Francoski ratatouille s trsko

  Kategorije: Recepti za nosečnice,
1 min.
28. jun'22
Vse bodoče mamice vedo, da morajo med nosečnostjo jesti kakovostno hrano, ki bo poskrbela za pravilen razvoj dojenčka. Ravno zato je tradicionalen francoski ratatouille odlična izbira. Jed je bogata z zelenjavo in bo telesu priskrbela potrebno količino antioksidantov in vlaknin, ki izboljšujeta prebavo. Pozabiti pa ne smemo niti na okusno trsko, ki je vir kakovostnih beljakovin.
Število porcij
 1
Sestavine
  • ½ manjšega jajčevca
  • ½ manjše bučke
  • ¼ rdeče paprike
  • ¼ zelene paprike
  • 1 paradižnik
  • ¼ čebule
  • 1 strok česna
  • 1 vejica timijana
  • 1 lovorjev list
  • ½ čajne žličke paradižnikovega soka
  • ½ čajne žličke sladkorja
  • 1 tile trske
  • nekaj listkov bazilike
Postopek

Jajčevec, bučko, zeleno in rdečo papriko ter paradižnik oplaknite in narežite na majhne kocke. Olupite čebulo in česen in ju na drobno nasekljajte. Tako pripravljeno zelenjavo vstavite v parni kuhalnik v zaporedju paradižnik, čebula, česen, bučka, paprika in jajčevec (zaporedje je pomembno zaradi pare, ki prehaja od zgoraj navdzol in tako se bo zelenjava kuhala sorazmerno). V posodo z vodo nalijte vodo do 3. ravni in kuhajte. 

Medtem ko se zelenjava kuha na pari, pripravite trsko: file posipajte z moko in počasi pecite na ponvici z malce olivnega olja. Z ene strani trsko popecite, dokler na spodnji strani ne dobi zlate barve. Potem ju obrnite in le malo (le približno 10 sekund) pecite na drugi strani.

Pečico segrejte na 180 °C. Skuhano zelenjavo ocedite in zmešajte s timijanom, lovorjevim listom, paradižnikovim sokom, sladkorjem in olivnim oljem. Maso vstavite v posodo za peko in pecite pri temperaturi 180 °C približno 20 minut. Po dvajsetih minutah na ratatouille položite popečeno trsko in pecite še 8 minut. Ko jed vzamete iz pečice jo pokapljajte z olivnim oljem, posujte z lističi bazilike in servirajte.