Nosečnost teden za tednom: 34. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
30. dec'21

Še en teden nosečnosti s seboj prinaša nekaj sprememb, ki se dogajajo vam in tudi vašemu otročku. Ste pripravljene na to, kar s seboj prinaša eden izmed zadnjih tednov nosečnosti? Štiriintrideseti teden lahko primerjamo k teku na ciljni ravnini.

Dojenček, ki že 34 tednov udobno raste v vašem trebuščku, ima v tej fazi znotrajmaterničnega razvoja približno 45 cm in tehta približno 2100 gramov. Po besedah strokovnjakov lahko dojenček resnično sliši vaš glas in si zapomni uspavanke in druge pesmi, ki mu jih boste prepevali. To lahko kasneje uporabite v svojo prid, saj lahko ravno po teh melodijah po rojstvu mirneje zaspi.

Znaki štiriintridesetega tedna

To, kar občutite v tem času, je za visoko nosečnost značilno in zagotovo ste se na vse neprijetne in morda celo nadležne simptome že navadili. Šest tednov pred porodom vas čaka:

  • Zamegljen vid. Kombinacija hormonov, kopičenje tekočin v telesu in pomanjkanje spanca lahko povzroči poslabšanje vida. Večinoma je zamegljen vid običajen simptom visoke nosečnosti. Če k temu dodate še otekanje, bolečine v glavi in hiter narast teže, gre lahko za preeklampsijo, zato se ne bojte in težave zaupajte svojemu ginekologu.
  • Utrujenost. Resnično naporno je te dodatne kilograme nositi povsod s seboj. Če se temu pridruži še neprespanost, ni torej nič čudnega. Utrujenost je v tem tednu povsem običajen pojav.
  • Zaprtost. Tu bodo pomagali pogosti sprehodi, dovolj popite tekočine in hrana z visokim deležem vlaknin (na primer listnata zelenjava, jabolka in ovseni kosmiči).
  • Hemoroidi. Te so tesno povezani z zaprtostjo, in tudi s tem, da dojenček pritiska na danko. Večinoma velja, da ko se znebite zaprtosti, se znebite tudi hemoroidov, zato ohranjajte dobre pitne navade in si privoščite hrano, bogato z vlakninami. Prav tako poskušajte menjavati sedeži položaj s stoječim.
  • Otečeni gležnji in stopala. Še en znak teže, ki jo nosite. Privoščite si oddih, se udobno namestite in podložite noge, da omilite oteklost.
  • Pritisk v trebuhu. V trebuhu občutite povečan pritisk, ki ga ne znate razložiti. Najverjetneje je povezan s položajem dojenčka, ki se je spustil nižje v medenico. Tam pritiska na sečni mehur in vas sili k pogostejšemu obisku stranišča.
  • Braxton-Hicks popadki. V 34. tednu so ti lažni popadki popolnoma normalni, morali pa bi jih znati razlikovati od pravih popadkov, ki so znak predčasnega poroda. Če popadki ne minejo niti po spremembi položaja, so vse pogostejši in intenzivnejši in jim dodate še bolečino v križu in krvavenje iz nožnice, so lahko vzrok za začetek poroda.

Ste v visoki nosečnosti, zato zdravniku ne bi smeli nič prikrivati. Tudi tisti najmanjši znak lahko predstavlja večjo težavo. Ne bojte se poklicati ginekologa in mu zaupati svojih težav, saj jih bo zagotovo razumel in vam svetoval.

Nosečnost štiriintrideseti teden blog

Nosečniški trebušček v štiriintridesetem tednu

Nosečniški trebušček je najverjetneje videti malce drugače, to pa zaradi spuščanja dojenčka nižje v medenico. Ko se bo dojenček spustil nižje boste zagotovo lažje zadihali, saj bodo pljuča imela več prostora. Vendar pa se vsi otroci ne spustijo nižje že prej – ti »bolj leni« si vzamejo čas in vas olajšajo šele na dan poroda.

Dojenček je v tem stanju že pravzaprav pripravljen na porod in če bi vas s tem presenetil zdaj ima kar 98 % možnost, da bo zdrav in močan kot donošeni otroci. Dojenček je zdaj že zelo aktiven, pogosto se premika, gibi pa so vidni tudi navzven. Lahko ste priča tudi temu, da se dojenček opre o vaš trebušček in na koži je viden odtis rokice ali nogice. Na prvi pogled je to morda videti kot scena iz sci-fi filma, vendar stavimo, da bo to čudovito doživetje.

Kakšen pa je razvoj dojenčka? V štiriintridesetem tednu se »detajli le še izpopolnjujejo«. Dojenček ima nohte na rokah, koža se gladi, pridobiva telesno maščobo, ki pa se bo le še povečevala do poroda, pri dečkih prihaja do spustitve mod. Vsi čuti so že razviti, kot smo omenili v uvodu, lahko otroci prepoznajo mamin glas, in tudi ljudi, ki mu najpogosteje govorijo (na primer očetov ali glas starejšega sorojenca).

Kaj vas čaka v 34. tednu?

Zagotovo ne bo nobeno presenečenje, če vam vsi okoli vas (in tudi mi) svetujejo počivati. Borite se s težo nosečniškega trebuščka in tudi z neprijetnimi znaki, zato se osredotočite predvsem nanje. Pijte dovolj vode, pazite nase in si privoščite veliko počitka.

Morda vam manjkajo še kakšne malenkosti za dojenčka ali pa zadnji kosi opreme. Če se odpravljate na večji nakup potrebščin za novorojenčka, vzemite s seboj nekoga, ki vam bo pomagal nositi težke reči. Če se še niste naučili razporejati naloge ostalim družinskim članom v gospodinjstvu, je zdaj zadnji čas. Boste videli, tej odločitvi boste kasneje zagotovo hvaležni.