Potovanje z avtom: ideje in triki za vse starše

  Kategorije: Vzgoja,
4 min.
15. jul'19

Se odpravljate na počitnice ali izlet z avtomobilom? Za otroke na zadnjih sedežih je kdaj pa kdaj tudi polurna vožnja v avtomobilu lahko mučna in komaj čakajo, da prispete na cilj. Kako preživeti daljšo, nekajurno vožnjo z avtomobilom z otroki in ob tem ne izgubiti vseh živcev? Za vas imamo nekaj uporabnih nasvetov!

Vas čaka prvi večji družinski izlet z avtom, vi pa se že vnaprej bojite, kako bo vse skupaj potekalo? Udobno se namestite in si preberite ideje in trike, zahvaljujoč katerim se počitnice ne bodo začele šele s prihodom na cilj, ampak tudi bo to predstavljala tudi pot. Tudi z otroki na zadnjih sedežih lahko vožnja poteka brez stresa in s smehom.

Pa začnimo

Spadate med ljudi, ki pakiranje odlašajo na zadnji trenutek in še pol ure pred odhodom tekate v trgovine po nakupih zadnjih malenkosti? No, v primeru potovanja z otroki vas že vnaprej opozarjamo na to, da je treba pakirati vnaprej, in to kar nekaj dni vnaprej. Tudi če imate vse v glavi, si napišite seznam in postopoma prečrtujte stvari, ki ste jih že zapakirali oz. postavili v bližino kovčka. S pakiranjem vnaprej se boste izognili časovni naglici in stresu, ki pakiranje v zadnjem trenutku prinaša s seboj. Mislite na to, da ne potujete le v dvoje, ampak ste odgovorni še za enega človečka ali pa celo več.

Temelj potovanja z avtomobilom je, seveda, dobro pripravljeno vozilo. Na potovanje s »staro kripo« raje pozabite – saj vendar ne želite, da bi se vam avto pokvaril na avtocesti do morja ali pa v državi, kjer se znate komajda pozdraviti. Preverite vsaj, ali imate opravljen redni pregled in ne pozabite na zavarovanje vozila. Samoumeven je tudi poln rezervoar za gorivo, vendar bo treba računati tudi na to, da bo treba na daljši poti gorivo tudi natočiti.

Potovanje z malčkom

Potujte ponoči

Ali pa zgodaj zjutraj. Večina poti bo v tem primeru potekala brez težav, saj bodo otroci spali, vi pa se lahko osredotočite na pot. Pogoj za to pa je buden šofer, ki si bo privoščil dovolj spanja pred vožnjo. Mogoče je, da bodo vaši malčki nad potjo z avtom tako navdušeni, da ne bodo zatisnili niti očesa, vas pa bodo s tem še bolj utrudili. Če veste, da se bo to zgodilo v vašem primeru, se podajte na pot raje podnevi, po kakovostnem spancu in otrokom priskrbite pestri program.

Kakor koli se boste odločili, potovati po dnevi ali v nočnih urah, najprej pomislite na varnost. Otroci bi morali biti posedeni v avtosedežih (glede na otrokovo starost) in morali bi biti privezani. Obvezno pripet varnostni pas pa velja tudi za starše. Med vožnjo upoštevajte predpisano hitrost in bodite pri vstopu v tujo državo pozorni na tamkajšnje omejitve v mestih in izven njih – lahko se zgodi, da se razlikuje od predpisov v vaši državi.

Dolgočasju ne dajte priložnosti

Imate spakirano, sedite v avtu in z zadnjega sedeža kar naenkrat zaslišite stavek tipa »Je še daleč«? Takrat boste vedeli, da je prišel čas za igre in igrače. Za potovanja so odlične igre s kartami, ki bodo zabavale starejše otroke, igrajo pa se jih lahko skoraj vsi udeleženci. Mlajše sovoznike bodo zabavale pojoče knjižice, risanke na tablicah ali pravljice na radiu, ki jih lahko poslušate vsi. Ne pozabite zapakirati tudi pobarvank s trdimi podlogami ali pa različnih sestavljank. Med vožnjo z avtomobilom mislite na eno – otrokom ne dajte vseh igrač hkrati, ampak jih »odmerjajte« postopoma. Novo igračo naj prejmejo šele takrat, ko se s prejšnjo ne bodo hoteli več igrati.

Poleg iger in igrač, ki jih najdete v trgovinah, se med potjo spomnite tudi na tradicionalne igre z vašega otroštva. Z leti preverjena klasika je na primer igre Ugani, katero stvar imam v mislih, za katero potrebujete le nekaj domišljije. Uporabite lahko stvari, ki ste jih opazili na cesti ali pa te, ki jih imate pospravljene v kovčku. Če bi vas ta klasična igra začela dolgočasiti, se lahko zabavate tudi drugače – igrajte se jasnovidce in napovejte, kakšen bo avto, ki vas bo naslednji prehitel ali pa prišel nasproti. Izbirate lahko po barvi avtomobila, znamki ali pa registrski tablici.

Med daljšo potjo z avtomobilom se lahko otroci tudi kaj naučijo. Spet bo dovolj, da izkoristite okolico, tokrat prometne znake, križišča in prometne predpise. Otrokom med vožnjo razlagajte, kaj pomenijo prometni znaki, ki ste jih prehiteli in jih sprašujte, kdo ima prednost v križišču in zakaj. Zahvaljujoč tej poučni igri se bodo otroci nekaj novega naučili tudi med počitnicami, nekatere prometne predpise pa boste obnovili tudi vi.

Potovanje prtljažnik

Česa ne smete pozabiti

Kot smo omenili že na začetku, bo seznam stvari, ki jih potrebujete spakirati, vedno prišel prav. Poleg nujnih reči, med katere spadajo oblačila, obutev in kozmetika, si na seznam zapišite naslednje malenkosti, na katere bi lahko v naglici pozabili.

  • Potovalna lekarna
  • Knjige
  • Senčila za okna
  • Voda
  • Prigrizki
  • Igre in igrače
  • Revije, križanke
  • Potovalne blazine
  • Dobro razpoloženje

Kovčki so zapakirani, cilj je shranjen v navigaciji, vam pa ne ostane nič drugega, kot usesti se v avto in se podati na dogodivščine. Kam boste pa letos s svojimi malčki odpotovali?

Med vožnjo se zabavajte!