Kaj je predležeča posteljica in kakšna so tveganja?

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
13. okt'17

Ste se od ginekologa vrnili z diagnozo predležeče posteljice? To stanje se izrazi le v 0,5 % žensk v času poroda. Preberite si, kaj predležeča posteljica pravzaprav je in kaj s seboj prinaša.

Predležeča posteljica (placenta praevia) je stanje, ko posteljica v maternici raste prenizko in lahko delno ali pa popolnoma prekriva maternično ustje, torej odprtino do nožnice. Predležeča posteljica se večinoma diagnosticira v drugi polovici nosečnosti. Kaže se s krvavenjem in kdaj pa kdaj tudi s krči. Nekatere ženske kliničnih pojavov ne izkusijo in se predležeča posteljica ugotovi šele pri ultrazvočni preiskavi.

Krvavitev je zaradi posteljice, ki stoji na poti, večinoma nagla, močna, neboleča in kratkotrajna. Večinoma se pojavi po 20. tednu. Približno 10 % nosečnic čuti bolečino med krvavenjem. V tretjem trimestru je predležeča posteljica največji razlog za krvavitev.

Kako predležeča posteljica nastane?

Razlogi za nastanek za zdaj še niso znani. Ta pojav pa se v veliki meri izkaže pri nosečnicah, ki:

  • imajo več kot 35 let,
  • imajo večplodno nosečnost,
  • imajo brazgotine na maternici (na primer po carskem rezu v preteklosti),
  • so imele predležečo posteljico tudi v prejšnji nosečnosti,
  • imajo abnormalno obliko maternice ali motne endometrije,
  • kadijo ali uživajo droge,
  • imajo za seboj že nekaj nosečnosti.

3 stopnje predležeče posteljice glede na lego:

  1. obrobno predležeča posteljica – raste v spodnjem delu maternice in spodnji del posteljice malo prekriva maternično ustje,
  2. delno predležeča posteljica – raste v spodnjem delu maternice in delno prekriva maternično ustje,
  3. totalno (popolno) predležeča posteljica – raste v spodnjem delu maternice in popolnoma prekriva celotno maternično ustje.

Placenta praevia zdravnik

Kakšna tveganja so povezana s predležečo posteljico?

Mamica z diagnozo predležeče posteljice je redno pod nadzorom zdravnika. Če je zdravnik mnenja, da posteljica raste preblizu materničnega ustja, ne izvaja vaginalnega pregleda, saj bi s tem lahko povzročil krvavitev. Ultrazvok je v tem primeru varnejši in predvsem točnejši.

Pri posteljici, ki leži na poti, lahko pride do naslednjih zapletov:

  • pogoste krvavitve, pri katerih je lahko nujna tudi transfuzija krvi,
  • abrupcija posteljice,
  • predčasni porod,
  • povišano tveganje za vnetje sluznice maternice po porodu,
  • anemija plodu,
  • upočasnjena rast plodu v maternici,
  • prirojene deformacije plodu,
  • težave z dihanjem po porodu,
  • višje tveganje za naglo smrt dojenčka.

Plod se pri teh diagnozi večinoma nahaja v prečnem ali navpičnem položaju. Pri višji stopnji predležeče posteljice je tudi tveganje za smrt mame ali dojenčka pri porodu višje. Pri obilnem krvavenju pri porodu je kdaj pa kdaj potrebna tudi histerektomija.

Kako poteka porod s predležečo posteljico?

O načinu poroda odloča zdravnik. Če imate prvo stopnjo predležeče posteljice, ko posteljica ne prekriva materničnega ustja, je mogoče, da boste rodili vaginalno. V primeru možnih zapletov bi moral biti prisoten tudi anesteziolog, neonatolog, porodničar in prav tako bi morali pripraviti kri, zaradi možnih izgub.

Pri drugi in tretji stopnji pa skoraj vse pacientke rodijo s carskim rezom. Vaginalni porod bi v tem primeru izpostavil preveliko tveganje, vključno s krvavitvijo mamice in smrti ploda. Pacientke, ki trpijo za tem stanjem prav tako pogosto rodijo predčasno.

Postavili so mi diagnozo predležeče posteljice, kaj moram storiti?

Zdravniki priporočajo umirjenost in minimalno fizične aktivnosti. Na spolni odnos in uporabo tamponov lahko kar pozabite. Glede na vašo nosečnost, stopnjo, kot tudi na intenzivnost krvavenja vam bo zdravnik priporočil zdravljenje. Običajno priporočajo folno kislino, pri tveganju za nastanek anemije pa tudi dodatke železa.

Pri intenzivnem krvavenju je lahko nosečnica tudi hospitalizirana. Zdravniki bodo poskušali porod zamakniti, za kolikor je le mogoče, da bi se plod kar največ razvil. Pri tveganju predčasnega poroda se pred 34. tednom dajejo tudi kortikosteroidi, da bi pospešili razvoj novorojenčkovih pljuč.

Če imate diagnosticirano predležečo posteljico, vam torej ni treba storiti nič, le počivati in se pripravljati na materinstvo. Stres vam pri tej diagnozi ne bo pomagal, pa naj se sliši še tako grozno. Predležeča posteljica se pojavi pri 5 ženskah na 1.000 porodov, zdravniki pa imajo z njo izkušnje. Zahvaljujoč rednim ultrazvočnim pregledom jo odkrijejo še pravi čas in jo spremljajo. Zdravniki lahko dandanes predvidijo mnoge poznane zaplete.

Izkušnje mamice

Katarini, mamici malega Žana, so odkrili predležečo posteljico lansko leto. Nepričakovana diagnoza ji je pokvarila vse načrte o popolni nosečnosti in poletje na morju. »V sekundi so se mi popolnoma spremenile dnevne navade. Namesto počitnic na Hrvaškem sem bila primorana le ležati. Vstala sem lahko le, ko sem šla na stranišče ali pod tuš. Vse skupaj sem preležala štiri mesece in tudi, ko se me je polaščala depresija in občutki jeze nad uničenim poletjem in nosečnostjo kot tako, sem vedela, da je lahko še vedno slabše in da obstajajo ženske, ki s takšno diagnozo ležijo v bolnišnici. Bila sem hvaležna za možnost, da sem lahko doma.«

Tudi kljub strahu mrtvorojenega otroka in samopomilovanjem, sta nosečnost in porod dobro izpadla. Katarina je rodila vaginalno. »Moje napovedi niso bile videti dobre. Zdravnik mi je kar brez olepševanj rekel, da bi bilo naivno misliti, da bomo to »potegnili« do 32. tedna. Verjela sem, da če bom upoštevala zdravnikova navodila in kar največ časa preživela v miru v postelji, se bo otrok rodil v rednem terminu. Precej omejujoča je bila prepoved potovanja, pa tudi znotraj Slovenije. Za nizko položeno placento ni dobro dolgo sedenje, saj nanjo neposredno pritiska otrok. V primeru poka lahko pride do krvavenja in zato je moj zdravnik poudarjal, da kjerkoli že bom, to ne sme biti več kot 30 minut stran od bolnišnice. Na koncu se je vse dobro izteklo in dojenček se je rodil zdrav v 40. tednu nosečnosti. Bistvenega pomena je, da se ne obremenjujemo in kar najdlje ležimo in še enkrat ležimo.«