Sončna očala za otroke: jih sploh potrebujejo? Kako izbrati prava?

  Kategorije: Zdravje otroka,
5 min.
26. maj'20

Odrasli po sončnih očalih posegajo z dveh razlogov. V večini primerov so to stilski modni dodatek, med poletnimi meseci pa dobivajo tudi drugo namembnost – ščitijo naše oči pred sončnimi žarki, ki so lahko zelo nevarni. Ogrožene pa niso le oči nas odraslih, ampak tudi otroške, ki so še bolj občutljive. Kako jih zaščititi?

So sončna očala za otroke le modna muha, ali pa pa resnično ščitijo občutljiv otroški vid naših najmlajših? V naslednjih vrsticah vam bomo izdali vse o otroških sončnih očalih in vam pomagali izbrati tiste prave za vašega otroka.

Ne podcenjujte zaščite v najranljivejši starosti

Predstavljajte si, da vas 9 mesecev obkroža le tema ali poltema, po poteku tega obdobja pa vas nekdo v trenutku izpostavi direktni svetlobi. Ta šok zaradi svetlobe ob prihodu na svet doživijo vsi dojenčki, saj je njihov vid na svetlobo (ne le na sončne žarke) izjemno občutljiv.

Otroški vid se stalno razvija, zenice v očesu so širše, bolj jasne in prepustnejše, zato še niso sposobne filtrirati svetlobe do takšne mere, kot jih lahko zenice odraslih. Zenica v sredini otrokovega očesa pravzaprav omogoča, da bi čez njo priteklo več sončnih žarkov kot čez zenico odraslega človeka. Če na ulici zagledate voziček, ki je prekrit s pleničko ali pa drugo zaščito je to ravno zaradi tega.

Otroci do 2. leta starosti (predvsem dojenčki do 6. meseca) bi morali biti med časom, preživetim na soncu maksimalno zaščiteni in bi morali na direktnem soncu preživeti kar najmanj časa. Če se temu ne morete izogniti, zaščitite občutljiv vid vaših otrok s kakovostnimi sončnimi očali, zahvaljujoč čemur boste znižali tveganje za nastanek različnih motenj vida in očesnih bolezni.

Neposredna svetloba, ki pada na občutljivo otrokovo oko lahko pripelje do sindroma suhega očesa, vnetja vek, roženice ali očesne veznice. Kasneje imate lahko na vesti tudi sivo mreno kot makularno degeneracijo vida, torej izgubo centralnega vida.

Sončna očala dečki blog

Kako izbrati primerna očala?

Sončnih očal, tudi tih za otroke, je na trgu resnično veliko, vendar dobro veste, da so mnoge izmed njih le modni dodatek in vid ščitijo le minimalno. Pri izbiri otroških očal bi v prvi vrsti morali biti pozorni na oznako CE, ki jo najdete na notranji strani ročke, torej na premičnem delu očal. Ta oznaka se nahaja na očalih, ki so varne in za zdravje neškodljive. Nekakovostna očala lahko povzročajo presenetljivo tudi druge kožne težave – najpogosteje izpuščaje in otiščance za ušesi ali na korenu nosu.

Drug znak kakovosti je UV filter, ki ga mnogi zamenjujejo z barvo stekel. Ni res, da čim temnejša so, večjo zaščito omogočajo. Za vsakodnevno uporabo in zaščito je pravzaprav najbolj primerna siva, rjava ali zelena barva stekel.

Kar se tiče samega UV filtra, bi morala očala razpolagati z UV filtrom z vrednostjo 400 nanometrov – to je namreč kritična valovna dolžina ultravijoličnega sevanja, pred katerim je s temi očali vid vašega otroka dobro zaščiten. Izbirate lahko med petimi kategorijami filtrov, medtem ko so za otroke idealne 2., 3. in za najmlajše, 4. kategorije:

  • 0 – brezbarvni ali zelo svetel filter (prepustnost sevanja 80 – 100 %)
  • 1 – svetli filter (prepustnost sevanja 43 – 80 %);
  • 2 – srednje temni filter (prepustnost sevanja 18 – 43 %);
  • 3 – temni filter (prepustnost sevanja 8 – 18 %), ki je primeren za vsakodnevno nošenje;
  • 4 – zelo temni filter, ki je idealen za preživljanje časa na morju ali v gorah, vendar ni primeren za dejavnosti, kjer je potrebna osredotočenost, kot sta na primer kolesarjenje in vožnja avtomobila, saj izkrivlja dojemanje barv (prepustnost sevanja je 3 – 8 %)

Seveda pa tudi pri izbiri otroških očal ni treba zanemarjati oblike, velikosti in udobja. Otroci si radi snemajo očala, saj jih pogosto tiščijo ali pa le motijo. Za dojenčke so zato primerna sončna očala z elastično gumo, ki ne pritiskajo za ušesi in jih lahko prilagodite velikosti glavice. Pomembno je, da ste pozorni tudi na velikost zornih kotov – ti bi morali biti dovolj široki, da zakrijejo celo oko pred UV žarki, ki v oko lahko prehajajo od zgoraj ali pa s strani.

Sončna očala dojenčki blog

Sončna očala Beaba

Sončna očala Beaba so zasnovana v sodelovanju z okulisti, oftalmologi in tudi kiropraktiki, zato otrokom ponujajo maksimalno zaščito že od prvega dneva, preživetega na soncu. Edinstvena kolekcija sončnih očal Beaba je posvečena otrokom in pred UV žarki ščiti občutljive očke tih najmlajših, ki se stalno razvijajo in jim omogoča 100 % zaščito pred soncem.

Sončna očala Beaba se bodo popolnoma podala vsem otrokom od 3. meseca pa vse do 6. leta starosti – dovolj je le, da si izberete pravo obliko in velikost. Očala za najmlajše dojenčke so opremljena s priročno gumico, zahvaljujoč kateri bodo očala ostala na mestu v kakršnem koli položaju, otroci pa jih ne bodo kar tako sneli z glave. Zahvaljujoč UV filtru 4. kategorije ponujajo dojenčkom maksimalno zaščito tudi v obmorskih in gorskih razmerah.

Sončna očala za otroke od 9. meseca starosti spet spominjajo na naglavni trak. Trdno se obdržijo na svojem mestu in otrok ne tiščijo, tudi zahvaljujoč temu, da se nameščajo na ušesa in ne zanje. Otrokom omogočajo zaščito v obliki UV filtra 3. kategorije.

Nekaj namigov za konec

  • Bodite otrokom zgled in očala nosite tudi vi. Otroci vas bodo želeli posnemati in si očal ne bodo snemali dol.
  • Občutljive otroške očke ščitite tudi drugače, ne le z očali. Primerna zaščita so tudi že omenjene plenice in klobučki.
  • Sončna očala uporabljajte le v nujnih primerih. Dajte otroškemu vidu možnost, da bi se privadil na naravno dnevno svetlobo.

Zaščitite otroški vid