Puzzle, zabava za vso družino

  Kategorije: Namigi za igrače,
5 min.
19. mar'20

Med štirimi stenami zdaj ne preživljamo le večerov, ampak tudi cele dneve. Vam zmanjkuje idej za to, kako zaposliti ne le otroke, ampak tudi ostale člane družine? Za vas imamo rešitev v podobi ene besede – puzzle. Te slikovite sestavljanke nikoli ne bodo odšle z mode, saj se v njih skriva veliko več, kot le zapolnitev prostega časa.

Puzzle so odlična zabava, ki se začenja v otroštvu in nas ne neha navduševati niti ko smo starejši. Bolj zahtevno sestavljanko kot smo se odločili sestaviti, večja je želja po dokončani sliki. Iz omar povlecite zaprašene škatle polne majhnih delčkov ali pa si z udobja doma varno naročite nove puzzle in začnite s sestavljanjem. Puzzle so primerne za vse družinske člane, od tih najmlajših pa do naših starih staršev. Naslednje prednosti vas bodo prepričale o tem, da so puzzle popolna zabava za vsakega.

Povezujejo družino

Sestavljanje puzzel nedvomno krepi družinske vezi in nam hkrati pomaga pri boljšemu spoznavanju sebe in tudi ostalih družinskih članov. Kako zelo vas razveseli, ko vam uspe najti pravi delček? Kako velika je vaša potrpežljivost pri sestavljanju in kako se spoprijemate s tem, da gre nekomu boljše od rok? Puzzle nam dajejo možnost, da se veselimo uspeha bližnjega, ki pa je nedvomno nalezljiv. Med sestavljanjem puzzel se družina med seboj posvetuje o tem, kateri delček spada kam, člani si vzajemno pomagajo pri iskanju pravih delčkov, ki jih v tistem potrebujejo ali pa se izmenjujejo pri posameznih delih sličice.

Sestavlajnej puzzel prednosti

Izboljšujejo spomin in logično mišljenje

Reševanje ugank (torej tudi puzzel) krepi obstoječe povezave med možganskimi celicami in hkrati ustvarja nove. Zlaganje sestavljank vpliva tudi na naš kratkotrajni spomin, to pa zaradi zahtevanih veščin – možgani lahko v kratkem času shranijo barvo ali obliko delčka in si hkrati predstavljajo celotno sliko. Uganke prav tako pomagajo pri proizvodnji dopamina, ki je pri izboljševanju spomina še posebno uporaben.

S sestavljanjem puzzel urite levo in desno hemisfero možganov hkrati, tako da vključite logično mišljenje shranjeno v levi hemisferi in ustvarjalnost ter intuicijo v desni. S sestavljanjem puzzel dajete svojim možganom velik zalogaj, saj si s takšnimi vajami izboljšujete sposobnost reševanja problemov in zvišujete koncentracijo. To pa ne velja le za odrasle, ampak tudi za otroke.

Izboljšujejo koordinacijo oko-roka

Poleg pozitivnega vpliva na razvoj fine motorike sestavljanke pomagajo tudi pri izboljševanju koordinacije oko-roka, torej vizuo-motorični koordinaciji. Otroci določeni predmet primejo in ga tudi bolje vidijo in začenjajo dojemati povezave med tem, kaj držijo v roki in kaj gledajo. Ta koordinacija se hitreje izboljšuje ravno s sestavljanjem puzzel – otroci bodo poskušali najti pravo mesto za določeni delček, vse dokler jim to ne bo uspelo, ampak ne na silo, temveč predvsem z raziskovanjem oblike in barve sestavljanke.

Pomirijo um in se znebijo stresa

Sestavljanje puzzel vas bo popolnoma prevzelo, čeprav tega sprva ne boste verjeli. Z osredotočenostjo na eno zapleteno sliko in mnogo majhnih delčkov boste vsaj za tisti čas pozabili na skrbi, ki vas pestijo zadnje dni. Dlje, ko boste puzzle sestavljali, bolj se boste osredotočili samo na iskanje pravih koščkov, vaše druge misli pa se bodo počasi odfrčale, saj bo ravno sestavljanka potrebovala vašo polno koncentracijo. V ozadju si lahko pripravite priljubljeni film ali risanko in med sestavljanjem puzzel pozabite na težave za vsaj en večer.

Dokaz, da se puzzle (in druge uganke) možganom resnično pomagajo »izklopiti«, je študija, po kateri se možgani med sestavljanjem preklopijo z ravni beta na raven alfa. Ta skrbi za počitek možganov, kamor preidemo med splošnim počitkom, na primer med spancem.

Puzzle za vso družino

Namigi za puzzle za vso družino

Zdaj, ko že veste, da sestavljanje puzzel ni le izguba časa, lahko z naše ponudbe poiščete sestavljanke za vso družino. Izkoristite te dneve doma za utrjevanje družinskih vezi, izboljšanje spomina, vadbo fine motorike in predvsem za zabavo.

Za najmlajše

Tudi pri izbiri puzzel se je treba na začetku ravnati po otrokovi starosti in te postopoma nadgrajevati. Najmlajši otroci se bodo zabavali s sestavljanjem lesenih puzzel z najmanjšim številom delčkov, ki jih bodo tudi malčki preprosto zlagali. V naši ponudbi boste našli tudi štiridelne lesene puzzle za najmlajše otroke od 1. leta starosti in tudi puzzle vstavljanke z večjim številom delčkov.

Otroci od 2. leta starosti bodo uspeli sestaviti tudi malce zahtevnejše puzzle z večjimi delčki. Odlična izbira so puzzle s pravljičnimi motivi, ki bodo otroke v trenutku navdušile in tudi sestavljanje jih bo bolj zabavalo. Priljubljene so tudi progresivne puzzle, katerih pakiranje vsebuje več sestavljank (običajno 4) z različnim številom delčkov, vendar ne več kot 100.

Puzzle frozen

Progresivne puzzle Frozen 2 Disney Educa

Za vso družino

Resnična zabava s sestavljankami pa se začenja takrat, ko je vključena vsa družina. Pri izbiri puzzel za celo družino v obzir vzemite najmlajšega člana, ki bo sestavljanko sestavljal skupaj z vami in temu prilagodite tudi število delčkov in nenazadnje zahtevnost sličice. V naši bogati ponudbi bo vsak našel nekaj zase – čakajo vas puzzle s slikami narave, živali, mest in tudi čudovitih umetniških slik, poslikav ter puzzle iz legendarnih filmov kot so na primer Star Wars, ali pa stripovskih junakov Avengers. Ljubitelje te zabave bodo zagotovo razveselile panoramske puzzle in puzzle, ki svetijo v temi, ki se bodo lepo lesketale na vsaki steni.

Svetleče puzzle blog

Flourescentne puzzle Neon World map, ki svetijo v temi

Za izkušene

Seveda pa nismo pozabili niti na strokovnjake, za katere smo pripravili »enostavne« – 3D puzzle in najzahtevnejše puzzle z 12 tisočimi, 24 tisočimi in 42 tisočimi delčki. Te puzzle večjih dimenzij vam bodo resnično efektivno zapolnile prosti čas in povsem mogoče je, da med sestavljanjem niti opazili ne boste, da je karantene konec in se je življenje spet vrnilo v normalno stanje. Sestavljanje teh gigantskih puzzel vam bo namreč vzelo kar nekaj časa. Kot zanimivost, slovaški rekorder Gabriel Lejko je puzzle z 42 tisoč delčki Around the world, znamke Educa sestavljal spoštovanja vrednih 6 mesecev!

Velike puzzle blog

Ogromne puzzle Around the world s 42 tisoč delčki

Smo vas prepričali, da socialna izolacija ni vedno tako slaba? Preverite svoje veščine pri sestavljanju puzzel in skupaj s celo družino poiščite tisti pravi delček.

Naj se sestavljanje začne!