Vroči zimski napitki za hladne dni, za male in velike

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
4 min.
05. dec'19

Zunaj že počasi začenja snežiti, iz kamina žari toplota, vi pa skupaj z družino uživate v skupnih trenutkih z vročimi napitki v rokah, ki bodo pogreli telo in tudi dušo. Za takšno predbožično idilo ne potrebujete veliko, dovolj je le nekaj živil in naši odlični recepti na tekoče božične poslastice.

Vsi zelo dobro poznamo prijeten okus vroče čokolade s smetano, groga in kuhanega vina. V teh tradicionalnih pijačah vsako leto uživamo na božičnih stojnicah in tudi v udobju doma. Mi vam poleg tradicionalnih receptov za okusne vroče napitke prinašamo predvsem modernejše, ki jih boste prav tako vzljubili.

Maslenušek

Vsi ljubitelji Harryja Potterja to pijačo zagotovo poznajo, druge pa bo vseeno presenetilo, da v bistvu tu sploh ne gre za pivo. Maslenušek ali po angleško Butterbeer, je karamelna poslastica z mlečno peno ali stepeno smetano, ki je kot nalašč za hladne decembrske dni.

Sestavine

  • ½ litra mleka
  • ¼ kocke masla
  • 4 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • ½ čajne žličke cimeta
  • rjavi rum ali jajčni liker

Postopek

V kozici iz sladkorja in masla naredite karamelo, pazljivo prilijte mleko, dodajte cimet in vaniljev ekstrakt. Vse sestavine dobro premešajte in pustite za zavre. Servirate lahko s spenjenim mlekom, ki bo ustvaril penico ali pa s stepeno smetano. V primeru, da pijačo servirate odraslim, lahko dodate še malce rjavega ruma ali jajčnega likerja.

Čežana

čežana

Poleti nam iztisnjeni naravni sokovi prinašajo osvežitev, pozimi pa nas pogrejejo. Čežano lahko ponekod tudi naročite, vendar ne bo nikoli tako dobra kot domača. Pripravite jo hitro in preprosto, v nekaj trenutkih lahko uživate v okusni vroči pijači, ki s svojim okusom spominja na jabolčni sok in kompot v enem.

Sestavine

  • 2 jabolka
  • 1 paličica cimeta
  • 1 čajna žlička ingverja
  • ½ limete
  • voda
  • sladkor po okusu

Postopek

Jabolka umijte, olupite odstranite jedrca in narežite na kocke. Vstavite jih v kozico in prelijte z vodo da bo sadje potopljeno v vodi. Dodajte cimet, ingver, limetin sok in sladkor in pustite kuhati, dokler pijača ne bo vroča. Po kuhanju odstranite cimet, ostale sestavine pa skupaj z vodo zmiksajte. Pijačo lahko ponudite skupaj s stepeno smetano ali pa brez nje.

Pristna vroča čokolada

Vroča čokolada blog

Sladico in pijačo v enem predstavlja sladka vroča čokolada, ki jo obožujejo vsi, ne glede na starost. Mi vam prinašamo najenostavnejši recept na svetu, pa brez skrbi, od redke vroče čokolade iz praška je zelo daleč. V kombinaciji s stepeno smetano je to preprosto najbolj priljubljena vroča pijača malih in velikih.

Sestavine

  • 200 g čokolade (mlečna, jedilna, bela)
  • 250 ml smetane za kuhanje

Postopek

V kozici segrejte smetano, ji dodajte kocke nalomljene čokolade in mešajte, dokler se čokolada ne razpusti. Ko je pijača dovolj vroča jo prelijte v skodelice, okrasite s stepeno smetano ali penice marshmallow in servirajte.

Chai latte

Chai latte blog si

Ni čaj in niti kava. Tako bi lahko opisali chai latte, začimbno pijačo iz črnega čaja, popra in vročega mleka, ki je zmeraj bolj priljubljen tudi v vaših koncih. Lahko si ga privoščite z ali brez kofeina, lahko pa ga posladkate tudi z medom.

Sestavine

  • 2 in pol žličke chai latte praška
  • malce vode
  • 2 ml mleka

Postopek

Prašek prelijte z malo vrele vode in dobro zmešajte. Nalijte toplo spenjeno mleko, posipajte s cimetom in postrezite.

Kurkuma latte

Kurkuma latte si

Kurkuma latte, imenovana tudi kot zlato mleko v sebi združuje edinstven okus in mnogo vitaminov. Kurkuma je znana predvsem po svojih blagodejnih učinkih, deluje protivnetno, lajša bolečine, krepi imunski sistem, varuje srce in možgane ter pomaga pri zniževanju holesterola.

Sestavine

  • ½ litra mleka
  • 1 čajna žlička sveže nastrgane kurkume (lahko uporabite tudi enako količino zdrobljene kurkume)
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ščepec mletega ingverja
  • ščepec črnega popra
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 jušna žlica medu

Postopek

V kozici segrejte mleko na največ 70 stopinj in mu dodajte ostale začimbe. Mešajte približno 20-30 sekund in tako segreto mleko stepajte, da nastane zračna pena. Prelijte v skodelice, posipajte s cimetom in kurkumo in servirajte.

Uživajte dolgih zimskih večerih in te najokusnejše vroče napitke pripravite za vso družino, saj bodo pričarali nasmeh na obraz vsem otrokom in odraslim.