Vse najboljše! Ali veste, kako prirediti nepozabno rojstnodnevno zabavo?

  Kategorije: Otrokova prva leta,
5 min.
20. maj'19

Ena svečka, dve, tri, štiri ... ni pomembno, kateri rojstni dan praznuje vaš malček – zmeraj si zasluži nepozabno rojstnodnevno zabavo, čeprav le v krogu najbližjih. Rojstnodnevnega praznovanja ne naredijo le darila in svečke na torti, ampak tudi detajli kot so prostor, okrasitev in dogajanje. Načrtujte z nami najboljšo rojstnodnevno zabavo za vašega malega slavljenca!

Prvega, drugega in niti tretjega rojstnega dne se vaši malčki zagotovo ne bodo spominjali. To pa ne pomeni, da si dneva ne morete zapomniti s pomočjo fotografij in vtisov vseh prisotnih ter predvsem staršev. Vašemu malemu slavljencu pripravite rojstnodnevno zabavo, ki bo nepozabna! Z našimi idejami za edinstveno praznovanje bo za zabavo poskrbljeno.

Deklica ali deček?

Z vidika okrasitve in izbire daril je pomembno, ali organizirate praznovanje za deklico ali dečka. Dandanes še zmeraj nekateri starši izberejo rožnate okraske za deklice in modre za dečke, vendar to še zdaleč ni pravilo. Vključite ustvarjalnost in izberite neobičajne barve, ki se ena drugi lepo podajo. Eleganco in luksuz boste ustvarili z belo v kombinaciji z zlato barvo in tudi v povezavi s črno, sivo, belo in izrazito rumeno. Priljubljena so tudi barvita praznovanja, ki bodo takoj priklicala otroštvo in igrivost.

Če pripravljate praznovanje za večjega otroka, izberite temo praznovanja, na primer glede na priljubljene junake iz animiranih filmov ali pravljic. Pravi hit so dandanes praznovanja na temo samorogov, ki so primerni predvsem za manjše deklice. V tem primeru ne smejo manjkati kolački in torta z zlatim robom, bleščice in pastelne barve mavrice. Dečke boste najbolj razveselili s praznovanjem v stilu superjunakov. Dobrodošli so Maščevalci, avtomobilčki iz legendarnega animiranega filma Avtomobili, vitezi Vojne zvezd, Mojster Miha ... Domišljija naj bo pri pripravi zabave brez meja. Otroštvo pripada igri, zato izbirajte tudi takšno okrasitev.

Rojstni dan okraski

Kdaj, kje in kdo?

Kakšno pa bi bilo praznovanje brez gostov? Ti so namreč pomemben del vsake prave zabave! V mislih imejte, da otroci, ki slavijo prvi rojstni dan še nimajo prijateljev, z vrstniki pa se za zdaj še ne znajo igrati. Na prvi rojstni dan se najpogosteje povabi najbližnja družina, torej stari starši in krstni botri. Seveda pa je odvisno samo od vas, kako veliko praznovanje boste pripravili in koga boste povabili. V primeru večjih praznovanj razmislite tudi o kateringu, ki vas bo razbremenil priprave jedi, vi pa boste imeli veliko več časa, da se posvetite gostom in predvsem malemu slavljencu.

V toplejših mesecih so priljubljena mesta za rojstnodnevne zabave parki in vrtovi, v katerih se lahko otroci do sitega naigrajo. Tudi vzdušje je na takšnih mestih bolj sproščeno, saj se vam, kot gostitelju, ni treba bati, da bo kdo po belem tepihu polil pijačo ali pa razbil krožnik iz dragega porcelanskega seta.

Poleg mesta zabave in povabila prijateljev je izjemno pomemben tudi čas praznovanja. Gostov ne naročajte šele ob 7h zvečer, ko se že približuje čas večerne higiene in spanca. Idealni čas je popoldne, okrog 15. ure. Otroci so popoldanski spanec že odspali, tako da na zabavi ne bodo razdražljivi in utrujeni. Otroška zabava naj bi trajala približno 2 uri, predvsem pri otrocih do 3. leta starosti.

Rojstni dan prostor

Brez svečk ne bo šlo!

In zdaj še nekaj (poleg daril) najpomembnejšega – torta! Osnova vsake rojstnodnevne torte so brez debate svečke. Njihovo pihanje spada med najbolj zabavni del celotnega praznovanja. Otrokom priskrbite toliko sveč, kolikor imajo let, saj je ravno pihanje več svečk z enim samim dihom na torti najboljše. Poleg torte pripravite gostom tudi druge prigrizke, na primer narezek, obložene kruhke in sadne krožnike.

Starši se pogosto mučijo s tem, koliko prigrizkov pripraviti ali naročiti, ali zadostuje le rojstnodnevna torta, ali pa pripraviti tudi druge dobrote. Vnaprej zato razmislite, ali želite gostom pri odhodu pripraviti tudi "kaj za s seboj". V tem primeru računajte na večje število kolačkov, saj sama torta verjetno ne bo zadostovala. Priročna rešitev so tudi cupcakes in muffini, ki jih lahko hkrati čudovito okrasite in prilagodite celotni okrasitvi.

Rojstni dan samorog

Posebni namigi za konec

Čas in datum sta že določena, izbrali ste si tudi temo, v duhu katere bo praznovanje potekalo in že razmišljate o naslednjem koraku. Čas je za pripravo programa, ki bo zabaval slavljenca in njegove povabljence.

Slikanje na obraz

Radi slikate ali pa poznate kakšnega navdušenca? Povabite ga na praznovanje in tako poskrbite za pester program. Del mnogih zabav je tudi slikanje na obraz, s katerim se bodo otroci prelevili v priljubljenega junaka ali pa živalco. Takšna aktivnost bo poskrbela za veliko smeha in pri otrocih spodbujala domišljijo. Male princeske, gusarji, tigri in metuljčki se bodo v trenutku vživeli v svoj nov značaj, vaša hiša pa se bo zahvaljujoč njim spremenila na pravljično deželo.

Otroška slaščičarna

Ali vam kljub odlični časovni organizaciji ni uspelo pripraviti vsega, kar ste želeli? Nekaj odgovornosti položite tudi v otroške roke – slavljenci se bodo počutili pomembno in bodo nalogo sprejeli z velikim spoštovanjem. Pomagajo vam lahko na primer s peko kolačkov. Z igrivimi kuharicami znamke Smoby si bodo otroci med praznovanjem kar sami pripravili slaščice po lastni izbiri in tako, kot si sami želijo. Hkrati se bodo igrali odrasle in urili svojo fino motoriko. In to vse med igro!

V ritmu glasbe

Zabava brez glasbe? Niti pod razno! Na rojstnodnevni zabavi ustvarite improvizirani oder z otroškimi glasbenimi inštrumenti in otrokom priredite odličen koncert. Kdo ve, morda pa boste v otrocih odkrili skrite glasbene talente, iz katerih bodo kasneje zrastli slavni glasbeniki.

Veliko je potrebno, da bi rojstnodnevna zabava resnično uspela. Ne pozabite, najpomembnejše je pristno otroško veselje in srečanje najbližjih ob takšni odlični priložnosti, kot je rojstni dan.

P.S. Oglejte si naše ideje za fantastična darila, s katerimi boste razveselili dečke in deklice katere koli starosti. Še več idej vas čaka tukaj.