Kaj narediti, da bi bili vaši lasje čudoviti tudi poleti?

  Kategorije: Fit mama,
7 min.
19. jul'17

Čeprav poleti posvečamo pozornost predvsem koži, ne bi smeli pozabiti, da tudi naša krona lepote v vročih dneh zelo trpi in potrebuje posebno pozornost. Prav to pa velja tudi za lase naših najmlajših. Svetovali vam bomo, na kaj pri vsakodnevnih ritualih v tem obdobju zagotovo ne bi smeli pozabiti.

Mamica dolgi lasje

Sončni žarki na lase in lasišče delujejo podobno kot na kožo. Če med sončenjem ne zaščitimo glave, lahko UV žarki preidejo v notranjost lasu in porušijo njegovo strukturo že od korenin naprej. Žal pa žarki niso edini sovražnik čudovite valovite »grive«.

Stilsko in učinkovito v enem

Lasje pogosto trpijo pod težo izdelkov za oblikovanje las, ki skrbijo, da pričeska ostane v vajetih, in tudi zaradi učinka slane vode, klora, peska, vročega zraka in suhega vetra. Ta kombinacija predstavlja gotovo katastrofo tudi za zdrave pramene, da ne omenjamo oslabljenih in poškodovanih las. Zato se je v prvi vrsti bolje osredotočiti na preventivo in zaščito.

Zelo preprost način, kako obvarovati lase pred soncem, je uporaba klobuka, kape s šiltom ali rute. Vaši kodri pri tem ne bodo v neposrednem stiku s sončnimi žarki. Dobra novica je, da so takšni modni dodatki dandanes zelo zaželeni, tako da na plaži z njimi ne boste izgledali kot z drugega planeta. Ravno nasprotno. Lahko jih brez težav združite s kopalkami, letnimi oblekami in s športnim videzom.

Če ste poleti noseči, boste zagotovo hvaležni praktičnemu krajšem kroju in las, ki so postriženi na dolžino, ki omogoča, da jih lahko preprosto spnete v čop. Tako se boste izognili tudi prekomernemu potenju na zatilju.

Nega las

Kako umivati lase?

V splošnem velja, da si kratko pred dopustom ne bi smeli barvati las, torej minimalno mesec pred potovanjem. Slana voda in klor v bazenu vam bodo odtenek las hitro izprali. Precej bolj pomembno pa je obvarovati lase s primerno nego, predvsem tako, ki jih dobro hidrira. Lase sestavlja od 10 do 15 % vode, ki v vročih dnevih izpareva. Izid tega je, da se tudi vaši prameni veliko bolj izsušujejo.

Ta težava je h krati združena s potenjem, ki se kaže z večjo proizvodnjo loja v žlezah, ki se nahajajo na lasišču. To je popolnoma pogost pojav, vsako telo se s potenjem trudi naravno ohlajati. To pomeni bolj mastne lase, čemur sledi bolj pogosto umivanje las, ki jim seveda ne dene dobro. Zato si izbirajte šampone, ki so namenjeni pogostejši uporabi, ne vsebujejo dražečih snovi in lasišče prijetno hladijo. Lase splakujte izključno pod mlačno vodo, ki spodbuja krvni pretok.

Prehrana in zaščita pred soncem

Če navadno ne uporabljate balzamov in regeneratorjev, naredite izjemo vsaj v poletni sezoni tudi pri svojih otrocih. Balzam vam ne bo pomagal le pri razčesevanju neukrotljivih las, ampak jim bo dodal tudi hranila in potrebno vlago, ki jo izgubljajo zaradi vpliva vetra, suhega zraka in sonca. Za najmlajše izbirajte balzame, ki so narejeni posebno za zaščito otroških laskov.

Za poletje so idealni tudi regeneratorji brez splakovanja, ki jih nanesete na suhe ali vlažne lase in jih pustite, da se sami posušijo. Vseeno pa najbolj trpijo suhe in razcepljene konice – zato jim privoščite posebna negovalna olja in serume. Idealna sta olivno in mangovo olje.

Dobrodošle vsebnosti pripravkov za lase, idealne za poletje, so pantenol, keratin, aloe vera in meta.

Ne pozabite niti na uporabo izdelka, ki vsebuje UV filter, zahvaljujoč kateremu bodo lasje in tudi lasišče dobro zaščiteni pred sončnimi žarki. Uporabite ga preden zapustite dom ali hotelsko sobo in ga večkrat na dan nanesite podobno kot kremo za sončenje. Tudi takrat, ko se sonce skrije za oblake.

Nekateri preparati delujejo tudi kot izdelki za oblikovanje pričesk, z njihovo uporabo boste ubili dve muhi na en mah. Na voljo so tudi v obliki kreme ali priročnega razpršilca. Če pri roki nimate izdelkov z UV zaščito, lahko posežete po kremi za sončenje in olju, ki ga natrete od lasišča proti celotni dolžini las. Nikakor pa ne uporabljajte vodoodpornih izdelkov, saj bodo kodre preveč obtežili in se težko sprali.

Mamica dojenček bazen

Bavbav z imenom klor

Če ste bolj vodno bitje in veliko časa ne preživite le v morju, ampak tudi bazenu, pazite. Klor sicer vodo očisti umazanije in bakterij, hkrati pa razkraja lipide, ki delujejo kot naravna zaščitna plast las, ki lasem dodaja tudi lesk in vlažnost. Pri dolgotrajni prisotnosti klora, lasje izgubijo svojo mehkobo, saj postajajo bolj porozni in grobi.

Klor je h krati tudi razlog, da začnejo lasje pri stiku z vodo spreminjati barvo. Tudi zato imajo svetlolaske kdaj pa kdaj zelenkasti odtenek las, če se kopajo v bazenu. Kovine v vodi, predvsem baker, v kontaktu s klorom oksidirajo in se vežejo na lasne proteine, ki se kot rezultat obarvajo.

Idealno sredstvo za zaščito las pred klorom ali slano vodo je kopalna čepica. Malokatera izmed nas bi prostovoljno vstopila v bazen poln ljudi z brezoblično silikonsko čepico na glavi, strokovnjaki za lase zato priporočajo, da si lase pred vstopom v bazen in po njem splaknete z vodo. Lasni mešički delujejo kot goba in tako absorbirajo veliko več klora. Drugače rečeno – če se napolnijo z vodo, ostane tako »manj prostora« za sam klor. Prha po kopanju v bazenu vam bo h krati pomagala pri odstranjevanju nanosov klora s površine las.

Precej ugodno, ampak učinkovito alternativo za nego las ponuja jabolčni kis. Dovolj je, da ga zmešate z vodo v razmerju ena proti štiri, lahko mu dodate nekaj kapljic limoninega soka in z njim splaknite sveže umite lase. Pustite ga nekaj minut delovati in lase ponovno umijte.

Za umivanje lahko uporabite tudi šampone, ki se po navadi uporabljajo za odstranjevanje izdelkov za oblikovanje las. Oslabljenim lasem boste povrnili moč, če boste nanje vnesli kokosovo ali ricinusovo olje. Popularne so tudi ampule z rastlinskimi proteini, ki spodbujajo rast las, skrbijo za idealno prekrvavitev lasišča in optimalno delovanje žlez lojnic.

Domače sestavine za masko

5 načinov za domačo lasno kuro

Poleti ne bi smeli podcenjevati pomoči lasnih mešičkov. Lase prehranjujejo do njihove globine, jim vračajo vlažnost in proteine, nekateri izmed njih pa prijetno hladijo razdraženo lasišče in jih zmehčajo. Negovalne maske za lase si lahko pripravite tudi doma.

Maska z banano in medom

Dobro pretlačite 1 banano in jo zmešajte s četrtino lončka medu in pol lončka jogurta, dokler ne nastane krema s gosto gladko teksturo. Zmes nanesite enakomerno na lase in jo pustite delovati 15 – 30 minut in jo nato dobro sperite. Banana je polna vitaminov, antioksidantov in kalija, ki bodo utrdili lasne folikle.

Maska iz jajca in olivnega olja

Ta recept so ženske uporabljale že v davnem srednjem veku, saj so vedele, da olivno olje lase omehča in poživi. Vsebuje E vitamin in zdrave maščobe, ki pomagajo predvsem zlomljenim konicam. Zmešajte 2 jušni žlici olivnega olja z 1 jušno žlico belega vinskega kisa in 1 razžvkljanega jajca. Če imate dolge lase, uporabite dvojno količino sestavin. Nanesite na lase in pustite delovati približno 20 minut, potem pa jih dobro umijte.

Različice mask iz avokada

Avokado je vitaminska bomba, vsebuje predvsem vitamine A, B, E in D, kot tudi mnogo zdravih maščob in naravnih olj, ki poudarjajo lesk in h krati varujejo lase pred izpadanjem. Meso iz enega avokada srednje velikosti pretlačite in iz njega izdelajte nežen pire, dodajte mu 2 jušni žlici medu, nanesite na lasišče in pazljivo vtirajte tudi v lasišče. Po 15 – 20 minutah lase dobro sperite.

Po želji lahko pretlačeno vsebino iz polovice avokada zmešate z 2 jušnima žlicama deviškega olivnega olja in 2 razžvrkljanima jajcema. Zmes lahko mirno pustite delovati tudi dlje časa. Pazite, da boste masko najprej umivali z mlačno vodo, saj bi prevroča voda lahko jajca »skuhala«, nato pa uporabite šampon in balzam.

Maska iz kokosovega mleka

Kokosovo mleko ima naravne hidratantske učinkovine, še posebno pa je dobrodošel v primeru, da so lasje ožgani zaradi sonca. 2 jušni žlici mleka pomešajte z 2 kapljicama sivkinega olja in nanesite masko od korenov do konic. Lase zavijte v brisačo ali kopalno kapo in pustite delovati celo noč. Zjutraj si jih umijte s šamponom in balzamom.

Jagodna maska z majonezo

Kot napoveduje že naslov, zadostujeta le dve sestavini – zmešajte 8 svežih jagod z 2 jušnima žlicama majoneze in svojim lasem pripravite koktajl, ki je poln antioksidantov in zdravih maščob. Masko nanesite na vlažne lase, počakajte 15 minut in dobro splaknite.