Prvi dan v vrtcu, brez strahu in joka

  Kategorije: Vzgoja,
8 min.
17. avg'17

Vrtec je za mnoge otroke takoj za družino drugo najpomembnejše okolje v katerem se uči vključevati v družbo in kjer osvoji osnovne družbene navade. Več staršev se srečuje z vprašanjem, kdaj je pravzaprav primeren čas, da bi njihov angelček zamenjal družino za kolektiv vrstnikov.

Vsak otrok je drugačen, in zato za vse ni mogoče uporabiti enakega merila. Medtem ko nekateri otroci prehod v jasli ali vrtec prestopijo brez težav že zgodaj, lahko drugim sprememba okolja povzroči težave tudi v starosti 5 let. To pa je tudi maksimalna starost, ko bi vaš malček moral začeti preživljati več časa s svojimi vrstniki, da bi bil tako pripravljen vstopiti v osnovno šolo.

Vrtec malica

Otrok mora biti dovolj zrel za vrtec

Poleg osnovnih stvari, kot so pravilno držanje svinčnika v roki, štetje do 10, prepoznavanje predmetov in barv, samostojna uporaba stranišča, samostojno umivanje rok in obuvanje je treba pozornost nameniti tudi otrokovi osebnosti. Poleg tega, da bi moral imeti določena »akademska« znanja, določeno mero samostojnosti in motorične spretnosti, so pomembne tudi njegove navade, značaj in pridobljene socializacijske spretnosti. Osebnostno pripravljenost svojega malčka boste preverili, če si postavite naslednjih 5 vprašanj:

Ali vaš otrok išče družbo drugih otrok in se z njimi brez težav igra?

Torej, da med igro ne bi prišlo do resnih pretepov ali prepirov? Nima težav s pogostimi izbruhi jeze in joka? Če ste odgovorili pritrdilno, je to dober signal in predpogoj, da se vaš malček v družbi ne bo počutil čudno in si bo hitro ustvaril nova prijateljstva. Pomembno je tudi, da zna deliti skupne stvari z drugimi, na primer s sorojenci.

V svojem otroku spodbujajte zmožnost dobrega shajanja z drugimi že od malega. Poiščite mesta, kjer se bo lahko igral z otroki približno enake starosti kot on sam, za to pa so primerni peskovniki ali pa otroški kotički. Več izkušenj bo imel s popolnoma neznanimi otroki, bolj samozavestno se bo počutil, ko bo prvič vstopil v vrtec.

Je vaš otrok zvedav in je navdušen nad učenjem novih stvari?

Ko vaš otrok stalno sprašuje, ga ne kritizirajte. Za njegov razvoj in pripravljenost na vrtec ima zmožnost postavljanja vprašanj in raziskovanje novih stvari poseben pomen. Tudi v vrtcu bo potem z veseljem vsrkal mnogo uporabnih informacij podobno kot goba, vpija vodo.

Da bi v otroku vzbudili vedoželjnost, poskušajte z njim preživljati kar največ časa pri skupnih dejavnostih, vključite ga v kuhinjska opravila, odpeljite ga na sprehod ali različne izlete in se igrajte z njim družabne igre. In predvsem – z njim imejte dolge pogovore in ga sprašujte po njegovem mnenju. S tem ne boste vzbujali le zanimanja za poslušanje in učenje, ampak tudi izražanje njegovega stališča in občutkov.

Glasbena urica vrtec

Ali je vaš otrok zmožen osredotočeno in pozorno poslušati, ko mu kaj razlagate?

Hitra izguba koncentracije je težava veliko otrok. So hiperaktivni, ne sedijo pri miru in pogosto predstavljajo težaven člen vsakega kolektiva, saj stalno odvračajo od pozornosti tudi druge vrstnike v vrtcu.

Svojim malčkom boste pomagali, če omejite njihovo preživljanje časa pred televizijo in igricami na tablici. Raje spodbujajte aktivno učenje – neposredno v naravi ali pa pri družabnih igrah z drugimi družinskimi člani. Če se bodo otroci preveč navadili na »elektronske varuške«, se bodo težje osredotočili na »normalne stvari«, kot je poslušanje učiteljev ali vzgojiteljic v vrtcu.

Mnogi psihologi domnevajo, da je odlično zdravilo za izboljšanje osredotočenosti, branje. To je terapija z branjem ali biblioterapija.

Vsak dan si vzemite vsaj pol urice in otrokom berite pravljice. Najbolje bi bilo vsak dan ob istem času, na primer pred spanjem. Tako bodo imeli otroci pomembno oporno točko, s skupnimi aktivnostmi pa se bo prav tako krepil vaš medsebojni odnos. Otrok preprosto ve, kdaj bo prišel ta pomembni trenutek, ko se boste posvetili le njemu.

Če doma nimate dovolj knjig, se vpišite v mestno knjižnico. Tja odpeljite tudi svojega otroka, naj si sam izbere knjigo, ki bi jo z vami želel prebrati. To bo velika dogodivščina! Ni pa vam treba ostati le pri branju. Da bi preverili pozornost svojih najmlajših, jih vprašajte na njihovo mnenje, kaj se bo zgodilo na koncu zgodbe, kaj bodo storili junaki, kaj si mislijo, ko preletijo sličice. Otroci, ki radi poslušajo in so dovzetni, se bodo v vrtcu zabavali tudi pri učenju in ne le med zabavnimi igrami.

Ali vaš otrok posluša vaše opozorilo ali vašo prošnjo?

Jasno je, da želite iz svojih otrok vzgojiti močne osebnosti, ki bodo imeli lastno glavo in trdna mnenja. Morali pa bi poznati meje, ki jih ne smejo prestopiti. Če ne bodo poslušali vas, bodo težko poslušali tudi vzgojiteljico v vrtcu. Če jih torej nekaj prosite, ali pa jim kaj naročite, pa naj gre za pospravljanje razmetanih igrač ali vreči papir v koš za smeti, bi otroci to brez godrnjanja morali storiti.

Za najmlajše je dobrodošlo, če jih kar najhitreje vključite tudi v preprosta domača opravila. Odgovornost in seznanjenost z lastnimi nalogami in lastnim vložkom za narejeno delo so prav tako pomembni dejavniki pri vključevanju v kolektiv.

Ne ugovarja, ko pride čas za popoldanski počitek?

Obvezni počitek je težava za veliko otrok v vrtcu. Otroci so med dnevom zelo aktivni in spanec dojemajo kot izgubo časa, saj ne smejo delati nič drugega, kot le ležati v postelji. Vendar pa je spanec ali pa običajni počitek za vsakega malčka in njegov zdravi razvoj neizmerno pomemben.

Da bi bili vaši otroci pripravljeni na vrtec, bi moral biti popoldanski počitek zakodiran kot vsakdanji ritual. Tako se bo hitro navadil na vsakodnevni obisk vrtca. Seveda pa spanca ne smete prisiliti. Vztrajajte pri tem, da bi vsaj za malo časa, idealno pol urice, vaš otrok legel in počival v tihem prostoru. Hkrati ga boste naučili ohranjevati to navado tudi takrat, ko ga ne bo doma, na primer ko ga bodo čuvali stari starši.

Prijatelji vrtec

V otroku prebudite navdušenje

Nič ne bo škodilo, če se boste s svojim angelčkom o vstopu v vrtec pogosto pogovarjali. Med pogovorom poskusite v malčku vzbuditi vedoželjnost in navdušenost. Ne kažite svojega strahu niti takrat, ko se resnično bojite, ali bo vaš malček prve dneve v vrtcu dobro prenesel. Nasprotno, pozornost svojega malčka osredotočite na pozitivne stvari, na primer:

  • v vrtcu se bo igral z novimi igračami;
  • na dvorišču imajo čudovito igrišče s peskovnikom, tobogani in igrali;
  • dobil bo veliko novih prijateljev;
  • vzgojiteljice poznajo cel kup novih čudovitih iger;
  • lahko si izbere simbol za lastno omarico.

Če vrtec to omogoča, ga tja peljite na obisk. Tako se bo lahko za preizkus srečal s svojimi bodočimi učitelji, vzgojitelji in starejšimi otroki, tako da prvi dan, ko bo »vržen v vodo«, ne bo vstopil v popolnoma neznano okolje in bo tudi ločitev od staršev bolje prenesel.

Prvi dan v vrtcu

Za prvi dan vrtca si vzemite dovolj časa, da ne bi z zamujanjem otroka izpostavili še eni stresni situaciji, saj mu bo že sama sprememba okolja pomenila psihičen napor. To je pomembno predvsem v primeru, če si pred tem niste mogli preizkusno ogledati vrtca. Zjutraj svojo hčerkico ali svojega sinčka lepo pripravite in se sprehodite tudi okoli vrtca.

Poskusite ohraniti veselo vzdušje. Malčku zagotovite, da ga po koncu vrtca pridete iskat ob točno določenem času in svojo obljubo tudi držite. Ko otroka predstavite vzgojiteljici, bi morali takrat malce stopiti na stran in pustiti vzgojiteljici, da se z malčkom pogovori.

Za začetek je dobro, da skupaj z vzgojiteljico in otrokom v kratkem preidete dnevni urnik – spoznavanje z otroki, okroglo mizo in diskusijo, družabne igre, zajtrk, učenje in igranje na otroškem igrišču, malico in odhod domov. Tako bo vaš malček vedel, kaj ga tisti dan čaka v vrtcu in si ga bo v mislih razdelil na več odsekov.

Po vrnitvi iz vrtca najdite čas za to, da bi ugotovili, kako je bilo vašim najmlajšim v vrtcu všeč, kaj so se naučili, kako so se počutili in ali so si našli nove prijatelje in kako jim je ime.

Ko vaši malčki s seboj domov prinesejo prvi izdelek, na primer risbico ali živalco, izdelano iz plastelina, ga pohvalite in izdelku priskrbite posebno mesto, kjer ga bodo lahko videli vsi, na primer na hladilniku ali pa risbico uokvirite in obesite na steno otroške sobe. Tako se bo otrok veliko bolj veselil vsega novega, ki bo lahko prinesel domov. Vprašajte ga, na kakšen način je svoj izdelek naredil in zakaj je na primer izbral take barve, ki so na risbici, in morda tudi, kaj risbica uprizarja.

žalostna deklica vrtec

Kako preživeti prvo ločitev

Najtežji trenutek nastane takrat, ko je treba otroka pustiti v vrtcu in oditi. Obstaja najbrž tisoč nasvetov, kako to storiti, noben recept zato ni popoln. Otrok je naravno navezan na svoje starše, kar je logično, saj z njimi preživlja največ časa. Z vidika kasnejše samostojnosti in prvega bivanja v vrtcu je pomembno, da bi se otroci postopoma privajali tudi na trenutke brez mamice in očeta, na primer z najbližnjimi sorodniki, kot so stari starši, strici in tete.

Več izkušenj s svojimi vzgojiteljicami bo vaš otrok imel, tem lažje bodo zanj ločitve. Te navade vključujte postopoma in pazljivo. Otroka nikoli ne puščajte prvič z drugimi ljudmi, če je utrujen, lačen ali nemiren.

Pri vaši ločitvi na prvi dan vrtca vam lahko pomagajo ti nasveti:

  • Če se otrok po vašem odhodu joka ali pa dobi celo napad, ga nikoli ne kregajte in nanj ne kričite, njegovo razburjenost bi to lahko le poslabšalo. Vedno ostanite mirni in hkrati odločni, da bi pokazali, da svojemu otroku zaupate.
  • Ne trudite se nevidno »izmuzniti« iz vrtca, medtem ko se vzgojiteljica trudi otroka umiriti. Z malčkom bi se morali lepo ločiti in mu zagotoviti, da se popoldne vrnete. Če odidete brez besed, lahko to otrok dojame kot izdajo in kasneje kot dejstvo, da ste ga pustili samega.
  • Po drugi strani pa ločitve ne podaljšujte po nepotrebnem in se pod nobenim pogojem znova ne vračajte, če zaslišite jok. V otroku lahko prikličete občutek, da se ga bojite pustiti samega, in ga pustite v prepričanju, da vrtec ni dober prostor.

Srečali smo se tudi z mišljenjem nekaterih staršev, da pri ločitvi pomaga, če naredijo neko smešno grimaso, ki otroka vedno nasmeji. S tem olajšate težek trenutek in otrok bo miren in občutka, da bo vse v redu. Če imate kakšne drugačne izkušnje, ne odlašajte in jih delite v komentarjih še z drugimi mamicami. :-)