10 nasvetov, kako graditi otrokovo samozavest

  Kategorije: Vzgoja,
5 min.
25. avg'17

Vsi starši povsem naravno sanjajo o tem, da bi bili njihovi angelčki samozavestni in se v prihodnosti ne bi bali nobenih težav ali izzivov. Samozavest se hitro zamenja z nadutostjo in aroganco, čeprav pa v resnici pomeni samozavedanje lastne vrednosti, ne da bi s tem omejevali vrednost koga drugega. Vzgajati otroka z zdravo samozavestjo pa ni nemogoče. Zadostuje, če se držite naslednjih nasvetov.

Samozavesten fantek

Začnite pri sebi

Otroci so ogledalo odraslih, z veseljem kopirajo dobre in slabe lastnosti svojih staršev. Če torej niti vi sami niste samozavestni, ne pričakujte, da bo vaš malček samozavesten za deset. Če se stalno nečesa bojite, se bo vsega bal tudi vaš malček. Če lažete, ne morete biti nikoli prepričani, da vam bo otrok vedno govoril resnico.

Za vaše najmlajše ste dolgo edini vzor, zato ne delajte nič takega, kar tudi vam samim ne bi bilo pogodu. To hkrati sovpada s tem, da otrok ne sme biti »orodje« za izpolnjevanje vaših lastnih neuresničenih sanj. Ne prikrajšajte svojih otrok za njihovo otroštvo in jim dajte čas za igro. Ne obremenjujte jih s pretiranimi pričakovanji, če za nekaj nimajo daru ali pa jih določen šport ali aktivnost sploh ne zanima.

Bodite skrbni

Kako lahko pri otroku gojite zavedanje lastne vrednosti že od malega? Tako, da mu boste izkazovali ljubezen in skrb. Interes staršev je prvi korak k grajenju samozavesti pri otroku. V njegovi podzavesti to pomeni: »Nekdo me posluša, zato na tem svetu nekaj veljam.«

In ne ignorirajte ga niti takrat, ko bo že zrastel, se začel pogovarjati in vam postavljal neskončno vprašanj. Otrok, ki ve, da bo dobil odgovor, se ne bo bal komunicirati z drugimi. In komunikativen človek, deluje seveda bolj samozavestno. Da ne omenjamo, da s tem pri najmlajših, vzbudite radovednost in željo po učenju. Njihovo obzorje se bo razširilo in z jasnimi pogledi na svet ter preskrbljeni z informacijami se bodo počutili veliko bolj prepričani sami vase.

Bodite zahtevni

Morda si mislite, da je ta točka v nasprotju s prejšnjimi, dejstvo pa je, da je poleg svobode treba otrokom določiti tudi meje. Malčki se po naravi radi igrajo, zato se le malokateri izmed njih prostovoljno zaradi obveznosti odpove igri.

Biti zahteven v tem primeru pomeni, naučiti otroke, da jih v življenju ne čaka le veselje, ampak tudi obveznosti – da je povsem običajno, da del svojega prostega časa, posvetijo na primer pospravljanju svoje sobe ali učenju. Po drugi strani pa to pomaga pri gojenju zdrave samozavesti. Lastno vrednost najbolje spoznate takrat, ko točno veste, kdaj si zaslužite pohvalo ali nagrado.

Otroci risanje

Pot je cilj

Biti samozavesten hkrati pomeni gledati nase stvarno – videti lastne slabosti, ampak prav tako opazovati in se truditi razvijati svoje močne strani. Ne glejte na svoje otroke skozi rožnata očala, temveč se ga trudite podpreti tam, kjer resnično izstopa. Če tudi kljub iskrenemu trudu ne dosežete želenih rezultatov, ne mečite puške v koruzo in pod nobenim pogojem svojega otroka ne grajajte. Stalni očitki za neuspeh bodo otroke le demotivirali.

Na napake raje glejte kot na »temeljne kamne« spoznanja in že sam trud jemljite kot zmago. Če se boste preveč osredotočili na rezultate, lahko svoje najmlajše prikrajšate za osnovno veselje vsake aktivnosti, ki si ji bodo posvetili. Ali veste, da ljudje, ki v svojem delu uživajo, ga jemljejo z večjo lahkotnostjo in dosegajo tudi boljši uspeh?

Ne nadzirajte, ampak usmerjajte

Se sprašujete, kakšna je tukaj razlika? Medtem ko stalna kontrola im popravljanje vsega, kar vaš otrok naredi, lahko deluje stresno in neprijetno, je starševski koaching osredotočen na razvoj dobrih lastnosti in talenta. Trudite se torej obvladovati svojo lastno nujo imeti otroka tesno pod nadzorom.

Če boste delali stvari namesto svojih otrok, jih boste oropali priložnosti za dojemanje lastnih sposobnosti. Namesto tega, stvari raje počnite skupaj z njimi in jih učite načina določenega dela, dokler ne bodo tega zmogli brez vaše pomoči – tako bo v njih postopoma rasla samozavest.

Samozavestni fantek

Ne vrednotite, ampak opisujte

Pohvala se običajno izraža na nekakšen preprosti način, na primer: »Dobro narejeno« ali »To je bilo odlično«. Težava je le v tem, da to vašemu otroku ne da dovolj informacij o tem, zakaj je bila izvedba dobra in h krati tako postaja malce odvisen od pohvale okolja.

Pohvalo lahko malčku servirate tudi drugače, na primer: »Vidiš, kako lepa je tvoja sobica? Pa tako je nisi hotel pospraviti. Sploh ne veš, kako si me razveselil!« Ocena, združena z opisom dobro narejenega dela pomaga človeku bolje dojeti razsežnost in pomen svojega dobrega dela.

Otroke izpostavljajte novim izzivom

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z emotivnim razvojem človeške psihologije, trdijo, da ima izpostavljanje otrok novim izzivom dober vpliv na razvoj osebnosti. Samozavest raste skupaj s pogumom soočanja s težavami z lastnimi močmi in jih rešiti brez pomoči drugih.

Ko malček samega sebe v nečem premaga, si v duhu postavi notranji »gradbeni oder« lastne samozavesti. To ustvarja miselno konstrukcijo, na katero bo kasneje v odraslosti gradil druge uspehe. Zato dovolite otrokom, da poskušajo nove stvari, zadostujejo malenkosti; na primer pomoč v kuhinji ali dovoljenje za spanje pri prijatelju.

Ne podcenjujte govorice telesa

Pravilna telesna drža, geste in dober način so običajno znak močne in samozavestne osebnosti. Vzravnano sedeti in se ne grbiti, lepo pozdraviti in pri tem pogledati ljudem v oči, govoriti naglas in se prijetno nasmehniti in drugim čvrsto in odločno podati roko – so le osnovne navade, zaradi katerih bodo vaši malčki na druge delovali veliko bolj samozavestni. Ne pozabite tudi, da med dobre navade spada tudi vljudna zahvala in poslušanje drugih, ko nekaj govorijo.

Deklica govor mikrofon

Ne bodite zaskrbljeni

Strah je naraven občutek staršev, ki imajo radi svoje otroke. Izražanje strahu na vzven prej otrokom v njegovi notranjosti ustvari gojišče za dvome o lastnih zmožnostih. Otroci lahko skrbi staršev dojemajo kot enako obliko nezaupanja – pa naj je to nezaupanje v njihov talent ali pa sposobnost reševanja neznane situacije.

Svoje otroke naučite dojemati stvari realno

Realnost se stalno načenja naše predstave. Še bolj pa lahko ta konflikt boli naše otroke, saj z eno nogo še vedno živijo v svetu polnem domišljije in idealov. Zato je pomembno, da svojim najmlajšim pazljivo pojasnite, da svet ni vedno pravičen in lep.

Včasih jim ne bo uspelo zmagati niti zahvaljujoč lastnemu talentu ali ogromnemu trudu. To pa spet ne pomeni, da morajo nehati zaupati svojim zmožnostim, ravno nasprotno, nepravično vrednotenje ali nepošteno ravnanje drugih jih zagotovo ne sme demotivirati.