Presne poletne slaščice, ki jih bo uspelo pripraviti tudi otrokom

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
4 min.
21. jun'17

Bližajoče poletne počitnice so obdobje, ko je treba otrokom pripraviti program, da njihovi dnevi ne bi bili monotoni in bi dolgočasje pregnali drugače kot s sedenjem pred računalnikom ali telefonom. Zakaj pa jim ne bi dali malo več prostora v kuhinji? Za naslednje presne sladice so šolarji že dovolj veliki in spretni. Iz njih boste v trenutku naredili otroške kuharske mojstre.

Če vam otroci radi pomagajo v kuhinji, to izkoristite in jih pustite, da si priljubljeno sladico pripravijo kar sami. Otroci, ki že imajo izkušnje s pripravo jedi, imajo manj zadržkov pri poskušanju novih okusov. S samostojno pripravo sladice bodo tudi spoznali razliko med kupovanjem že pripravljenih jedi in doma narejeno jedjo. To je prav tako temelj za zdrave prehranjevalne navade. S pripravo sladkarij in osvežilnih poletnih dobrot ne bodo imeli težav in potem, ko »spečejo«, lahko tudi pomagajo pospraviti kuhinjo. Za spodbudo jim lahko navedete otroke iz Finske, kjer med šolske obveznosti spada tudi kuhanje. Kar si bodo skuhali, bodo kasneje za kosilo tudi pojedli :)

Zbrali smo najboljše recepte za presne poletne sladkarije, ki jih bo uspelo pripraviti tudi otrokom. Za slaščice po teh receptih ne boste potrebovali veliko časa, sestavine so lahko dostopne in preprosto jih boste pripravili. Svoje bodo dobili ljubitelji čokolade, zdravega prehranjevanja in osvežilnih okusov. Dober tek!

Domači trufli

Domači trufli

Sestavine

  • 200 g jedilne čokolade
  • 2 žlici medu
  • 50 g masla
  • ščepec soli
  • kakav v prahu

Postopek

Domača priprava te francoske poslastice je preprostejša, kot si mislite. Vse sestavine, razen kakava raztopite nad soparo ali v dvostranski ponvi. Ko je zmes skoraj stopljena, dodajte 3 žlice vrele vode, zmešajte in pustite, da se ohladi. Maso vstavite za 3 ure v hladilnik. Potem iz nje oblikujte kroglice, ki jih povaljate v kakavu. Na spletu boste našli tudi različico recepta, ki vsebuje smetano. 

Naš namig: Če želite truflom dodati še priokus, nastrgajte malce lupinice iz bio pomaranče, dodajte malo vaniljevega ekstrakta ali drobec čilija.

čokoladni fudge

Čokoladni fudge

Sestavine

  • 150 g čokolade
  • 150 g nasekljanih mandljev ali drugih oreščkov
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 25 g masla
  • kondenzirano mleko

Postopek

Še ena nezahtevna sladkarija za ljubitelje čokolade. Vse sestavine zmešajte na štedilniku s srednjo temperaturo ali na sopari, da se čokolada razpusti in na koncu dodajte na grobo nasekljane mandlje. Zlijte na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in ohladite v hladilniku. Ko se strdi, narežite na kocke in postrezite. 

Naš namig: Posamezne kocke, zavite v okrasni papir v stilu večjega bombončka, bodo ljubko in sladko presenečenje za tistega, ki mu jih želi otrok podariti.

Sadno usnje

Sadno usnje

Sestavine

  • 1 kg sadja po izbiri (maline, jagode ...)
  • 300 g banan za zgostitev

Postopek

Sadno usnje, narezano na trakove, je zdrava alternativa sladkarij. Popolnoma naraven izdelek bo všeč malim in velikim. Če mase ne prekuhate, boste imeli surovo različico te slaščice. Zmiksajte sadje in ga zgostite z bananami, sladkorja vam ni treba dodajati. Pire lahko po želji tudi prekuhate. V tankem sloju ga nanesite na peki papir. Posušite v pečici, stroju za sušenje ali prosto na soncu. Usnje bi moralo biti gibljivo in se čudovito lesketati. V neprodušni posodi vam bo zdržalo tudi do tri mesece. Na tak način lahko obdelate poljubno sadje.

Naš namig: Sadno usnje se suši od roba proti notranjosti. Ko bodo robovi suhi, jih odrežite s škarjami in sušite dalje, saj se boste s tem izognili, da bi bilo usnje namesto elastično, hrustljavo.

Kolač iz lubenice

Ledeni koščki iz lubenice

Sestavine

  • 1 lubenica
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 100 ml limoninega ali limetinega naravnega soka
  • 100 ml vode

Postopek

Sadni ledeni koščki so odlična osvežitev za vroče dneve. V mešalnik nalijte malo vode in postopoma dodajajte kose lubenice, ki ste jo očistili semen. Končna tekstura mora biti tekoča. Sladite s sladkorjem in po želji dodajte limonin ali limetin sok. Iz mešalnika prelijte v posodo, ki jo postavite v zamrzovalnik. Premešajte vsako uro. Ledeno strjenko iz lubenice lahko servirate po petih urah. 

Naš namig: Iz mase za ledene koščke lahko naredite tudi osvežujoči kolač. Ko se masa začne trditi, po površini dodajte skuto, zmešano z jogurtom ali smetano. Ko se bo strdila in jo boste prevrnili bo nastal dvobarven kolač, ki ga lahko razrežete na rezine.

Borovničeve ledenke

Domače borovničeve ledenke

Sestavine

  • 250 g gladke skute
  • 200 g belega jogurta
  • 100 g borovnic
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • 2 jušni žlici medu
  • 1 jušna žlica kristalnega sladkorja

Postopek

Skutino osnovo pripravite tako, da zmešate skuto z jogurtom, vaniljevim ekstraktom in medom. Maso razdelite na dve posodi. Na ponvi segrejte borovnice z malce sladkorja, da iz njih dobite tekočo snov. Ko se shladi, primešajte skutino osnovo v eni posodi. Čista bela skuta v drugi posodi bo poskrbela za marmorni vzorec. Pazljivo združite obe masi in z njima napolnite modelčke za ledenke. Postavite v zamrzovalnik. Po približno 30 minutah, ko se strdijo, vanje vstavite lesene palčke in jih pustite še nekaj ur, da zamrznejo.

Naš namig: Za ta recept bodo poleg borovnic odlični tudi ribez ali maline. Lesene palčke za ledene lizike boste najlažje našli v trgovinah s potrebščinami za ustvarjalce.