Od kod prihaja Miklavž?

  Kategorije: Vzgoja,
3 min.
04. dec'17

Starejši gospod z dolgo belo brado, v belih oblačilih in zakrivljeno palico – tudi tako preprosto bi otroci znali opisati Miklavža, ki jim vsako leto prinese kopico sladkarij in sadja. Mnogi pa ne vedo, kdo pravzaprav Miklavž sploh je in zakaj nas obišče na poseben dan v letu. Veste vi?

Miklavž je znan po svoji darežljivosti, vendar je po tem, zakaj ga pravzaprav slavimo, znan precej manj. Darila deli v noči iz 5. na 6. december, zato otroci preden grejo spat, nastavijo peharje ali krožnike, ponekod tudi nogavice, na okenske police. Zjutraj veselo pokukajo vanje, da bi videli, kaj jim je dobri mož prinesel. Takšna je tradicija, ki jo pri nas poznamo dandanes. Od kod pa je sploh prišel Miklavž?

Tri legende

Lik Miklavža je prepreden z legendami, vendar so se ohranila tudi nekatera dejstva. Sv. Miklavž je bil krščanski škof v Miru, mestu na ozemlju današnje Turčije. Delal je dobra dela in pomagal ljudem v nuji. Najbolj znana legenda govori, da je na eno okno postavil mošnjiček denarja in tako zagotovil trem hčeram dobre ženine. Prav od tod pa izvira najbolj ljubka tradicija, ki jo otroci ohranjajo še danes.

Sveti Miklavž je prav tako zavetnik mornarjev, kamor se veže naslednja legenda. Po tej je obvaroval tri mornarje na razburkanem morju, ki jih je doletel vihar, grmenje in strele. Pravijo, da jih mirno privedel na obalo.

Tretja legenda o svetem Miklavžu prav tako nosi v sebi številko tri. Po njej je Miklavž spet obvaroval tri šolarje, ki so bili nastanjeni v krčmi. Krčmar jih je umoril, in to tako, da jih je razsekal in potisnil v sode. Miklavž je začutil zločin in jih prebudil nazaj v življenje. Kot je videti, je Miklavžu zelo všeč številka tri. Zato je na slikah pogosto uprizorjen s tremi mošnjami, ali tremi hlebčki, ali pa tremi dečki ki stopajo iz čolna. Ampak, zakaj se slavi ravno 6. decembra?

Nogavice Miklavž

Pridi, sveti Miklavž

Kljub temu da je Miklavž (glede na zgodovinske zapise se je imenoval tudi Nikolaj iz Barija in Nikolaj Barijski) prihajal iz bogatejše družine, mu denar ni stopil v glavo, ravno nasprotno. Njegovi starši so mu po smrti zapustili vse premoženje in Miklavž se je odločil, da bo bogastvo razdal revnejšim. Seveda pa v tem času ni šlo za sadje in sladkarije, saj se revnejši s tem ne bi nasitili. 

Miklavž je bil svetnik in zato goduje 6. decembra. Tradicija razdeljevanja daril se je iz Nizozemske razširila v Severno Ameriko. Druga možnost je ta, da je prišla iz Nemčije. V novejšem času je tega dobrega moža začel malce izpodrivati Božiček, ki prihaja iz Amerike, pravzaprav ga je leta 1931 oblekel ameriški koncern Coca-cola in pa dedek Mraz, ki prihaja iz Rusije in obdaruje otroke za novo leto.

Pesmica o Miklavžu

Miklavž ljudi ni daroval kar tako, to zagotovo vedo vsi otroci. Vsi obdarovanci so si morali nagrado zaslužiti. Polno vrečo dobrot pa lahko malčki prikličejo tudi s spodnjo pesmico. 

Pridi, pridi, sveti Miklavž,
sveti Miklavž, sveti Miklavž.
Tukaj smo se zbrali,
da bi te čakali,
pesmice se učili,
te razveselili.
Pridi, pridi, sveti Miklavž,
sveti Miklavž, sveti Miklavž.

Hvala, hvala, sveti Miklavž,
sveti Miklavž, sveti Miklavž.
Hvala za darila
in opozorila.
Srečno pot opravi,
Jezusa pozdravi.
Hvala, hvala, sveti Miklavž,
sveti Miklavž, sveti Miklavž.