Sprehodi v naravi z otroki: Dolgčas ali zabavna dogodivščina?

5 min.
10. jan'22

Digitalna doba nas je vse priklenila na stole in kavče in nam v roke potisnila pametne telefone, ki na prvi pogled skrivajo cel svet. Res je, da se čudoviti utrinki narave in žvrgolenje ptičev na zaslonu pojavi po nekaj klikih, vendar pa se nič ne more primerjati s svežim zrakom, vonjem gozda in veseljem v otroških očeh, ko svoj prosti čas preživljajo v naravi.

Sprehodi v naravi imajo pozitiven vpliv in za to niso potrebne strokovne študije. Že nekaj minut v mirnem in dišečem gozdu je dovolj za čudeže na splošnem počutju. Če jih vključite v svoj vsakdanjik, se vam bo izboljšala koncentracija in samodisciplina, ustvarjalno boste navdihnjeni, vaša kondicija bo neprimerljivo boljša, izrazito pa se bo znižala tudi raven stresa. To vse velja tako za odrasle kot za otroke, za katere je čas v naravi tudi odlična šola.

Otroci sprehod gozd

Kakšno vlogo igra narava pri razvoju?

Gibanje na svežem zraku otrokom prinaša zabavo, in tudi intelektualni, čustveni, družabni in fizični razvoj. Preživljanje časa v naravi lahko otrokom pomaga pri njihovi samozavesti, znižuje znake motnje koncentracije in hiperaktivnosti, jih pomirja in jim pomaga pri osredotočenosti.

Za to vam ni treba iti globoko v gozd, dovolj je le, da otroke spustite na lasten vrt in jih pustite, da raziskujejo, se igrajo, skakljajo, premišljujejo in se zabavajo. Otroci se zunaj gibajo, krepijo mišice, ne da bi se tega zavedali, kar zmanjšuje stres in utrujenost ter izboljšuje fizično zdravje. Z gibanjem v naravi se spodbujata ustvarjalnost in predstavnost, saj otroci z zunanjim okoljem delujejo na svoj lasten, igriv način brez pravil odraslih.

Igra v naravi daje otrokom precej večjo svobodo kot igra med štirimi stenami otroške sobe. To se lahko pozitivno odraža tudi pri učnem uspehu, dokazano namreč je, da se otroci, ki preživljajo v naravi več časa, raje učijo, čtivo pa jim je tudi bolj zanimivo. Čas, preživet v naravi seveda ni zdravilo za vse tegobe, vendar je predvsem v času pandemije za otroke izjemno pomemben. Izboljšuje imunski sistem in znižuje stres, ki so ga otroci v preteklih mesecih občutili bolj kot kadar koli pred tem.

Otroci sprehod fotka

Kako s sprehoda potegniti kar največ?

Sprehod v naravi je lahko le preprosta hoja, lahko pa se hitro spremeni na pustolovsko odpravo po zanimivi pokrajini. Cilj sprehoda v objemu narave je otroke navdihniti in v njih prebuditi zanimanje za učenje na igriv način. Začnite s tem, da jih vprašate, kaj vidijo, slišijo in občutijo. Lahko raziščete velik mestni park, se podate na turistično pot, se sprehodite ob potoku ali pa raziskujete kotičke lastnega dvorišča.

Naj vas vodijo otroci

Na čelu raziskovalne skupine v naravi bi morali biti ravno otroci. Naj sami izberejo pot, po kateri boste šli in dajte jim svobodo pri odkrivanju. So izbrali pot, ki vodi naravnost do ovire v podobi potočka? Nič zato! Otroci naj občutijo posledico svoje odločitve. Če je potoček plitek in voda ne teče prehitro, se ga bodo otroci morda odločili prečkati. To velja tudi za padla drevesa, blato ali velike skale, na katere je treba splezati. Otroci se v naravi spopadajo z različnimi težavami, pri katerih na polno uporabljajo svoje logično mišljenje, vi pa si v njihovih očeh gradite zaupanje.

Med sprehodi bodite le spremljevalci vaših otrok. Ne pozabite izklopiti interneta in pozabite na objavljanje objav ali zgodb na družabnih omrežjih. V tej odpravi pristno uživajte, s seboj vzemite analogni fotoaparat in trenutke ujemite z njegovo pomočjo. Če bo otrok vodja v tej pustolovščini, bodite vi njegov vodnik. Opazujte vse okoli sebe in k temu pritegnite še otrokovo pozornost. Naj bo zanimiva pajčevina v drevesni duplini, mehak mah pod nogami, gore ki se v daljavi dvigajo ali pa tihi ptiček, ki vas opazuje z drevesa.

Vključite ustvarjalnost

Narava je idealen prostor za prebujanje ustvarjalnosti in domišljije, prav tako pa je idealno okolje za izražanje teh spretnosti. Vsak od nas je v otroštvu zagotovo uporabljal palice kot meče ali čarovniške paličice, zakaj jih ne bit tudi današnji otroci? Nekatere izmed njih lahko prinesete domov, jih očistite, poslikate z barvo in uporabljate kot obešalnike. S sprehoda lahko domov prinesete tudi kamenčke in jim doma z barvami vdihnete novo življenje. Ogromno zakladov, ki jih lahko v naravi najdete, lahko uporabite za izdelavo hišice za insekte ali pa z njimi enostavno popestrite svoj dom.

Preizkusite se tudi v lovu na zaklad. Doma skupaj z otroki izdelajte seznam reči, ki jih želite v naravi najti in za zabavo bo poskrbljeno. Na seznam vključite storže, želode, travniške cvetlice, kamenčke različnih oblik, mah, zanimive veje, ptičja peresa, polžje hišice, liste in mnogo drugega. Ta aktivnost bo otroke prevzela in zato se bodo domov vrnili prijetno utrujeni in predvsem polni novih in razburljivih doživetij.

Otroci sprehod storži

Večja pustolovščina za starejše otroke

Starejši otroci, ki so že bolj samostojni in so v naravi že preživeli več časa, se lahko podajo na večjo pustolovščino. V primeru lepega vremena jim dovolite, da bosi hodijo po različnih površinah, na primer po glini, mahu, travi, vejicah dreves ter tudi po asfaltiranem pločniku. Otroci bodo na tak način bolje dojemali teren in prav tako občutili pristen dotik z naravo. Mah je mehak na dotik, ampak kakšen je dotik z bosimi nogami? To doživetje bodo s seboj nosili še dolgo po tem, omembe vredno pa je tudi dejstvo, da je hoja z bosimi nogami koristna za zdravje.

Pomudite pa se lahko tudi pri ostrenju drugih čutov. Otrokom zakrijte oči, najbolje z rutko in jim dajte različne naloge. Najbolj pogumni lahko na slepo hodijo po različnem terenu in ga raziskujejo z dotiki, sluhom in vonjem. S tem, ko boste otrokom zakrili oči, jim boste poudarili druge čute in otroci bodo v naravi odkrili tisto, kar bi pri drugih okoliščinah lahko spregledali. Če vaši otroci ne želijo hoditi na slepo, jih lahko posedete, jim zakrijete oči in naj na takšen način opazujejo naravo. Občutkov ne pozabite zapisovati v dnevnik, kamor lahko prilepite tudi fotografije s pustolovskih sprehodov, barvaste liste, iglice, peresa, rastline in rože.

Moč narave je neizpodbitna in pri otrocih dela čudeže. Z načrtnim prizadevanjem za njeno raziskovanje boste otrokom odprli vrata k boljšemu zdravju, novim dogodivščinam in lepim, nenadomestljivim spominom.