Kdaj je dojenčku primerno prebosti ušeska?

5 min.
02. maj'17

Ljudje se pri tem vprašanju delijo na dva "tabora". Na eni strani so starši, ki želijo prebosti ušeska svojemu otročku kar v porodnišnici ali kmalu po porodu, na drugi strani pa stojijo nasprotniki, ki so prepričani, da nakit za ušesa k dojenčkom ne spada in jih luknjanje ušeskov po nepotrebnem izpostavlja stresu in bolečini. Obe strani imata na neki način prav, pri obeh primerih pa je treba pretehtati negativne in pozitivne strani. Vsekakor pa morate vedeti tudi to, kakšni uhančki so za vašega otroka primerni.

Če si mislite, da ušeska preluknjajo v prvih letih življenja zaradi tega, ker novorojenček čuti manj bolečine, se motite. V resnici je glavna prednost ta, da dojenčki še nimajo tako dobrega spomina in na neprijeten dogodek hitreje pozabijo. Še več, pravkar rojeni otroci nimajo še tako razvitih motoričnih sposobnosti, da bi v obdobju zdravljenja rane uhančke lahko odtrgali in se poškodovali.

Ušesek novorojenčka

S pištolico ali klasično prebadanje?

Izberete lahko med dvema metodama – klasično prebadanje ali prebadanje s pištolico. Če izberete prebadanje s pištolico, bi moral otrok biti star najmanj 3 mesece, saj je to obdobje, ko ima za seboj že prvo cepljenje. To svetuje tudi veliko pediatrov, tudi v primeru klasičnega prebadanja, saj ima otroški organizem v tem obdobju veliko večjo zmožnost obrambe proti možni okužbi in bolj razvito poroženelo plast kože.

Pri luknjanju s pištolico uporabljajo le uhančke iz kirurškega jekla, ki jih kupite neposredno v kozmetičnem salonu. Pred uporabo bi morali biti sterilno zapakirani, pri rokovanju z njimi pa se morajo uporabljati higienske rokavice.

Prednost pištolice je, da boli precej manj, je hitreje, bolj učinkovito in ne prihaja do krvavitev. Običajno se zelo dobro celi in se ne gnoji.

Če boste dali preluknjati otrokova ušeska z iglo, na primer že v porodnišnici, si za to priskrbite izključno zlate uhančke. Zdravniki ne priporočajo uporabe takšnih, ki jih je pred tem že kdo nosil, na primer starejša sestra. In niti v primeru, da jih pustite 24 do 48 ur v alkoholu zaradi dezinfekcije, kar bi morali v vsakem primeru narediti s prvimi uhančki vašega dojenčka.

Seveda pa, če vam zlat nakit ni pri srcu, lahko uhančke po celjenju luknjice zamenjate za druge, na primer za tiste iz kirurškega jekla, ki delujejo nežneje.

Prebadanje ušeskov z iglo (t.i. kanilo) na splošno bolj boli, če tega ne opravi strokovnjak, vendar je vstavitev uhančkov lahko prav tako hitra in znosna. Bistvenega pomena je, da izberete primernega zdravnika ali zanesljiv kozmetični salon.

Prebadanje ušes ponujajo tudi v nekaterih zlatarnah. Najbolj pomembno pri tem je glavico otroka pričvrstiti, da se med vstavljanjem uhančkov ne bi premikala in ne bi prišlo do poškodb najbolj občutljivih delov ušesa.

V mislih imejte to, da bo po prebadanju s kanilo priteklo nekaj krvi. Igla se namreč izvleče in v ranico se vstavi uhanček. To velja za nakit, ki se v ušeska vstavi od spredaj. Če želite, da bi dojenčka bolelo manj, izberite raje uhančke, ki se vstavljajo z zadnje strani. Ti se v uhelj namestijo med samim izvlekom igle.

Prebadanju ušeskov

Kako skrbeti za prebodena ušeska

Otroci lahko po prebadanju in namestitvi uhančkov, ušeska pogosto otipavajo, zato grozi tveganje prenosa okužbe. Dobro je, da vsaj 2-4-krat na dan očistite del vboda z dezinfekcijsko raztopino, na primer 60 % alkoholom. Pri tem pa nikoli ne pritiskajte na otrokovo ušesno mečico, saj sta ušeska še vedno kar občutljiva.

Uhančkov v prvih 6 do 8 tednih otroku ne bi smeli jemati iz ušeskov. Nova luknjica bi se tako lahko hitro zarasla. To je h krati tudi doba, ko se ranica po prebadanju ušeskov popolnoma zaceli.

Prve dni je dobro opazovati, če se je pojavila kakšna reakcija, kor na primer pordečitev, ki je opozorilni signal za vnetje. Kdaj pa kdaj se lahko pojavi izcedek ali krvavitev. Če nastane alergijska reakcija v obliki izpuščajev, je bolje, da uhančke takoj snamete. V primeru zapletov se posvetujte s svojim pediatrom, ali bo treba uvesti zdravljenje z lokalnimi antibiotiki oz. se seznanite s tem, kako pravilno negovati prizadeto mesto. Po luknjanju ušeskov je prav tako pomembno, da se držite naslednjih pravil:

  • Ko oskrbujete otrokova ušeska, ne pozabite na higieno – čiste roke so osnova.
  • Pomembno je, da bi preboden del med kopanjem obvarovali pred vodo, šamponom in milom.
  • Ko je očiščeno, se prepričajte, ali je mesto dobro osušeno, da bi bila mečica v predelu luknjice suha.
  • Nekateri pediatri priporočajo, da uhanček sem ter tja zavrtite, predvsem če ste ušesek dali preluknjati s pištolico. Če gre za uhanček z obročkom, ga nežno premaknite od spredaj nazaj.

Dojenček z uhančki

Kateri uhančki so primerni?

Alergijska reakcija lahko nastane predvsem v primeru, ko izberete nakit iz neprimernega materiala. Povsem zgrešena je poceni bižuterija. Idealni uhančki so iz 14- ali 18-karatnega zlata ali kirurškega jekla, ki ni le lepega srebrnega videza, temveč je h krati tudi antialergijski. Alternativa je lahko tudi posebna kovina, ki je potisnjena s 24-karatnim zlatom ali paladijem.

V primeru nekaterih otrok lahko izjemoma pride do alergijske reakcije tudi pri stiku z drago kovino, saj lahko kdaj pa kdaj lahko tudi zlato vsebuje primesi niklja, kroma in kobalta. Izpuščaji na splošno pomenijo, da bi nošenje uhančkov na svojem otroku morali premisliti. Lahko se namreč zgodi, da bo vaša princeska ali fantek pravzaprav trpel/-a za alergijo na kovino, zato se o tem raje posvetujte s pediatrom ali imunologom.

Novost in primerna alternativa za otroke, ki trpijo za alergijo, je bioplastika. Njena pomanjkljivost je le to, da je ne morete nositi za zmeraj in jo morate po štirih tednih zamenjati.

Kar se tiče načina zapenjanja, lahko izberete uhančke z zaponko, ali pa nakit, ki se zadaj zapne z metuljčkom. Uhani z zaponko imajo lahko zadaj tudi majhen plastičen disk, ki zagotavlja, da kovinska ministruktura ne bo pritiskala neposredno na ušesek. Hkrati pa izbirajte manjše subtilne modele, ki nimajo izrazite dodelave in imajo skoraj gladko površino, da se pri preoblačenju ne bi zatikali za oblačila.

Kakšna je cena?

Prebadanje z iglo je po navadi ceneje kot prebadanje s pištolico, cene se običajno gibljejo do 10 €. Preverite, ali v vašem salonu tega ne ponujajo celo brezplačno. Če se odločite za pištolico, pripravite od 10 do 20 €. V ceno bi moral biti vključen tudi nakup posebnih uhanov iz kirurškega jekla. Kakorkoli se boste odločili, otrok in njegovo udobje mora biti vedno na prvem mestu.