5 nasvetov, zahvaljujoč katerim bo obisk otroškega igrišča varen

4 min.
02. maj'22

S težko pričakovano otoplitvijo, svoja vrata odpirajo tudi otroška igrišča in z vseh toboganov, gugalnic in peskovnikov je slišati vse več otroškega smeha. Nič čudnega ni, da se otroci pogosto poškodujejo ravno na javnih igriščih, kjer so v polnosti odgovorni starši otrok. Kako se izogniti poškodbam in se z otroškega igrišča vrniti le s čudovitimi spomini?

1. Preverite opremo igrišča

Buške, trske, otolčena kolena in tudi zlome otroci pogosto prinesejo domov ravno z otroškega igrišča. Razlog za to je lahko otroška vnema, pa tudi neustrezna, zastarana oprema otroških igrišč. Če imate v okolici več igrišč, z otroki obiskujte tista, ki so posodobljena. Pod plezali, gugalnicami in tobogani bi morala biti mehka površina, ne trda in vroč asfalt ali beton. Izogibajte se opremi, ki ima svoja najlepša leta že za seboj – rjaveče površine, ostre robove, odluščeno barvo (po možnosti s primesjo svinca in drugih nevarnih snovi) ali pa les, ki se cepi.

2. Bodite pozorni na površino toboganov

Spuščanje po toboganu privlači že najmlajše otroke, ob katerem lahko pride tudi do odrgnin ali drugih poškodb. Poleti so to pogosto opekline, saj je površina toboganov od sonca lahko razbeljena. Vedno v naprej preverite, ali je temperatura tobogana ustrezna in preverite tudi »pristajalno stezo«, na tleh ne sme biti nič ostrega ali drugače nevarnega. Pomembno je paziti tudi na stabilnost stopničk in ograje, ki je nujna. Morda bo tudi vas mikalo spuščanje po toboganu z otrokom v naročju, vendar se zaradi varnostnih razlogov (npr. nosilnost tobogana) temu raje odrecite. Otrokom ne dovolite, da bi se po toboganu spuščali po trebuhu ali z glavo naprej.

Otroško igrišče tobogan

3. Bodite pozorni tudi na varnost gugalnic

Zibanje bo otroke poneslo v neverjetne višave, kjer bodo občutili veter v laseh in ravno na gugalnicah je slišati največ otroškega smeha. Vendar podobno kot pri toboganih, so lahko tudi gugalnice zaradi sonca vroče. Večina gugalnic na igriščih ima dandanes plastična sedala, lahko pa se zgodi, da naletite na tradicionalne lesene gugalnice – v tem primeru preverite njihovo površino in se prepričajte, da z njih nikjer ne štrli del lesa, s katerim bi se lahko otroci poškodovali. Pomembno je prav tako varnostno pripenjanje, zahvaljujoč čimer otrok ne bo zdrsnil z nje. In še najpomembnejše za konec – otroke opozorite, da ne bi tekali pred in niti za gugalnico, na kateri se ziba drug otrok, saj lahko vanj brcne ali ga udari.

4. Ne podcenjujte visokih temperatur

Na začetku pomladi visoke temperature še ne grozijo, vendar bo kmalu tu poletje in z njim tudi vročina, ki je prav tako ena izmed pasti igre na igrišču. Težava so lahko že omenjene razbeljene površine in tudi dehidracija in opekline. V mislih imejte vedno, da morajo otroci dovolj piti in jih med igro pokličite na odmor, med katerim bodo dopolnili svoje zaloge tekočine in si odpočili v senci. Nekateri parki in igrišča imajo že danes priročne osvežilne razpršilnike, pod katerimi lahko otroci tečejo in se ohladijo, vendar pa so ti še zmeraj bolj izjema kot pravilo. Ne zanemarjajte pitnih navad in se v poletnih mesecih izogibajte preživljanju časa na direktnem soncu v času od 10. do 15. ure.

Otroško igrišče peskovnik

5. Ne izgubljajte pozornosti in komunicirajte z otroki

Na igrišču je za odvračanje pozornosti možnost na vsakem koraku in to velja tako za otroke kot tudi za starše. Pogovor z drugimi starši, družabna omrežja, telefonski pogovori in druge oblike odvračajo vašo pozornost od otrok, ki so lahko brez nadzora in zato lahko hitro pride do poškodb. Svojim otrokom na igrišču posvetite polno pozornost in z njimi komunicirajte. Igrišča ponujajo veliko zabave in tudi dragocenih lekcij. Otroke naučite potrpežljivosti, saj na gugalnicah ne bodo zmeraj takoj na vrsti. Igra v peskovniku ponuja še eno dragoceno lekcijo – kako brez joka in stoka deliti svoje modelčke in druge igrače za pesek. Nenazadnje lahko otroke podučite o osnovah higiene – naj ne prijemajo hrane z umazanimi rokami, se ne dotikajo obraza z rokami umazanimi s peskom in podobno.

Varno na domačem igrišču

Vsak starš si želi, da bi bilo otroštvo njihovih najmlajših srečno, zdravo in polno zabavnih iger brez poškodb. Svojim otrokom ustvarite lastno igrišče neposredno na vašem vrtu in poskrbite za ure in ure smeha, veselja in gubanja na svežem zraku v maksimalno varnem okolju. Pri nas boste na enem mestu našli vse, kar bo vaš vrt v trenutku spremenilo na otroško igrišče.

Prostorne hišice, udobni tobogani, varna plezala in gugalnice, peskovniki, otroško pohištvo in zabavni poganjalci izpolnjujejo varnostne kriterije, imajo zaobljene robove in površino, ki je prijetna na dotik. Kakovostne igrače za na vrt, ki izpolnjujejo zahteve zahtevnih staršev in tudi standarde določene z Evropsko unijo, najdete na enem mestu v naši e-trgovini medvedkiigrace.si. Dovolj je, da kliknete sem in vaš vrt spremenite na eno veliko otroško igrišče.