Velika noč v znamenju edinstvenih dekoracij

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
08. apr'19

Velika noč nam po letu dni spet trka na vrata in to pomeni le eno – prišel je čas, da temu času prilagodimo tudi naše domove. Spadate med tiste, ki dekoracije nakupijo v trgovinah, ali pa jih raje ustvarite doma? Če sodite v drugo kategorijo, berite dalje in skupaj z otroki izdelajte lastne dekoracije.

Kaj vam kot prvo pade na misel ob besedah velika noč? Morda so to pisanice in spomladansko čiščenje, morda velikonočne dekoracije, okusna hrana, toplo vreme in posebno vzdušje. Prav velikonočnim okraskom bodo posvečene naslednje vrstice. Sprostite se, pozabite na obveznosti, ki vas še pred veliko nočjo čakajo in skupaj z otroki ustvarite okraske, ki bodo naznanjali veliko noč.

Živahne ovčke

Velika noc ovčke

K veliki noči poleg zajčkov in piščančkov padajo tudi ovčke. Doma si ustvarite malo kmetijo, kjer živalce ne bodo manjkale. Za izdelavo čudovitih ovčk iz jajčkov boste potrebovali le jajčka, lepilo in bele klobke, ki jih lahko kupite tudi v trgovini. Nadomestite jih lahko z vato, iz katere naredite male kroglice. Postopek je povsem preprost – na jajce (polno ali izpihano) prilepite vatirane kroglice, ki bodo ponazarjale volno. Na en konec prilepite večjo kroglico, ki bo ustvarila repek in prav tako večje kroglice prilepite na spodnji del ovčke – to bodo njene nogice. En del jajčka pustite prazen – nanj s flomastrom narišite nasmejan obrazek in prilepite ušeska, ki jih izstrižete iz vate ali papirja ali pene.

Miniaturen zeliščni vrtiček

Velika noč zelišča

Spomnite se malce na otroštvo in skupaj z otroki ustvarite miniaturen vrtiček v jajčkih. Zagotovo ste tudi vi v otroštvu nestrpno čakali na to, da vam bo iz semen trave zrastel majhen travniček – za mnoge je bila to tudi velikonočna tradicija in znak, da je pomlad že končno tu. Kako pa travnik dvigniti na zeliščni vrtiček v jajčku? V stojala za jajčka (uporabite lahko tudi papirnato škatlico, kjer ste kupili jajčka) vstavite jajčne lupine in vanje položite vato, nanjo pa nasejte semena zelišč po svojem izboru. Vato zalivajte, da bi bila zmeraj zmerno vlažna. Najpomembnejše od vsega – na jajčne lupine narišite vesele obrazke in počakajte na prva zelišča.

Jajčka z marmornim učinkom

Velika noč marmornate pisanice

Barvanje pisanic s klasičnimi barvami iz prahu že počasi odhaja z mode. Nič čudnega, saj na spletu obstaja mnogo drugih, bolj ustvarjalnih navodil, zahvaljujoč katerim bodo pisanice videti resnično edinstvene. Kaj pa, če bi poskusili tehniko z lakom za nohte? Za ustvaritev čudovitega marmornatega učinka boste potrebovali izpihana jajca, kateri koli barvni lak za nohte, paličice, posodo in vodo.

V posodo nalijte čisto mlačno vodo in v majhni količini vanjo pazljivo nalijte barvni lak za nohte. Na paličico napičite jajce in ga potopite v obarvano vodo. Jajček počasi obračajte, vzemite ven in ga dobro osušite. Odvečni lak iz vode vzemite s pomočjo paličice (nič hudega, če vam ne uspe v popolnosti odstraniti vsega laka), nalijte novo »porcijo« laka in nadaljujte z ostalimi jajčki. Čar takšnega barvanja je nedvomno v tem, da je vsak jajček videti drugače, vsi pa so čudoviti.

Edinstvena držala za jajčka

Velika noč makrame

Bi želeli svoj dom za veliko noč okrasiti resnično originalno? Z otroki ustvarite stilska držala za jajčka! Ta držala – obeski v stilu makrame so lahko videti zahtevni za izdelavo, vendar jih lahko ustvari prav vsak. Za to potrebujete le vato in obroček (na primer za ključe), na katerega pritrdite končani izdelek. Iz vate izstrizite 4 enako dolge dele, glede na to, kako dolgo držalo želite izdelati. Vrvice preložite na polovico in zavežite na obroček – nastalo bo 8 vrvic, ki bodo ustvarjale dvojice. Vsako dvojico zavežite z vozlom nekaj cm od glavnega vozla. Potem zavežite sosednje vrvice, spet nekaj centimetrov nižje in ta postopek ponovite še enkrat, s čimer bo nastala oblika podobna mreži. Na koncu pa vse vrvice povežite z vozlom, vstavite jajček in obesite!

Čistiti, kuhati, peci, nakupovati čokoladna jajčka in zajčke ... Res je, da je tudi za veliko noč vlada hitenje, vendar to ne pomeni, da se to ne more spremeniti. Zaustavite se vsaj za trenutek in sami z otroki poskrbite za letošnje velikonočne dekoracije. Kaj pravite, boste poskusili s svojimi pomočniki kaj ustvariti?