Princip treh slojev: tako jih oblecite!

  Kategorije: Zdravje otroka,
3 min.
08. nov'18

Jesen je še v polnem zagonu, vendar vsi vemo, da ne bo trajala večno. Z bližajočim decembrom se počasi nagiba k zimi, kar pomeni, da se bo število slojev oblačil povečevalo. Spoznajte princip oblačenja treh slojev in si zagotovite, da bo vašim malčkom toplo tudi med hladnim vremenom.

Si belite glavo s tem, kako obleči otroke, da jim bo toplo in bodo suhi tudi na svežem zraku? Obrnite hrbet hladni zimi in jih oblecite po principu treh slojev. Ta bo poskrbel, da kakovost otroških oblačil za hladnejše vreme, ne bi bila zaman in bo tako izpolnila svoj namen.

Princip prvi sloj

Prvi sloj

Prvi sloj oblačil se neposredno dotika telesa, zato bi moral biti najtoplejši. Temeljni element prvega sloja je torej volna, ki zahvaljujoč svojemu naravnemu vlaknu najbolje regulira telesno toploto in ga ohrani na toplem tudi takrat, ko je koža vlažna ali mokra. Najprej sebe in svoje otroke v hladnem vremenu oblecite v nekaj volnenega, idealno majico z dolgimi rokavi, žabicami, dojenčke pa na primer v udoben pajacek ali bodi.

V primeru, da spadate med aktivne družine, ki se z otroki radi gibajo tudi v zimskem času, zamenjajte volno za sintetične tekstilije. Te sicer ne bodo tako dobro zadržale toplote kot volna, po drugi strani pa ne bodo prepuščale vlage na drug sloj oblačil in vseeno ohranile telo na toplem. Napaka, ki jo starši najbolj pogosto počnejo, je prvi sloj, ki ga sestavlja bombaž. Bombaž je sicer prijeten na dotik in ga zato mnogi starši postavljajo na prvo mesto, vendar za razliko od volne, vlago absorbira in ne prepušča, kar povzroča občutek hladu.

Princip drugi sloj

Drugi sloj

Za drugi sloj pravijo, da je izolacijski in bi moral biti sestavljen iz hitro sušečih oblačil, idealno narejen iz ovčje kože, volne ali pa podobnega materiala. Oblačila, ki tvorijo drugi sloj, bi morala biti zasnovana posebno za zimo ali pa hladnejše vreme, da bi kljubovala ne le sami zimi, ampak tudi vetru in dežju. Ni odveč omeniti, da bi srednji sloj oblačil moral prepuščati vlago, zato bi ga morali sestavljati zračni kosi. Pri otroških oblačili stavite na kakovostne pajace ali kombinezone, ki jih bodo ohranili na toplem in hkrati suhem tudi med daljšimi sprehodi v vozičku.

Princip tretji sloj

Tretji sloj

Tretji in hkrati vrhnji sloj varuje otroka pred vsemi pastmi zimskega vremena, torej pred vetrom, dežjem in snegom. Prav zato bi morala biti oblačila vrhnjega sloja nepremočljiva in odporna proti vetru. Prav tako je pomembno, da bi tretji sloj prepuščal vlago iz prvega in drugega sloja, tako da bi ga morala sestavljati zračna oblačila. V primeru večjih fizičnih aktivnosti, posezite po oblačilih z zračnimi odprtinami, ki bodo poskrbele za hitro uravnavanje prekomerne telesne toplote. Toploto bodo pozimi ohranile predvsem kakovostne podložene hlače, zimske vreče za vozičke in kombinezoni, pa tudi kapice, rokavice in čevlji.

Samoumevne pa so pozimi tudi tople nogavice, ki so za razliko od prvega volnenega sloja lahko tudi bombažne. Razlog je povsem preprost – otroci se le redko potijo v stopala. Če pa se godi da vaš malček vseeno pride domov z mokrimi čeveljčki, pa poskusite preprosti trik – napolnite jih s časopisnim papirjem, ki bo ponoči absorbiral vlago in dogodivščine se lahko nadaljujejo že naslednji dan!

Prednost kašnega trislojnega principa ni le ohranjanje toplote. Tri sloje oblačil preprosto prilagajate vremenu in toplotnim spremembam, ki jim je telo čez celoten dan izpostavljeno. S sloji opremite sebe in svoje otroke in uživajte tudi v hladnih dnevih na toplem in suhem.