Zabavne velikonočne dekoracije

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
26. mar'18

Prijeten velikonočni čas se vztrajno približuje in prav kmalu bo zadišalo po orehovi potici, mizo pa bodo krasili prelepi pirhi, zajčki, piščančki in drugi okraski. Še pred velikonočnim ponedeljkom okrasite svoje domovanje, in v svoj dom pripeljite čudovito vzdušje velikonočnega časa. V okraševanje pa vključite tudi svoje najmlajše.

Ste vedno občudovali čudovito okrašena stanovanja in ste si mislili, da česa takšnega ne zmorete? Z našimi idejami za dekoracije boste s pomočjo svojih malčkov to zmogli z levo roko. Za vas smo pripravili nekaj navdihov, ki jih boste ustvarili s pripomočki, ki jih najdete tudi doma. Pa kar začnite!

Naravno obarvane pisanice

Barvaste pisanice med veliko nočjo ne bi smele manjkati, kajne? Letos poskusite kupljene barvne praške zamenjati z naravnimi barvili. Za to boste potrebovali veliko vode, kis in živila, glede na to, kakšne barve želite doseči. S kurkumo se bodo jajčka obarvala rumeno, rdeče in rožnato z rdečo peso, z rdečim zeljem modro, s čebulnimi olupki rjavo in rdeče ter zeleno z zeljem v kombinaciji s kurkumo.

Velika noč pisanice

Postopek je pri takšnem barvanju izjemno preprost in podoben temu, ki ste ga že navajeni. Osnova so bela jajca, na katera se barva prime veliko bolje kot na rjava. Dobro jih umijte, lahko tudi z blagim milom, da ne bi bila mastna. Jajca lahko barvate v hladni ali topli vodi. Če se odločite za hladno vodo, jajca najprej na trdo skuhajte. Potem vodo z živilom, ki ste ga izbrali, kuhajte približno 20 minut in pustite, da se popolnoma ohladi. Nato pa tekočino vlijte v posodico, dodajte kis in vanjo vstavite jajca. Da bi se jajčka obarvala, pustite posodico z jajčki čez noč v hladilniku.

Barvanje v topli vodi se začne podobno kot v hladni. Najprej v vodi skuhajte barvilo in ga po potrebi odcedite. Vodo ponovno zavrite in kuhajte skupaj z jajci, vse do odtenka, ki ga želite ustvariti, večinoma zadostuje 10 minut. Pobarvana jajčka ohladite v hladni vodi in to je vse! Ko bodo ohlajena, jih ne pozabite zloščiti, da bi bila še lepša. Uporabite lahko olje ali pa mast. Vendar pa pazite, saj lahko zelo svetla jajčka izgubijo svojo barvo.

Živalce na paličici

Le kaj bi bila velika noč brez zajčkov, piščančkov in račk? Male ljubke živalce lahko z otroki ustvarite kar doma. Potrebovali boste lesene paličice, ki jih lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini, zagotovo vam jih bodo otroci z veseljem pomagali tudi osvoboditi od sladolednih lučk. Za zajčka boste potrebovali 3 paličice, za piščančka pa približno 8. S sekundnim lepilom jih zlepite skupaj po najtanjši površini in počakajte, da se lepilo dobro posuši. Nato pa je na vrsti okraševanje!

Velika noč paličice

Iz lepenke izstrizite ušeska, nogice, gobček in zajčkove očke in podobno tudi očke piščančka. S flomastrom ali barvicami jih še izboljšajte in prilepite. Pazite, ušeska nalepite z zadnje strani paličk. Zajčku lahko na zadnjo stran nalepite še repek iz vate, in je gotov. Piščanček bo poleg oči iz papirja potreboval še nogice, krila, kljunček in nekaj peres. Lahko jih izstrižete iz barvnega papirja, odličen za to bo tudi trši karton. Kljunček prilepite pod očke, ostalo pa z zadnje strani. To je vse, živalce so pripravljene, da vam polepšajo veliko noč.

Zajčji kozarčki, polni sladkarij

Naslednja dekoracija je hkrati tudi okusna in lahko jo ponudite tudi obiskom. Znova je popolnoma preprosta, zanjo potrebujete le papirnate ali plastične kozarčke, lepenko, barvni papir, dekorativni lepilni trak in veliko gumijastih medvedkov. Postopek pa je takšen: iz rožnatega papirja izstrizite dva manjša kroga, ki predstavljata zajčkov gobček. Iz bele lepenke pa zobke in ušeska.

Velika noč sladkarije

Te nalepite z zunanje strani kozarčka, še pred tem pa iz dekorativnega barvnega traku izstrizite nekoliko manjša ušeska. Iz traku izstrizite tudi majhen nosek. Zajčku pa manjkajo še očki – te lahko kot pri zajčku iz paličic izstrižete ali pa narišete, lahko pa kupite tudi plastične samolepilne očke. Za konec pa še to najpomembnejše – v kozarček nasipajte toliko sladkorčkov, kot se le da.

Vrtiček v jajčku

Velika noč vrtiček

Se z otroštva spomnite travice, ki je rastla iz mehkega substrata? Pokažite otrokom, kako ste nekdaj pričakali pomlad in slavili veliko noč. Postopek je resnično preprost, z njim pa začnite nekaj dni prej, da bi jajček uspel ozeleneti. Jajčno lupino postavite na stojalo za jajce ali pa na papirnati zabojček za jajca. Celega zapolnite z lupinicami, da bi bil vrtiček bogatejši. V vsako lupino dajte nekaj vate, natresite semena (na primer pšenico ali travo) in jih prekrijte z vato. Nekoliko jih polivajte z vodo, da bi bila vata zmeraj vlažna. Le malce počakajte, in zagledali boste prva stebelca.

Velika noč je lahko čudovito obdobje, ki ni treba, da ga praznujejo le verniki. Z dekoracijami, slaščicami in zbrano družino si tudi z velike noči ustvarite čaroben čas, na katerega se boste zmeraj spominjali s prijetnimi občutki.