Kako izbrati primerno šolsko torbo za vašega otroka?

  Kategorije: Zdravje otroka,
4 min.
13. avg'21

Šolska torba je na nakupovalnem seznamu šolskih pripomočkov ena izmed najpomembnejših elementov, ki si zagotovo zasluži maksimalno pozornost staršev. Šolski nahrbtnik ali aktovko bo vaš otroček uporabljal vsak dan, zato mora izpolnjevati določene zahteve. Kakšni so kriteriji za izbiro šolske torbe za vašega šolarja ali šolarko?

Na kaj se pri izbiri osredotočiti?

Ali šolsko torbo kupujete prvič? Morda boste v skušnjavi ob nakupu torbe ali aktovke, ki je sicer trendovska, vendar poceni. Vredno pa je imeti v mislih, da poceni šolske torbe zdržijo nekaj tednov, največ nekaj mesecev in najti novo šolsko torbo med šolskim letom je lahko pravi izziv. Naložba v kakovostno šolsko torbo se resnično izplača, saj je to nekaj, kar bo vaš otrok nosil na hrbtu od ponedeljka do petka.

Pomembnejše kot cena je namreč to, da bi se šolska torba otroku popolnoma podala. Torbe in aktovke, ki otroke tiščijo, so prevelike ali premajhne raje pustite v trgovini in iščite dalje. Bodite pozorni na anatomsko oblikovane torbe, nastavljive naramnice in primerno velikost ter pazite, da bo hrbet torbe zračen. Najti šolsko torbo, ki izpolnjuje zahteve staršev in otrokove želje, je zahtevno, vendar ne nemogoče.

šolska torba jack piers otroci

Iskanje popolne šolske torbe

Šolska torba ni le nujen pripomoček za šolo, ampak tudi modni dodatek, s katerim otroci izražajo svoj individualni stil in osebnost. Pri izbiri šolske torbe se je treba osredotočiti na naslednje pomembne dejavnike:

  1. Prava velikost: Zagotovo ste tudi vi že opazili otroke pred šolo, ki na svojem hrbtu nosijo ogromne torbe in ste razmišljali o tem, ali morda ta torba zanje ni povsem primerna. Širina šolske torbe bi morala biti relativno enako široka kot hrbet šolarja/šolarke, upoštevati pa je treba tudi njeno višino. Niti aktovka, niti torba ne bi smeli segati nižje od otrokovega pasu, spodnji del bi moral biti nad ravnjo pasa ali ob pasu. Šolska torba ne bi smela segati do stegen ni niti ne bi smela viseti.
  2. Široke, podložene naramnice: Široke naramnice s podlogami na ramenih omogočajo otrokom večje udobje in ščitijo ramena pred prekomerno težo torbe. Pomembno je, da bi otroci nosili torbo na obeh ramenih, s čimer se pritisk razporedi in se hrbtenica po nepotrebnem ne nagiba v eno stran. Vsaka kakovostna šolska torba ima prav tako možnost nastavljanja naramnic in jih prilagoditi otrokovi višini. Zopet velja, da bi torba morala sedeti rahlo nad pasom, obe naramnici pa bi morali biti v ravnovesju.
  3. Prsni in pasni trakovi: Če ima torba dodatne trakove na prsnem delu in pasu, se najprej prepričajte, ali so na pravem mestu. V nasprotnem primeru teža torbe ne bi bila enakomerno porazdeljena, kar bi vodilo k neudobju. Otrokove roke se morajo pri zapetih prsnih trakovih prosto gibati in šolarja ne smejo tiščati in mu onemogočati lahko dihanje. Pasni trak bi moral biti na ravni bokov.
  4. Žepi in predalčki: Prepričajte se, da ima vaš kandidat za šolsko torbo več kot le en predal in razpolaga tudi s stranskimi in sprednjimi žepi. Pri razporejanju teže velja, da bi morale biti težje reči, kot so učbeniki in zvezki, nameščeni v predalu pri hrbtu, lažji predmeti pa bi morali biti v sprednjih predalih in žepih.
  5. Teža torbe: Teža polne torbe ne bi smela presegati 15 % celotne otrokove teže. Otroška hrbtenica se v šolskem obdobju šele razvija, zato šolska aktovka ali torba ne bi smela biti pretežka in prepolna. Velja torej, da otrok s težo 45 kilogramov ne bi smel nositi torbe težje od 7 kilogramov in tako bi šolar s 27 kilogrami lahko nosil torbo z največjo težo 4 kilogramov.

Ne spreglejte detajlov

Pri izbiri šolske torbe je potrebno v obzir vzeti dizajn torbe in tudi njeno izdelavo, tako od zunaj kot tudi od znotraj. Pozorni bodite na detajle kot so šivi. Izogibajte se torbam, ki imajo neenakomerne, nekakovostne in preveč ohlapne šive, ki se lahko vsak čas razparajo.

Pozornost je treba osredotočati tudi na obdelavo samega blaga. Robovi morajo biti kakovostno zaključeni, nedopustno je namreč, da ima ima šolska torba ali aktovka obrabljene in razprte robove blaga, ki bi se lahko hitro uničili in bi se razpoka lahko širila naprej.

šolska torba jeune premier otroci

Pomembno je tudi otrokovo mnenje

Šolska torba bi morala izpolnjevati več kriterijev in eden izmed njih je tudi otrokov osebni stil. V mislih imejte, da bo vaš šolar tisti, ki bo svojo torbo nosil, zato mu dajte priložnost za njegovo mnenje. Si vaš otrok želi torbo z Batmanom ali princesko Elso, vendar pa takšna torba ne izpolnjuje vaših zahtev? Sklenite z otrokom kompromis – kakovostno torbo z drugim potiskom lahko okrasite z obeski ali našitki s priljubljenim pravljičnim motivom, lahko pa se dogovorite tudi za takšne motive na drugih šolskih pripomočkih, ki bodo točno po otrokovih željah.

Dandanes dizajnerskih šolskih torb ne manjka, takšnih, ki so najboljši kompromis med zahtevami staršev in otroškimi predstavami o sanjski šolski torbi. Zahvaljujoč igrivemu dizajnu in originalnim detajlom šolskih dodatkov znamk Jeune Premier in Jack Piers bodo vaši najmlajši na edinstveni način vstopili v novo šolsko leto. Šolske torbe in aktovke z naše ponudbe izpolnjujejo tudi najstrožje zahteve staršev, zato bo vsak otrok med njimi našel svojega favorita, s katerim se bo potopil v svet novega znanja, hkrati pa tudi v svet neskončne domišljije in ustvarjalnosti.

Šolske torbe na enem mestu