Vzgajajte srečne otroke v digitalni dobi

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
27. jun'18

Otroke sprašujemo, kako so spali, kako je bilo v šoli, ali so lačni in koliko domačih nalog imajo. Poskusite se spomniti, kdaj ste nazadnje svojo hčer ali sina vprašali, ali je srečna/srečen? V digitalni dobi se sreča meri bolj s številom všečkov in ogledov, kar pa niti zdaleč ne sovpada z resničnim občutkom sreče.

Otroci, ki odraščajo v dobi družabnih omrežij, so lahko navzven videti srečni, njihov svet pa se nadaljuje za ljubosumnimi ekrani pametnih telefonov, tablic in računalnikov. Tam pa njihovo življenje morda niti zdaleč ni videti tako rožnato. Nesreča, ki izhaja s socialnih omrežij, pogosto vodi v odvisnost in želji biti najboljši in pridobiti kar največ sledilcev. Nobena številka pa ne prinese resnične, dolgoročne sreče, ravno nasprotno. Pokažite otrokom, da družabna omrežja niso vse in da prava sreča čaka tam zunaj.

Socialna omrežja selfie

Pogum in odločnost

Ni pomembno to, ali so otroci v šoli, doma, med prijatelji ali pa v online svetu – povsod se zanje nemudoma pričakujejo najboljši rezultati, pod takšnim pritiskom pa se vsak ne počuti ravno srečno. Z neuspehom potem prihaja razočaranje, ne le zaradi lastnega spodrsljaja, ampak tudi zaradi tega, ker so razočarali starše ali učitelje. K stvari pristopajte drugače – vodite otroke k temu, da bi se učili z lastnih napak in jim ponavljajte, da spodrsljaji sestavni del poti do uspeha.

Občutek lastne vrednosti

Všečki, komentarji, ogledi, sledilci ... brez dvoma te številke pomenijo v svetu socialnih omrežij veliko, vendar ne vse. Veselje ob spremljanju družabnih omrežij, dodajanju fotografij, videov in statusov se lahko hitro spremeni na brezupno nadzorovanje lastnega profila, od tam pa je le korak k depresiji. Vcepite otrokom občutek samospoštovanja in samozavesti, dopovejte jim, da številke niso vse in jih poskusite naučiti, da bi družabna omrežja uporabljali za zabavo, in ne zaradi občudovanja drugih ljudi, ki jih niti ne poznajo.

Digitalna doba otroci

Smisel za dobro stvar

Želja po priljubljenosti na spletu otroke le stežka nauči hvaležnosti v pravem pomenu besede. Za vsakim sledilcem prihaja nenasitna želja po naslednjem. Pokažite otrokom, za kaj so lahko hvaležni in poskrbite za to, da tega niti ob uporabi Instagrama ne bi pozabili. Če že presedijo s telefonom v roki ure in ure, jim na Instagramu ali Facebooku poiščite ljudi, ki se jim splača slediti. To so brez slabe vesti lahko tudi zvezdniki, ki se posvečajo humanitarnim dejavnostim ali profili, ki vsakodnevno prinašajo koristne informacije. Poiščite aplikacije, ki bodo otroke nekaj naučile – od kvizov s splošno razgledanostjo do zanimivosti s celega sveta. Splet lahko uporabite tudi v dober namen, temu morate posvetiti le nekaj časa.

Poiščite ravnovesje

V dobi družabnih omrežij in modernih tehnologij so otrokom bližja online prijateljstva, pogosto prav zato, ker drugačnih pač ne poznajo. Prijateljice, ki živijo le nekaj metrov narazen, si raje dolge ure pišejo, namesto, da bi se srečale in pogovorile iz oči v oči. Starši otrokom raje napišejo na Facebook, da je kosilo pripravljeno, med tem ko bi za to potrebovali le nekaj korakov in to povedali osebno. Tudi zaradi tega se nenamerno poglablja odvisnost od socialnih omrežij, ki se je le stežka znebi.

Kot starši bodite prvi, ki boste otrokom pokazali tudi drugačen način komunikacije. Namesto iger na telefonu raje povlecite na plan družabno igro za celo družino, zvečer se ne zapirajte v svoje sobe, ampak se družite v dnevni sobi in si skupaj oglejte kakšen film. Namesto da otrokom nastavite risanko na tablici, jim pred spanjem preberite pravljico. Možnosti za odmik otrok od družbenih omrežij je ogromno, najbolj pomembno pa je to, da to sploh želite.

Socialna omrežna odvisnost

Pojdite ven

Imate občutek, da je to pravilo preveč preprosto, da bi delovalo? Pojdite z družino v naravo in videli boste, da lahko svež zrak in okolica napravita čudeže. Če otroci tega resnično nočejo, jih motivirajte s filmom, ki se odvija v naravi, predvajajte jim kakšen čudovit dokumentarec ali pa poskusite geochaching – iskanje zakladov v naravi, za kar boste potrebovali tudi internet. Pokažite otrokom, da se lepota sveta skriva tudi v njegovi offline verziji in da jih bo prav ta navdala s srečo in veseljem.

Socialna omrežja so strah mnogih staršev, in to upravičen. Nikoli točno ne veste, kaj se za ekrani dogaja in roko na srce, nekateri otroci znajo lagati izredno prepričljivo. Z njimi preživite kar se da dolgo časa in jim pokažite, da ima tudi resnično življenje svoje čare.