Učiti otroke hoje, da ali ne?

4 min.
22. sep'17

Za vse je potreben pravi čas in vsak otrok je edinstven. To velja za prenehanje z dojenjem, prenehanje s plenicami, sedenjem, plazenjem in tudi hojo. Otroci se povprečno naučijo hoditi med 8. in 15. mesecem življenja. Večina torej okoli enega leta. Če sosedova enajstmesečna Tina že hodi in je vaš Miha star že 13 mesecev pa se na nogice še ni postavil, to sploh ni pomembno. Nikamor se ne mudi.

Je sploh treba učiti otroke hoditi?

Človeški organizem je odlično nastavljen na to, da bi se sam učil hoditi. Včasih so obstajale hojice v obliki kletke in niti mamice niso imele časa otroke držati za rokice. To so se naučili, ko je bilo zanje naravno, ko so bili na to pripravljeni. Pediatri dandanes nikakor ne priporočajo uporabe hoduljic v obliki kletke. Starši vanje posedajo otroke, ki še ne znajo hoditi. V takšni hojici se naučijo poganjati po prstih. Nepravilno naučenih gibov zaradi hojice se težko znebijo, rezultati pa so lahko vidni še v odrasli dobi.

Hojica otrok

Takšna hojica nima negativnega vpliva le na hojo, temveč tudi na samo plazenje, ki krepi hrbtne in trebušne mišice in je h krati najboljša in najzabavnejša »vaja« za otroka. Sedenje v hojici je za otroka sicer zanimivo in starši imajo manj skrbi, vendar pa obstaja možnost, da se otrok sploh ne bo začel plaziti.

Popularno pa je tudi vodenje za roke. Konec koncev se je tudi večina od nas naučila hoditi z mamino pomočjo, mnogi izmed nas pa tudi zaradi tega trpijo zaradi bolečin v hrbtu. Od prve postavitve na noge pa vse do prvih korakov to kdaj pa kdaj traja tudi od 4 do 5 mesecev. Veliko staršev in starih staršev misli, da bi to moralo iti hitreje, zato primejo otroke za rokice in hop, pa pojdimo. Otrokom pri hoji s tem ne pomagajo, ravno nasprotno. Z vodenjem otroka za roke spremenijo njegovo težišče. Tako sicer koraka, vendar nepravilno.

Vsak otrok je zgodba zase in vaš se lahko plazi ali pa hodi brez škode tudi s pomočjo hojic in vodenja za roke. Priporočila strokovnjakov pa jasno govorijo, da omogočite svojim otrokom, da hodijo, ko bodo to želeli.

Kako pomagati otrokom pri njihovih prvih korakih?

Preprosto. V nič jih ne silite, ko opazite napredek, jim zaploskajte. Podpirajte jih in jim pokažite, da vidite njihov napredek in se ga veselite. S poti odstranite ovire, kable, rastline, kipce in s tal poberite vse ostalo. Pohištvo premaknite tako, da se ga bo otrok lahko prijemal, vendar se obenj ne bo spotikal. Pazite na ostre robove pohištva! Kupite lahko zaobljene plastične zaščite, ki jih začasno prilepite na robove miz in omar.

Pazljivo tudi s prti in predmeti na mizi. Če vaš malček že stoji in hodi, bo prijel za vse, kar mu pride pod roke. Nase lahko povleče karkoli. Vsaj v tem zgodnjem obdobju je dobro paziti na varnost in odstraniti vse, kar je lahko za otroka potencialno nevarno.

Nenazadnje boste otrokom hojo olajšali tudi z nogavicami s protizdrsnimi elementi ali copatki. Med mamicami je vse bolj popularen t.i. barefoot. Torej pustiti nogice brez copatkov kar najdlje in najbolj pogosto, da bi se pravilno razvile in se ne bi deformirale.

Na paničarite, če vaš malček kar naprej pada na rito. Uči se. Če boste kar naprej ob njem in ga ujemali, se bo na to navadil in si ustvaril neprimerne gibalne navade. Lahko se celo boji hoditi sam, če mu ne stojite za hrbtom in ga ne ujamete pri vsakem poskusu.

Otrok hoja starši

Kdaj je treba poiskati strokovno pomoč?

Če je vaš otrok star 18 mesecev in še vedno ne hodi, poiščite pomoč otroškega zdravnika. Kdaj pa kdaj otroci potrebujejo pomoč posebnih vaj. Če pa še vedno hodi po vseh štirih, pa se ne bojte. Vaš otrok je na dobri poti in utrjuje mišice, ki jih bo kasneje potreboval pri hoji. 

Če se vam pri hoji kaj ne zdi v redu, če otrok hodi na široko, pogosto pada, se posvetujte s pediatrom. To morda ne pomeni nič, vendar pa je lahko povezano s hipotonijo ali hipertonijo mišic. Torej z znižanim ali zvišanim mišičnim tonusom. Z rehabilitacijo in vajo se to en, dva, tri popravi. Vendar pa je možno, da boste morali obiskati tudi nevrologa.

Kako vaditi z najmlajšimi otroki?

Otrokom boste pri hoji pomagali tudi z vajo. Odličen pomočnik bo za vas velika žoga. Dojenčka položite s trebuščkom ali hrbtom na žogo in ga premikajte na strani, naprej in nazaj. Vaš otrok se bo tako učil ohranjevati ravnotežje. Prav tako ga lahko posedete in ga zibate naprej in nazaj, vse dokler se ne dotakne tal, s tem mu zmasirate tudi trtico. Z žogo se bodo otroci zelo zabavali, pred seboj jo lahko tudi kotalijo.

Če želite vaditi skupaj z otrokom, lezite na hrbet, pokrčite noge in nanje položite malčka. Z nogami ga zibajte k sebi in stran od sebe, otroka medtem držite, da ne bi padel.

Pomočnik pri prvih korakih

Janod leseni voziček hojica

Otroci se večinoma pri svojih prvih korakih oprijemajo pohištva. Ta čudoviti leseni voziček bo pomagal otrokom pri iskanju stabilnosti, v njem pa lahko prevažajo tudi igrače.

Leseni vozički za dojenčke