Imate prvošolčka? To vse morate vedeti

  Kategorije: Otrokova prva leta, Vzgoja,
4 min.
29. avg'18

Kmalu bodo vse šole odprle svoja vrata in poleg znanih obrazov pričakale tudi nove prvošolčke. Teh po vrtcu čaka poštena sprememba, na katero se bodo zahvaljujoč sošolcem, hitro privadili. Kaj pa bi kot starši morali vedeti, če se vaš malček prvič pripravlja na šolo?

Strožji urnik, zgodnje vstajanje, naloge, in tudi počitnice in novi prijatelji – to vse čaka vsakega otroka, ki bo v septembru prvič prestopil šolski prag, namesto igrač pa ga bodo čakali učbeniki in zvezki. Kako prvošolčka pripraviti na šolo in kaj vse mu ne bi smelo manjkati med potrebščinami?

Osnova je šolska torba

Trg, ki je prenasičen s šolskimi potrebščinami, ponuja različne šolske torbe, ki jih starši kdaj pa kdaj kupujejo brezglavo, le glede na to, kar je malčku všeč. Ne popustite vplivu pravljičnih junakov, izbirajte pazljivo in se ne bojte povprašati za nasvet. Se še spomnite klasičnih trdnih torb, ki ste jih vi nosili? Na tako pot se podajte tudi s svojimi otroki. Šolska torba bi morala biti trdna in ergonomsko oblikovana. Pomembna je seveda teža, ki jo mora prvošolček vsakodnevno prenašati, prav ta pa se dostikrat zelo razlikuje od priporočenih vrednosti.

Učenec prvega in drugega razreda osnovne šole na hrbtu ne bi smel nositi več kot 2,5 kg, kar ustreza 10 % njegove lastne teže. Pri izbiri torbe pazite na to, da bi jo malček lahko udobno nesel na obeh ramenih in bodite pozorni tudi na njeno notranjo postavitev prostorov. Šolar pri organizaciji potrebuje še nekoliko pomoči in zato bodo zelo uporabni prav različni predalčki za posamezne pripomočke. V en predalček spadajo zvezki in učbeniki, v drug peresnica, v spet drugega pa na primer ključi in copati. Če vas zanima cena, si pripravite 50 do 150 €.

šolska torba

Potrebščine od A do Ž

Vsi starši vedo, da z nastopom šole prihajajo tudi nujni nakupi, ki ne bodo najcenejša obveznost. Nekatere pripomočke bodo dobili v šoli, za druge pa boste morali poskrbeti sami. Če ne veste, kaj vse bo vaš malček potreboval, preberite seznam, ki ga boste prejeli še pred začetkom šole. Ta bo vseboval vse za likovno vzgojo in osnovne pripomočke za učenje. Ne pozabite na opremo za športno vzgojo, ki jo sestavljajo športne hlače in majica, manjkati pa ne smejo niti športne superge in vrečka za opremo. Lastno opremo mora vsebovati tudi peresnica, kjer bi morali biti svinčnik, barvice, kakovostno pero, šilček in radirka

Prvošolčki potrebujejo tudi zračne in udobne copate in vrečko zanje, zvezke in učbenike ter ovitke. Potrebščine za likovno vzgojo boste verjetno dokupovali med samim šolskim letom, med njimi bodo zagotovo tempera in vodene barvice, plastelin, voščenke, barvni papir, lepilo, škarje, čopiči, posodica za vodo ter gobica. Znesek potrebščin za prvošolčka lahko nanese na več kot 200 €, glede na to, kako drage pripomočke se boste odločili kupiti ter od zahtev šole.

Vsega se ne bodo naučili v šoli

Otroka, ki je primeren za vpis v prvi razred, je »preverila« tudi za to usposobljena oseba po večini že v vrtcu, ki je določila, ali je otrok že pripravljen na prvi razred. Obstajajo namreč določene stvari, ki bi jih moral prvošolček že obvladati. Mednje nedvomno spadajo osnove lepega vedenja, torej pozdravi pri prihodu in odhodu in spoštovanje avtoritet. Mali prvošolček bi se moral znati predstaviti in navesti svoj naslov in imena staršev. Od prvošolčka se tudi pričakujejo osnovne higienske navade, torej umivanje rok po uporabi stranišča in splakovanje, tudi zehanje in kihanje z roko pred usti ter uporaba pribora. S tem je nedvomno povezana tudi sposobnost oblačenja – vezava vezalk, zapenjanje gumbov in zapiranje zadrge.

Nekatere starše bo verjetno presenetilo dejstvo, da naj bi otroci do prvega razreda že morali znati šteti do deset, poznati osnovne živali, geometrične oblike in barve, težave pa mu ne bi smelo povzročati izrezovanje kroga in risbica preprostega človečka. Na prvi pogled se morda zdi, da se od prvošolčka veliko pričakuje, vendar se te stvari otroci naučijo že v vrtcu, v šoli jih le izpopolnijo.

šolsko leto

Dnevni urnik šolarja

Navaditi se na zgodnje vstajanje in pisanje nalog je verjetno najtežje, s čimer se boste morali starši pozabavati. Z zgodnjim vstajanjem je najboljše začeti že nekaj dni pred samim začetkom šolskega leta, saj potem na prvi šolski dan ne bo tako drastično. Če veste, da se vam zjutraj navadno mudi, si oblačila pripravite večer prej, prav tako jih pripravite otrokom, s čimer si boste prihranili ogromno časa.

Po prihodu iz šole je dobro, da vsaj prve tedne pregledate zvezke in jim po potrebi pomagate s pisanjem domačih nalog. Otroci se morajo namreč navaditi, da dobivajo naloge in da je njihova dolžnost, da se pripravijo na naslednji šolski dan. Šolarjev dan zaključite s tem, da ga pospremite v njegovo posteljo, vsak dan ob približno enakem času, zahvaljujoč čemur naslednji dan ne bo utrujen. Seveda pa, ne posvečajte vsega prostega časa le nalogam in pripravi za šolo. Vsak otrok, tudi šoloobvezen, potrebuje počitek, novih moči pa ne bo načrpal le s spanjem, ampak tudi z igro.

Nastop prvega razreda starosti predstavlja v otrokovem življenju in tudi v življenju staršev veliki mejnik. Pomagajte ga malčku premostiti z nasmehom na obrazu in skupaj z njim uživajte v njegovih uspehih.