Poznate razliko med vodenimi kozami in ošpicami?

4 min.
21. apr'17

Vodene koze in ošpice so zelo nalezljive bolezni, ki se širijo predvsem v zimskih in spomladanskih mesecih. Obe bolezni se kažeta s pikami na telesu in obe imata lahko blago ali hudo obliko bolezni. Ošpice so danes zahvaljujoč cepljenju zelo redke, vodene koze pa so pri otrocih izjemno pogosta bolezen. Preberite, kakšne so razlike med tema na videz podobnima boleznima.

Ošpice – Morbilli

Ošpice so kapljično prenosljiva bolezen, ki se izjemno hitro prenaša s kašljem, kihanjem ali govorjenjem. Otrok se najpogosteje okuži v skupinah otrok. Inkubacijska doba ošpic je od 8 do 12 dni, v povprečju 10 dni.

V primeru, da so otroci v stiku z okuženim posameznikom, je skoraj gotovo, da jih bodo tudi sami dobili. Če otrok ošpice premaga, je proti njim dosmrtno imun. Novorojenčki imajo proti ošpicam prirojeno imuniteto v prvi polovici prvega leta življenja, če je mati ošpice sama prebolela, ali pa je bila proti njim cepljena. Protitelesa so se preko posteljice z matere prenesli na otroka.

Dandanes je ta bolezen zelo redka, zahvaljujoč obveznemu cepljenju v 15. do 18. meseca starosti otroka. Glede na to, da danes mnoge mamice zavračajo cepljenje, strokovnjaku svarijo pred vrnitvijo bolezni, ki so postale zelo redke. Med njimi so tudi zelo nalezljive ošpice.

Cepivo proti ošpicam

Kakšni so simptomi ošpic?

Ošpice imajo dva stadija: simptome podobne gripi in izpuščaje na koži. Bolezen spremlja vročina z dvema izbruhoma. Prvi nastane med prodromalno fazo, torej z znaki, ki spominjajo na gripo. Telesna temperatura dosega približno 39 °C, spremlja pa jo vnetje očesnih veznic, nahod in dražeč kašelj.

Telesna temperatura začne počasi padati, z nastopom druge faze pa se spet zviša. Na koži se kasneje pojavijo svetle pike, ki se spremenijo v rdečo in vijolično barvo. Telesna temperatura začne okoli tretjega dneva padati in izpuščaji počasi izginejo.

Kako zdraviti ošpice?

V prvi vrsti mora biti bolan otrok izoliran od drugih. Glede na to, da gre za virusno obolenje, zdravimo samo simptome. Pomembna je hidracija, tudi veliki obkladki ter v skrajni sili celo zdravila za znižanje telesne temperature. V primeru, da ima vaš otrok hujše simptome, kot so vnetje očesnih veznic, dlje trajajoča vročina, težko dihanje ali bolečine, morate zaradi daljšega zdravljenja obiskati zdravnika.

Otrok izpuščaji

Vodene koze – Varicella

Vodene koze se širijo podobno kot ošpice. Če je otrok v stiku z okuženim posameznikom je kar 90 % možnosti, da se bo noric nalezel. Otroci prenašajo bolezen še pred samim izbruhom izpuščajev. Če imate doma več otrok in je eden izmed njih norice prinesel iz šole ali vrtca, se pripravite na to, da bodo verjetno zboleli še vsi ostali. Inkubacijska doba vodenih koz je od 14 do 21 dni, v povprečju torej 17 dni.

Novorojenec je proti temu obolenju imun v prvih mesecih življenja, če je njegova mati vodene koze prebolela in ima v krvi protitelesa. Cepljenje proti vodenim kozam ni obvezno, priporoča pa se cepljenje med 15. in 18. mesecem starosti otroka. Vodene koze najpogosteje prizadenejo otroke v predšolskem obdobju, ali pa v prvih letih osnovne šole. Pri otrocih se pojavi blaga oblika, pri starejših otrocih in odraslih pa je potek bolezni hujši.

Kakšni so simptomi vodenih koz?

Vodene koze spremljajo vročina, utrujenost in drugi simptomi virusnih obolenj. Predvsem pa se pojavijo tipični izpuščaji. Začenjajo s pordelostjo, kasneje nastane trd mehurčast izpuščaj s tekočino. Bolezen traja približno 5 dni in na koži se v istem času lahko pojavijo vsi stadiji bolezni. Torej lišaji, mehurčki, mozoljčki in kraste. Otroci so nalezljivi, dokler vse kraste ne odpadejo.

Ker izpuščaji zelo srbijo, se bo vaš otrok hotel praskati. Na to bodite pozorni, saj si lahko v ranice prenesejo okužbo. Vodene koze običajno ne povzročajo brazgotin, če pa se v rane prenese okužba, pa te lahko nastanejo.

Potek bolezni je pri otrocih individualen, nekdo ima lahko blažjo okužbo in manj izpuščajev, drugi pa nasprotno, izpuščaje povsod. Največ izpuščajev se pojavi na trupu in na lasišču, manj na okončinah.

Vodene koze bolan otrok

Kako zdraviti vodene koze?

Glede na to, da gre za visoko nalezljivo obolenje, moramo otroka izolirati od ostale družbe. Podobno kot pri ošpicah zdravimo le simptome, otrok potrebuje mir, oskrbo in hidracijo. Priporočljiva je blaga dezinfekcija, na izpuščaje lahko nanašate puder v tekoči obliki ali fenistil gel. V primeru hude srbečice so lahko dodani še antihistaminiki.

Nosečnost in vodene koze

Vodene koze so za nosečnice, ki nimajo protiteles (torej vodenih koz niso nikoli prebolele in nanje niti niso cepljene) zelo nevarne. Te ženske se lahko v stiku z okužbo obvarujejo le s hiperimunim imunoglobinom.

Za nosečnice je okužba najbolj nevarna v 3. trimestru nosečnosti, za plod pa med 1. trimestrom, ki lahko povzroči prizadetost okončin, oči ali osrednjega živčevja. Še posebno občutljivo je obdobje od 5 dni pred porodom in 2 dnevov po porodu, kjer lahko pride do hude poškodbe notranjih organov.

Preden obiščete zdravnika zaradi ošpic ali vodenih koz

Obe bolezni sta zelo nalezljivi in zato lahko vaš otrok zelo hitro okuži tudi ostale otroke. Z zdravnikom se raje dogovorite za obisk na domu ali za obisk po ordinacijskem času. V čakalnicah so pogosto tudi dojenčki, za katere je lahko potek ošpic in vodenih koz zelo težak.