Nosečnost teden za tednom: 17. teden

  Kategorije: Nosečnost,
3 min.
23. mar'20

Čas leti kot sneta sekira in tedni nosečnosti so za to odličen primer. V sedemnajstem tednu nosečnosti vas čaka nekaj odločitev, med njimi tudi ta, ali želite izvedeti dojenčkov spol še pred njegovim rojstvom. Začenja se priprava na porod in lahko se tudi odpravite po prvih nakupih za malčka.

Ste skoraj na polovici nosečnosti, podrobneje na koncu četrtega meseca. Dojenček, ki ga nosite pod srcem, je v tem stadiju velik približno 13 cm in lahko tehta tudi več kot 160 gramov. V primerjavi s prejšnjim tednom je spet malce zrasel in je velik približno kot granatno jabolko.

Znaki sedemnajstega tedna

Sedemnajsti teden s seboj prinaša znake, ki so značilni za dojenčkovo rast:

  • Več telesnih tekočin. Povišani pretok krvi v tem obdobju povzroča močnejši vaginalni izcedek, prekomerno potenje, lahko pa vas pesti tudi nosna in ustna sluz.
  • Srbečica na predelu prsi in trebuha. Dojenček raste in prilagaja se tudi koža, ki je zaradi tega tanjša in bolj občutljiva. Ukrotite neustavljivo željo po stalnem praskanju in raje zaupajte pomirjajočim kremam, ki lajšajo srbečico.
  • Povečanje telesne teže. Naraščanje telesne teže je med nosečnostjo poponoma naravno, saj ste se le do sedaj (ste na polovici nosečnosti) zredili od 2-5 kg. Priporočljivo povišanje teže v tem obdobju se giblje pol kilograma na teden, vendar je povečanje teže v nosečnosti različno od posameznice do posameznice. Če imate občutek, da nekaj ni v redu, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Strije. Strijam se med nosečnostjo verjetno ne bo izognila nobena ženska. Če so vas že začele mučiti bele črtice, začnite z rednimi vtiranjem kreme in ne pozabite piti dovolj tekočine.
  • Čudne sanje. Da, tudi to je znak, ki ga nosečnost s seboj prinaša. Ne čudite se, če se sredi noči zmedeno prebudite, saj ste sanjali, da ste rodili pasjega mladiča ali pa šli na poročno potovanje na Mars.Nosečnost teden za tednom blog

vir foto: freepik

Nosečniški trebušček v sedemnajstem tednu

V vašem trebuščku se v tem tednu odvijajo velike stvari. Dojenčkov telešček poleg dlak, imenovanih laungo prekriva tudi tanek film, podoben vosku (imenovani vernix), ki tvori zaščito pred plodovnico. Hrustanec se spreminja v kosti, pod dojenčkovo kožo pa se začenjajo tvoriti maščobne zaloge.

Njegovo srce še vedno bije dvakrat hitreje kot vaše, vendar njegovo nalogo še opravljajo možgani. Če bi zdaj opazovali njegovo glavico pod ultrazvokom, bi lahko opazili tudi grimase, saj se poleg gibanja rok in nog izoblikujejo tudi obrazni gibi.

Kaj vas čaka v 17. tednu?

Sedemnajsti teden, kot smo že v uvodu zapisali, s seboj prinaša več odločitev. Kaj kmalu vas čaka veliki ultrazvok, na katerem boste izvedeli dojenčkov spol (če ga še ne poznate). Odločite se, ali želite že vnaprej vedeti, katerega spola bo dojenček, ki ga nosite pod srcem. Naštudirajte porodne tehnike in izberite tisto, ki vam je najbolj všeč in s katero ima največ izkušenj vaš ginekolog oz. porodničar.

Počasi se začnite pripravljati na porodniški dopust, bolje rečeno, na to, kaj vse boste morali nabaviti. In še naš nasvet za konec: ni vam treba vsega narediti sami. Nosečnost sicer ni bolezen, ampak če vam kdo ponudi pomoč (čeprav je to le pomoč pri jemanju kosmičev z višje police v trgovini), jo le sprejmite.