Se splača obiskovati tečaje predporodne priprave?

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
19. maj'17

Porod je strah in trepet mnogih bodočih mamic. Predvsem tistih, ki pod srcem nosijo svojega prvega otroka. Stres zaradi poroda pomaga odpravljati predporodna priprava. Kaj to pravzaprav je in ali se tečaje sploh splača obiskovati? To smo ugotavljali za vas.

Predporodna priprava tečaj

Predporodna ali psihofizična priprava je namenjena vsem bodočim mamicam, ki se želijo seznaniti s potekom poroda, se naučiti dihalnih tehnik in pridobiti znanje o tem, kako na naraven način uravnavati svojo bolečino. Tečaje predporodne priprave organizira večinoma sama porodnišnica, centri za nosečnice, civilna združenja ali pa občina sama.

Njihovo trajanje, cena in intenzivnost se med seboj razlikujejo. Tečaji predporodne priprave so organizirani večinoma v zadnji fazi nosečnosti, obstajajo pa tudi tečaji, ki vas bodo vodili čez celotno nosečnost. Nekateri tečaji so primerni za pare, spet drugi pa le za bodoče mamice. Lahko obiščete tudi intenzivni tečaj, na katerem se boste v kratkem času naučili vse, ali pa se odločite za daljši redni tečaj. V zvezi z možnostmi tečajev predporodne priprave v vaši okolici se posvetujte z vašim ginekologom ali pa informacije poiščite na spletu.

Česa vsega se boste na tečaju predporodne priprave naučili?

  • Kako telovaditi in ostati v dobri kondiciji med nosečnostjo. Nekaterim nosečnicam z rizično nosečnostjo vadbo zdravniki prepovedujejo.
  • Seznanili se boste s posameznimi fazami poroda in kaj lahko med njimi pričakujete. Tudi s tem, kakšni zdravniški posegi in postopki bodo med tem morda potrebni.
  • Naučili se boste dihalne tehnike in načinov, kako delati s trebušnimi mišicami med posameznimi fazami poroda. Babica vam bo tudi pojasnila, kako bi morali pritiskati.
  • Seznanili se boste z različnimi porodnimi položaji.
  • Babice vam bodo predstavile možne scenarije poroda, da bi vedeli, kako ravnati v takih situacijah in se pravilno odločiti.
  • Nosečnost in otrok bosta prinesla mnogo sprememb. Na tečaju predporodne priprave se boste seznanili s čustvi, ki jih boste občutili med porodom in neposredno po njem.
  • Naučili se boste, kako pristaviti otroka na dojko in se seznanili z osnovno nego dojenčka.

Vaje med nosečnostjo

Novi stiki in prijateljstva

Eden od pomembnih prednosti tečajev predporodne priprave so tudi novi stiki in prijateljstva, ki se stkejo med bodočimi mamicami. Z ostalimi nosečnicami lahko na tečaju delite svoje občutke, izkušnje in težave. Med nosečnicami lahko nastane skupnost žensk, ki se med seboj podpirajo. Kdo ve, morda boste pa na tečaju našli novo prijateljico, s katero boste na sprehode vozili svoje otroke.

Kaj si o tečajih preporodne priprave mislijo mamice?

Nekatere jih imajo za koristne, druge pa imajo občutek, da jim preporodna priprava ni nič doprinesla. Za mnenje smo vprašali Andrejo, Adamovo mamico: »Tečaj predporodne priprave sem obiskovala med zadnjima dvema mesecema nosečnosti. Sicer sem se naučila, kako dihati in pritiskati, ampak verjemite, med porodom sem na vse pozabila. Vedela sem, da imam zaradi kričanja manj kisika, ampak drugače pač ni šlo.«

Monika, mamica male Sare, pa nasprotno hvali tečaj preporodne priprave: »Menim, da ima smisel. Res je, da sem vse mogla poguglati, ampak sem se kljub temu od babice veliko naučila. Vsaj strahu sem se znebila. Sem pristaš tega, da več informacij kot jih bo bodoča mamica dobila, tem bolj bo mirnejša med porodom.«