Nosečnost teden za tednom: 37. teden

  Kategorije: Nosečnost,
4 min.
18. jul'22

Zgodba z naslovom nosečnost se nevzdržno približuje koncu. Vstopate v 37. teden, kar pomeni, da vas do roka poroda ločijo le še trije tedni. Morda ste že na stopnji gnezdenja, ko se močno pripravljate na dojenčkov prihod, čistite, perete, likate. Kaj pa se bo v tem tednu odvijali v vašem telesu?

Ste v rokah že kdaj imeli romansko solato? Če drži, potem si lahko predstavljate, kako velik je v tem trenutku vaš dojenček. V 37. tednu meri približno 48,5 cm in tehta okoli 2860 g. Od zdaj pa do poroda bo dojenček pridobil približno 15 gramov na dan, kar se zdi malo, ampak bo bodoča mamica to dodatno težo zagotovo občutila.

Znaki sedemintridesetega tedna

Znake, ki jih občutite na tej stopnji nosečnosti, lahko hitro zamenjate za znake bližajočega se poroda:

  • Zgaga. Dojenček stalno ustvarja pritisk na mamin prebavni sistem in z bližajočim datumom poroda se bo to še stopnjevalo. Izogibanje začinjenim jedem in dovolj popite tekočine bi moralo ublažiti te neprijetne znake.
  • Krvavkast izcedek. Maternični vrat je med nosečnostjo zelo občutljiv, kar velja predvsem za visoko stopnjo nosečnosti. Razdraži ga lahko tudi spolni odnos, kar povzroči krvavkast izcedek na hlačkah. Če imate občutek, da ne gre le za nedolžen izcedek, poiščite zdravniško pomoč. Vaginalna krvavitev v 37. tednu je lahko rezultat odcepitve posteljice, kar zahteva takojšnje posredovanje zdravnika. Blag izcedek pa je znak, da se maternični vrat pripravlja na porod.
  • Strije. Morda ste se jim uspešno izogibali med celotno nosečnostjo, zdaj pa so se kar naenkrat pojavile. Strije so dokaz, da dojenček raste, vaša koža pa se napenja. Ne pozabite na pitje tekočine in hidratacijo kože tudi od zunaj.
  • Pritisk v trebuhu. Dojenček, ki se je v maternici že spustil, na vaše organe ustvarja vse večji pritisk, kar povzroča neprijetne bolečine, pritisk v predelu trebuha in stalno tekanje na stranišče.
  • Težave s spancem. Ali že dodobra poznate strukturo stropa v vaši spalnici? Nič čudnega, saj na tej stopnji nosečnosti ponoči več bedite kot pa spite. Zato poskusite počivati kar največ tudi čez dan, privoščite si preproste, nezahtevne vaje, omejite vnos kofeina in popijte dovolj vode.
  • Popadki. Krči ali lažni popadki so sicer neprijetni, ampak povsem naravni. Zagotovo že veste, kako prepoznati Braxton-Hicks popadke. Poskusite spremeniti položaj in opazujte, kako pogosto se ponavljajo in ali se njihova intenziteta znižuje ali stopnjuje.
  • Slabost. S siljenjem na bruhanje in občutkom v želodcu kot bi pluli na barki se nekatere mamice srečujejo v času celotne nosečnosti in zato zadnji tedni niso nobena izjema. Če se občutek spremeni na resnično bruhanje, ki se ponavlja, se obrnite na svojega ginekologa in/ali porodničarja, da bi izločil kakršen koli zaplet.

Nosečnost sedeimtrideseti teden

Vir fotografije: Freepik

Nosečniški trebušček v sedemintridesetem tednu

Dojenček, ki stalno raste in pridobiva na teži, na tej stopnji vadi tudi nekatere odlične sposobnosti – vdih in izdih, sesanje prstov, stisk pesti in prav tako mežikanje. Pojavi se tudi prvi mekonij, torej prvo dojenčkovo blato. Površino telesa začenja pokrivati prvo kožno mazivo, ki dojenčku olajša porodno pot.

Obtočilni in skeletno mišični (vključujoč kosti, mišice, sklepe, hrustanec, vezi in kite) sistem dojenčka sta že razvita, pljuča, možgani in živčevje pa se še razvijajo. Če bi dojenček želel priti na svet v tem tednu, bi bil še vedno smatran za predčasno rojenega, po poteku tega tedna pa bo že polno donošen. Statistike pričajo, da se kar 54 % otrok odloči priti na svet ravno med 37. in 39. tednom.

Kaj vas čaka v 37. tednu?

Predvsem počitek, gnezdenje in priprava na porod. Ne pozabite popiti dovolj tekočine, saj lahko dehidracija organizma povzroči krčenje maternice, kar boste čutili kot splošno neugodje.

Z nosečniškim trebuščkom poskusite uživati v prav vsaki minuti dneva. Zagotovo vam sicer povzroča nemalo neugodja, ampak boste videli, po porodu ga boste pogrešali in se brez njega počutili malce nenavadno. Prav tako preverite vsebino torbe za porodnišnico in pripravite sebe in partnerja na to, da se lahko dojenček od zdaj naprej kadarkoli odloči priti na svet.