Veliki vodič otrokovega govora – prvi meseci po rojstvu

  Kategorije: Otrokova prva leta,
4 min.
25. maj'18

Razvoj otrokovega govora ne temelji le na prvih besedah in stavkih. Začne se že dolgo pred tem, ko malčki izgovorijo prvi razumljivi glas. Že jok po rojstvu je lahko prvi zvočni izraz dojenčka, ki želi z njim nekaj sporočiti. Kako se bo razvijal njegov govor nekaj mesecev po rojstvu in na kaj bi morali biti pozorni?

Prvo in osnovno pravilo že od prvega trenutka po rojstvu je pogovarjanje. Tem pogosteje, tem boljše. Pomemben pa je tudi način, s katerim se z otrokom pogovarjate. Pazite na to, da bi bili z otrokom iz oči v oči – tako imajo večjo možnost, da razpoznajo posamezne glasove in besede ter poskušajo svoja usteca oblikovati tako kot starši. Držite se teh pravil tudi prve mesece po rojstvu in naj vas ne odvrne od tega to, da otroci ne odgovarjajo verbalno. To počnejo na svoj način.

Nenamerna komunikacija

Prve tri mesece v malčkovem življenju spremljajo predvsem refleksi, s katerimi dojenček trudi zadovoljiti osnovne potrebe. Prevladujejo sesalni, obrambni in prijemalni refleks. Približno v drugem mesecu se tem refleksom pridružijo tudi drugi izrazi – predvsem reakcije na zvoke z okolice, za katerimi se dojenček obrača. Pozitivno se odzove tudi na človeške obraze in jih z zanimanjem opazuje. Na to bodite pozorni predvsem med kopanjem, previjanjem in hranjenjem. Na koncu drugega meseca večino staršev razveseli dojenčkov prvi nasmešek, ki se mu kasneje pridruži še smeh. Glavno komunikacijsko sredstvo je še vedno jok, in to v različnih oblikah, med drugim mesecem ga dopolnjuje še gruljenje.

Otrokov govor izraz

S prihodom naslednjih mesecev se otroku razvija koordinacija roka-oko, kar pomeni, da začne posnemati starše in bolje vidi, s čimer se igra. Otrok se v tem obdobju nauči reagirati na vsakodnevno rutino in izraža veselje, ko prejme stekleničko z mlekom ali vidi vodo v banji. Otroci počasi začnejo čebljati, torej dajati glasove, ki so podobni soglasnikom k, g, b, p in m. Te zvoke postopoma združujejo in ustvarjajo verigo daljše izjave, na primer v obliki zvoka babababababa. Otroci so navdušeni nad svojimi zvoki in z zanimanjem opazujejo, kako nanje reagira okolica.

Odkrivanje sveta

Z nastopom zadnjega meseca tega obdobja, torej osmega, otrok opazi, da se s predmeti lahko različno upravlja in se zave, da obstajajo tudi takrat, ko jih ne vidi. Izredno priljubljena igra v tem obdobju so skrivalnice. Otroci lahko svoje glavice prekrijejo z odejico, ali pa to naredijo starši. Nato z navdušenjem čakajo, da se bo starš spet pojavil in tako osvojijo pravila igre. Nenamerna komunikacija se tako postopoma spreminja v namerno in otroci na koncu osmega meseca že vedo, da lahko s svojimi dejanji in vedenjem kaj dosežejo. Pomembno pa je, da se starši med tem celotnim obdobjem, že od rojstva dalje, odzivajo na otrokove izraze kot na namerne.

Otrokov govor razvoj

Kako razvijati otrokov govor?

Otrokov govor, podobno kot ostale čute, je treba razvijati že od zgodnje starosti, pa tudi če malček še ne govori in se na vaše izraze odzove le refleksno. Kot smo navedli v uvodu, je pomembno, da se z otrokom pogovarjate iz enakega položaja iz oči v oči. Hkrati z besedami komentirajte vse, kar delate, na primer: "Zdaj pa se gremo skopat. Ja, ja, nalili bomo vodico in Mihca skopali." V mislih imejte, da malčki reagirajo z vsem – z gibi, obračanjem glavice, iztegnjeno rokico, grimasami in katerim koli zvokom.

Otroku sporočite, da ste ga opazili in se odzovite na njegovo izjavo s ponovitvijo. Če se nasmeje, se nasmejte nazaj, če odpre pesti, jih prav tako vi odprite ion zaprite. Na malčkov odgovor počakajte – če ga kaj vprašate, si takoj ne odgovorite, ampak počakajte na to, da malček zamrmra, se nasmeji ali pa nekako drugače odgovori. Med prvimi meseci, pa tudi kasneje, pazite na melodijo svojega glasu in opazujte kako jo malček ponavlja. Čeprav še ne zna oblikovati besed in stavkov, ima tudi gruljenje in čebljanje svoj ritem in melodijo.

Otrokov govor dojenček

Otrokov govor pomagajte razvijati tudi z gestami, ki k njemu nedvomno spadajo. Ustvarite nekaj gest, ki jih boste ponavljali, na primer pokažite s prstom na predmete ali osebe, na katere želite opozoriti, premikajte glavo in kimajte na pritrditev ali pa odpirajte in zapirajte usta za znak lakote. Otroku priskrbite dovolj vzgibov v podobi kakovostnih igrač, ki pomagajo pri razvoju njegovega govora in tudi fine motorike. Ne pozabite, med razvojem otroka gre vse z roko v roki. Ne morete razvijati govora, ne da bi ob tem razvijali tudi motoriko, vid in sluh.

Res je, da prve tedne po rojstvu večina otrok prespi, vendar to ne pomeni, da se jim med drugimi urami ni treba popolnoma posvečati. Uživajte v otrokovih prvih zvočnih izrazih in se veselite tega, kar vas čaka v naslednjih mesecih.