Mami, hočem bratca ali sestrico: Kako otroku pojasniti, da bo edinec?

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
09. jun'21

Odločitev za enega otroka ima lahko več razlogov. Teh vam poleg partnerju ni treba nikomur razlagati. Za nekatere je vprašanje o drugem otroku občutljiva tematika, vprašanj ljudi v okolici pa kar ni videti konca. Nekaj povsem drugega pa je, ko vam to vprašanje zastavi vaš otrok – edinček. Njemu bi morali priskrbeti bolj izčrpen odgovor, kot je le običajen »zato«.

Najpogostejši odgovori so na primer, ne želiva imeti drugega otroka, ker tega zaradi finančnega položaja ne bi zmogla, ne moreva ga imeti zaradi zdravstvenega stanja, ali pa preprosto zato ... ker porod prvorojenca še zdaleč ni bilo najlepše doživetje. Zato ker nama že prvi vzame dovolj energije. Zato ker sva se tako odločila.

Ljudje z okolice, družina in prijatelji slej ko prej prenehajo z vprašanji. Vendar kako pa to odločitev pojasniti otroku, ki si zelo želi imeti bratca ali sestrico? Otroci bodo enkrat prišli v starost, ko vas bodo neumorno prosili za sorojenca, v tem primeru pa razlaga ne bo tako preprosta. Otroci, ki si želijo imeti mlajšega bratca ali sestrico, se lahko k tej temi vračajo tudi v različnih fazah otroštva.

Triletnik se lahko čudi, zakaj še nima bratca ali sestrice, ko pa ga/jo imajo vsi prijatelji v vrtcu. Šestletni šolar bo morda hrepenel po prijateljčku, s katerim se bo lahko kadarkoli igrač in se mu to vprašanje stalno poraja. Mnoge bo morda presenetilo, da bi rad imel sorojenca tudi najstnik. Temu najpogosteje manjka tolažilna rama, nekdo bližnji v podobni starosti, ki bi mu lahko zaupal. Vprašanje o sorojencu je zelo aktualno tudi zdaj, v času pandemije. Edinčkom manjka socialni kontakt z vrstniki in pogosteje premišljujejo o tem, kako bi bilo imeti mlajšega (ali starejšega) brata ali sestro.

Edinček sorojenci blog

Bodite pozorni na njihova čustva

Otroci morajo vedeti, da jih poslušate in ne le slišite. Ko k vam pridejo s pomembnimi vprašanji, kakršno sorojenec zagotovo je, jih ne ignorirajte ampak jim dajte prostor za izražanje njihovih čustev. Naj vedno vedo, da jih upoštevate in ponavljajte njihove besede. Stavki kot so »Slišal/-a sem, da si zelo želiš bratca ali sestrico in vem, da je izredno težko, ko si nekaj želiš, ampak tega ne moreš imeti. Sem pa zelo vesel/-a, da o svojih občutkih in željah, ki so ti pomembni, govoriš z mano«, lahko otroku pomenijo resnično veliko.

Pri določeni starosti otroci ponavljajo vprašanje tipa »Zakaj?«, in ravno v tem obdobju je lahko to za starše še bolj zahtevno. Pomembno je, da teh vprašanj ne ignorirate in glede na otrokovo starost z občutkom pojasnite razloge. Svojega otroka zmeraj vprašajte, zakaj želi sorojenca in temu prilagodite odgovor. Je to zato, ker potrebuje prijatelja za igro? Ali pa mu manjka bližnja oseba? Si želijo mlajšega sorojenca, da bi lahko zanj ljubeznivo skrbeli? Prvi korak do razlage je pogosto ravno razumevanje otroške želje po sorojencu.

Zagotovo vas bo bolj mikalo odgovoriti z besedico mogoče kot pa z neposrednim ne, vendar imejte v mislih lažno upanje, ki ga s tem dajete. Sočutje je na mestu, vendar mora biti podano jasno in enoznačno. Malce lažje bo za vas v primeru, če ste se za tričlansko družino odločili zaradi okoliščin – finančnih ali predvsem zdravstvenih. V tem primeru lahko prav tako izrazite svojo željo po večji družini in na koncu ne pozabite poudariti pozitivnih strani vašega malega doma, da bi otrok uvidel, da se ima lahko dobro tudi brez bratca ali sestrice.

Edinček mami blog

Pomagajte jim pri spoprijemanju z razočaranjem in žalostjo

Na vsakem otroku »deluje« nekaj drugega, nekaj pa zagotovo drži pri vseh – potrebovali bodo vašo pomoč in čas za to, da bi se spoprijeli s svojo situacijo. Spodbujajte svoje otroke k temu, da najdejo nov konjiček, ki jim bo v veliko pomoč pri tej situaciji. Preizkusijo lahko branje, risanje, barvanje, pisanje dnevnika, šport, igranje inštrumenta ... Nekaterim otrokom pomaga le pogovor s prijatelji ali družinskimi člani. Dopustite otrokom, da najdejo lasten način, s katerim se bodo s tričlansko družino sprijaznili in jih zmeraj, ko jih bo popadla žalost in razočaranje spomnite na to, kar jim je zadnjič pomagalo.

Kdaj pa kdaj to hrepenenje po sorojencu terja čustven davek tudi pri starših, ne glede na to, ali si še enega družinskega člana želijo tudi oni sami ali pa so s situacijo zadovoljni. Namesto stalnega pojasnjevanja in odgovarjanja na eno in isto vprašanje jih spomnite, da ste jim na to vprašanje že večkrat odgovorili in svojega mnenja niste spremenili. Svojega otroka prosite, da ponovi vaš odgovor na to, in to vedno, ko to temo spet odpre.

Edinčki morajo čutiti starševsko ljubezen in iskreno zanimanje zanje. S svojim otrokom preživljajte kar največ časa, se mu posvečajte in izmišljajte različne aktivnosti, hodite na izlete, srečujte se z drugimi družinami, ki imajo otroke, idealno enake starosti kot je vaš. Vendar pazite, da vaša pozornost ne bi prerastla v razvajenost. Otroci lahko svoje starše začnejo izsiljevati in namesto sorojenca, ki ga ne morete priskrbeti, začnejo zahtevati materialne reči. Postavite meje in če boste čutili, da vam zadeva polzi iz nadzora, se s svojim otrokom spet pogovorite.