Toplo, toplejše, vroče, peče: Kakšne so nevarnosti sončnih žarkov?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
26. jul'23

Toplo, toplejše, vroče, peče: Kakšne so nevarnosti sončnih žarkov?Poletja se veselimo celo leto. Vroči poletni dnevi, ki jih preživljamo na vrtu, v gorah, na bazenu ali ob morju, so že tu. Sončni žarki barvajo naša telesa, obremenjevati pa se nam ni treba niti z D vitaminom. Vendar pa vseeno ne smemo pozabiti na pasti, ki so povezane s soncem. Opečeni koži naših najmlajših, solzam in prebedenih nočem se lahko izognemo. Svetovali vam bomo, kako.

Ozonska plast, ki nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem, je vse tanjša. To pa v praksi pomeni, da se tveganje za nastanek melanoma, agresivne oblike raka kože, zvišuje. Koža je največji telesni organ, zato previdnost ni nikoli odveč in z zaščito kože je treba začeti že v zgodnjem otroštvu. Ultravijolični žarki se delijo v tri skupine.

  • UVC z najkrajšo valovno dolžino, ki ne pridejo na Zemljino površino;
  • UVB s srednjo valovno dolžino. To sevanje povzroča opekline, pigmentacijo kože in tudi rakaste tvorbe;
  • UVA z najdaljšo valovno dolžino, ki povzroča tako opekline, kot tudi hitrejše staranje kože.

Intenzivnost UV žarkov se spreminja glede na letni čas, geografsko lego in nadmorsko višino. Veliko vlogo pa igrata tudi sneg in voda, od katerih se to sevanje odbija. V poletnih mesecih je intenzivnost UV žarkov tako že po logiki najmočnejša. Na soncu preživimo veliko časa, zato ne bi smeli pozabiti na zaščito.

V majici tudi v vodo

Otroška koža je nežnejša kot koža odraslih. Predvsem koža najmlajših dojenčkov do šestega meseca starosti. Teh močnim sončnim žarkov sploh ne bi smeli izpostavljati, če že, pa v majhnih količinah in nikakor ne med enajsto dopoldan in tretjo popoldan. Ta časovni razpon se razlikuje glede na to, kje na svetu se trenutno nahajate. Pri ekstremnih temperaturah se ne priporoča sprehajati po soncu vse do pete popoldne. Ta čas predstavlja tveganje za nas vse, saj je takrat sonce najmočnejše. Poleg tega otroci do šestega meseca še ne znajo regulirati svoje temperature tako kot odrasli. V veliki vročini se lahko namreč tudi pregrejejo.

Majhne otroke oblačite v poletna zračna oblačila, najbolje lanena ali proizvedena iz 100 % bombaža. Tudi v vodo naj bi hodili vsaj v majici, ki prekrije njihov hrbet, prsa in ramena, ki so najbolj dovzetni za opekline. Klobuček ali rutica sta prav tako dobra ideja, ki ščitita pred opeklinami. Zelo hitro opeče tudi ušeska, na katera veliko staršev pozabi. Na tržišču najdete tudi oblačila z zaščitnim UV faktorjem, ki so za preživljanje časa ob morju ali igre na prostem zelo primerne. V času počitnic ob morju in jezeru ali pa na vrtu razmislite tudi o postavitvi šotora za otroke. Tudi običajni teepee šotor bo zaščitil otroke pred neposrednimi sončnimi žarki in jim priskrbel senco.

Sončni žarki zaščita šotor

Vir fotografije: Freepik

Krema z zaščitnim faktorjem vedno pri roki

Otroci se radi igrajo in potrpežljivost ni vedno njihova čednost. Nanašanje kreme za sončenje tako zagotovo ni najbolj enostavno. Za otroke so primerne kreme in mleka z visokim UV faktorjem 50+. Kot vsaka kozmetika, pa lahko tudi te kreme vsebujejo alergene. Za vsak slučaj ob prvi uporabi nanesite le manjšo količino mleka ali kreme na majhen predel kože. Če koža ne postane rdeča, ne peče ali srbi, potem bi moralo biti vse v redu. Vseeno pa si zmeraj preberite sestavo izdelka. Ta ne sme vsebovati nobene izmed naštetih snovi:

  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • BHT
  • Cyclopentasiloxane
  • DEP (Diethylphthalate)
  • Diazolidinyl-Urea
  • Isoamyl p-Methoxycinnamate
  • Polyacrylate-3
  • Polyester-5
  • Triethanolamine

Nekatere mame v dobri veri priporočajo izogibanje komercialnim kremam za sončenje in raje izberejo naravne alternative v podobi različnih olj. Olja z najvišjim UV filtrom so malinova in korenčkova. Klasično mleko za sončenje pa je stava na gotovost. V drogerijah in lekarnah jih najdete pod različnimi znamkami in številna so popolnoma hipoalergena. Mleka za sončenje so neodvisno testirana s strani različnih organizacij. Te teste lahko preverite še preden mleko za sončenje kupite. Predvsem, ko to kupujete za majhnega dojenčka z občutljivo kožo.

Kremo nanesite vsaj pol ure preden vaš otrok odhiti na sonce. Toliko namreč traja, da krema začne učinkovati. Kremo znova nanesite po kopanju ali uporabi brisače. Vendar pa najkasneje po dveh urah po zadnjem nanosu.

Sončni žarki zaščita deklica

Vir fotografije: Freepik

Ne pozabite na oči

UV sevanje ne predstavlja tveganja le koži, ampak tudi očem. Povzroči lahko celo vnetje očesne veznice ali očesni glavkom. Nikoli ni prezgodaj za sončna očala. Obstajajo tudi sončna očala, ki so zasnovana posebno za občutljiv otroški vid in ravno po teh bi morali poseči. Otroška sončna očala Beaba, ki jih najdete v naši ponudbi so zasnovana v sodelovanju z okulisti, oftalmologi in tudi kiropraktiki, zato otrokom ponujajo maksimalno zaščito med časom preživetim na soncu.

Prva pomoč pri opeklini zaradi sonca

Prva pomoč pri opečeni koži je hladna prha. Vendar ne ledena ali izjemno hladna. Začnite z mlačno in počasi prehajajte na hladnejšo. Otroka ne brišite v brisačo, ampak raje nanj položite krpo ali tetra plenico in pustite, da se koža sama posuši. Pripravite se na to, da lahko pride do vročine. V tem primeru temperaturo znižajte, če je to potrebno in posezite tudi po zdravilih.

Se spominjate svojega otroštva? Opečeno kožo so nam babice mazale s kislim mlekom, kislo smetano ali jogurtom. To nas je resnično ohladilo. S tem lahko poskusite tudi vi. Priporoča pa se tudi pantotenska kislina ali panthenol, ki jo koža láhko absorbira. Če so se že pojavili mehurji, na kožo raje ne mažite nič. S tem se izognete infekciji. Otročka za vsak slučaj raje peljite k zdravniku, ki vam bo priporočil najboljši način zdravljenja.