10 otrokovih razvojnih mejnikov: Veste, kako jih spodbujati?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
5 min.
28. jan'21

Prvi koraki so v življenju malega človečka ogromen mejnik, vendar to še zdaleč ni edina motorična spretnost, ki jo v prvih dveh letih življenja osvoji. Poleg hoje se morajo otroci naučiti teči, skakati, plaziti in tudi hoditi po stopnicah. Kako dojenčku pomagati doseči tudi druge izjemne mejnike in kaj vse ga v tem obdobju čaka?

Okoli prvega leta starosti večina otrok naredi svoje prve korake, ki se v spomin staršev zapišejo za zmeraj. Hoja pa ni edina gibalna sposobnost, ki jo otroci pri določeni starosti usvojijo. Ali veste, kaj vse bo vaš malček že znal, še pred drugim rojstnim dnevom?

Potiskanje in vlečenje (12 – 18 mesecev)

V obdobju med 12. in 18. mesecem (pri nekaterih že prej) otroci začnejo iskati predmete, ki bi jim pomagali pri prvih korakih. Poganjalci, sprehajalčki, mizice na koleščkih in celo sesalnik jim dajejo občutek gotovosti in jim pomagajo, da se postavijo na svoje nogice. Prvi koraki bodo negotovi in ob pogledu na malčka boste imeli občutek, da bo vsak čas padel, ravno ti predmeti pa mu bodo nudili oporo. V trenutku, ko bodo otroci med hojo dobili večje zaupanje, bodo začeli ne le potiskati, ampak tudi vleči. Ravno takrat je primeren čas za igrače na kolesih z vrvico, ki jih lahko vlečejo za seboj kamorkoli gredo. S tem gibom se otroci naučijo uporabljati predmete, kar jim priskrbi več neodvisnosti in svobode na svojih raziskovanjih.

Plezanje (12 – 18 mesecev)

Se vaš malček stalno trudi splezati na posteljo, kavč, stol, mizo ... preprosto kamorkoli? Po vsej verjetnosti je dosegel še en pomemben mejnik pri fizičnem razvoju – plezanje. Tudi pri tem lahko otroku malce pomagate – dovolite mu plezati po pohištvu, ki je za to primerno (idealno ravno postelja, kavč in stol) in svoj dom prilagodite malčku, ki bo preiskal čisto vse (to pomeni, da z nižjih polic odstranite vse predmete, ki bi na otroka lahko padli). Pomembno je tudi, da malega raziskovalca nikoli ne pustite brez nadzora.

Gibanje otroci počep

Počepi (12 – 18 mesecev)

Kot smo že omenili, bodo otroci v prvem letu življenja poleg hoje dosegli tudi druge mejnike, in ravno klečanje je eden izmed njih. Približno 3 mesece po prvih korakih boste opazili, da se vaš malček ustavi pri igrači, počepne in jo dvigne. Te spretnosti ne podcenjujte, saj pomeni, da otrok svojim nogam še bolj zaupa in lahko drži stabilnost ne le v stoje, ampak tudi v kleče. Še bolj je samostojen in igrač s tal mu staršem ni treba več pobirati.

Tek (15 – 24 mesecev)

Najprej hoja, potem tek. Otroci običajno rabijo zelo malo časa, da s hoje preidejo na tek. Težava ni sam tek, temveč bolj kako se zaustaviti. Otroci na začetku večinoma padajo po tleh (kdaj pa kdaj se na tla kar vržejo), zato je pomembno, da to aktivnost trenirajo na mehkih površinah. Idealni za to so tepihi, podloge iz pene in zelenica.

Metanje (15 – 18 meseca)

Vedno, ko vašemu malčku uspe kaj vreči (žogo, igračo, sadje ...), si s tem vadi pomembno koordinacijo oko-roka in prav tako ravnotežje. Svojemu malčku kupite lahke žogice, ki jih lahko meče, ne da bi poškodoval sebe ali okolico in opazujte, s katero roko meče. V tem obdobju se namreč pojavi dominanca ene roke in zato boste lahko izvedeli, ali imate doma desničarja ali levičarja. Ali vaš malček meče z desno in tudi z levo roko? Morda bo vaš malček obojeročen, torej bo enako spreten z obema rokama.

Gibanje otroci stoječi

Ples (15 – 20 meseca)

Je vaš malček odkril čar plesa? Odlično! Med plesom je vključenih več gibov hkrati in v tistem malček poskuša še glasbo in dojema ritem. Igra z otrokom se bo zdaj kadar koli spremenila na domačo plesno zabavo. Zabavo in nove gibe lahko spodbujate z igranjem na različne glasbene inštrumente, primerne za otroke – preverjeni so tamburin, ropotuljice, otroška klaviatura, kastanjete, marake in tudi lončki.

Brcanje z eno nogo (18 – 26 meseca)

Brcanje je veliko zahtevnejše kot hoja, tek ali počepi. Otrok mora stati na eni nogi in hkrati z drugo brcniti žogo, kar zahteva veliko koncentracije. Malčki morajo obvladati stoječi položaj in prav tako držati ravnotežje na eni nogi. Svojemu otroku lahko pri brcanju malce pomagate – pridržite ga ali pa mu dovolite, da se oprime kosa pohištva. Niti opazili ne boste, kako hitro bo vaš malček tekal po vrtu in brcal žogo kot profesionalni nogometaš.

Vzvratna hoja (15 – 24 mesecev)

Hoja nazaj je veliko zahtevnejša kot običajna hoja naprej, saj otroci (in odrasli) med tem gibom vključujejo zadnje stegenske mišice in mišice zadnjice. Ali želite svojemu malčku pomagati, da hojo nazaj usvoji kar najhitreje? V roko mu dajte igračo za vlečenje. Otroci bodo želeli, da bi bila igrača neposredno ob njihovem boku, kar ni tako enostavno. Zato se bodo večkrat morali obrniti, se vrniti in igračo položiti na pravo mesto. Kmalu bodo ugotovili, da je obstaja preprostejši način, kako priti do igrače, to pa je hoja nazaj.

Hoja po stopnicah (18 – 22 mesecev)

Zahtevna gibalna aktivnost, kot hoja po stopnicah nedvomno je, vključuje velike mišice in zahteva moč in stabilnost. Večina otrok si pri prvih poskusih pomaga z rokami, s katerimi se opira na višjo stopnico, vse dokler ne dosežejo ograje. Tudi pot navzdol je na začetku bolj negotova – otroci bodo rabili nekaj časa, dokler se ne bodo naučili izmenjevati noge, zato bodo navzdol najprej drseli po ritki. Tekanje po stopnišču je za otroke ogromna zabava polna smeha, čeprav boste ob tem človeška stopniščna ograja. Otrok nikoli ne puščajte brez nadzora pri stopnicah in to niti v primeru, če imate ograjo.

Skakanje (24 mesecev)

Približno okoli 2. leta otroci odkrijejo čar skakanja, predvsem v trenutkih navdušenja in veselja. Pokažite otrokom, kako to gre, predvajajte primerno glasbo in skačite skupaj. Otroci se bodo od vas navadili pravilnih gibov, vi pa se lahko veselite še enega izraza veselja vaših najmlajših.

Tudi takšni naravni gibi, kot so hoja po stopnicah, ples ali počepi predstavljajo v otrokovem razvoju pomembne mejnike, ki jih ne bi smeli spregledati. Pomagajte jih svojim otrokom doseči s preprostimi triki in ne pozabite na to, da vsak otrok napreduje s svojim lastnim tempom.