom in elektronskim volanom od 6 meseca

Otroški poganjalec smoby

Eden izmed najmodernejših otroških poganjalcev na trgu je opremljen z varnostnimi elementi, tako da ga lahko brez težav uporabite tudi na sprehodu z otrokom od 6. meseca starosti. Senčnik je nameščen dovolj visoko, da malčku ne bi omejeval razgleda.

Otroški poganjalci

Tricikel za otroke smarTrike Recliner Infinity 5v1 Red Touch Steering od 10-36 mesecev

Otroški tricikel smartrike

Edinstveni tricikel nima le čudovitega dizajna in je poudarjen z nevsiljivo rdeče-sivo barvno kombinacijo, temveč vsebuje tudi nekaj funkcionalnih elementov, ki jim boste zagotovo hvaležni – držalo za steklenico, veliko in manjšo torbo in nastavljivo zaščito pred sončnimi žarki. Senčnik lahko omogoči varno zaščito otroka tudi takrat, ko v udobnem sedežu zaspi. Zahvaljujoč tehnologiji Touch Steering, se tricikel vodi preprosto kot voziček in tako je vožnja za vaše malčke še posebno udobna in prijetna.

Otroški tricikli

Med igro je zaščita pred nevarnimi žarki še bolj pomembna. Saj otroci med vneto igro nikoli ne mislijo na rezultate daljšega preživljanja časa na soncu. Zato je najpomembnejše, da ne pazite zgolj na to, kdaj se otroci igrajo, temveč tudi, kje njihova zabava poteka.

Če jim boste priskrbeli zunanje igrače jih poskusite namestiti tako, da bi bile vsaj delno v senci in bi omogočale pretok svežega zraka v določenih delih dneva. V nasprotnem primeru bodo otroci na svojem igrišču kot v pečici. Idealna igrača, ki lahko priskrbi senco in hlad, je tudi otroška hišica. Ima veliko streho, pod katero se lahko vaši otroci skrijejo, prav tako pa ima več odprtin na vseh stenah fasade, preko katerih se notranjost otroške hišice lepo zrači.

Komplet otroška hišica Pretty Blue Smoby in gugalnica Tjulenj od 2 leta

Otroška hišica gugalnica komplet smoby

Ta komplet igrač ni le cenovno ugoden, ampak ponuja tudi idealno kombinacijo poletnih iger. Že sam pogled na čudovito vrtno hišico z letno kuhinjico bo zahvaljujoč svojim živim barvam, deloval osvežilno. Hišica za otroke ima trpežne in stabilne dvojne stene in premično polknico. To miniaturno zgradbo na vrtu čudovito dopolnjuje otroška gugalnica – je dvostranska, tako da lahko na njej norita kar dva otroka h krati. Poleti boste veseli vodometa, ki ga boste spustili v pogon s priklopom na vodo. Vaši malčki bodo tako tudi v soparnih dnevih dobivali prijetno prho kapljic.

Otroške hišice