Porod pod hipnozo kot praznovanje življenja

  Kategorije: Nosečnost,
5 min.
29. jun'21

Bodoče mamice, ki so se začele pred bližajočim rokom poroda zanimati za različne metode poroda, so se gotovo že srečale z izrazom poroda pod hipnozo. Drži, sam izraz v nas takoj prikliče predstave hipnotizerja in hipnotizirane osebe, ampak je resničnost poroda pod hipnozo povsem drugačna. Kako je videti takšen porod in kakšna je predvsem priprava nanj in v čem se razlikuje od običajnega naravnega poroda?

Na tak način so rodile Kate Middleton, Jessica Alba in Angelina Jolie. Čeprav je morda slišati zavajajoče, otroci rojeni s porodom pod hipnozo niso prišli na svet hipnotizirani. Pojem hipnoza sam po sebi pomeni nastavitev uma, ko je človeška zavest spremenjena toliko, da jo je mogoče uporabiti, na primer v terapevtskem smislu in tudi v času poroda.

Porod pod hipnozo – praznovanje življenja

Izraz porod pod hipnozo se je prvič pojavil leta 1989 v knjigi HypnoBirthing: A Celebration of Life, hipnoterapevtke Marie Mongan. Cilj hipnoze med porodom je po njenih besedah pomagati ženski, da se spopade s kakršnim koli strahom ali tesnobo, ki jo lahko občuti zaradi poroda in to spremeni na pravo praznovanje življenja.

Priprava na porod s to tehniko je dolgotrajna in vključuje različne tehnike sproščanja in samohipnoze, ki ženski pred in med porodom pomagajo priti v stanje sprostitve. Glavna misel poroda pod hipnozo je izjemno preprosta – ko sta um in telo v stanju popolne sproščenosti, ima ženska več samozaupanja in porod se lahko zgodi hitreje in brez bolečin, saj se telo preko strahu ne bori proti naravnemu procesu.

S porodom pod hipnozo lahko bodoče mamice razbremenijo svoj um, se znebijo strahu in se naučijo prave tehnike dihanja, ki jim bo olajšala porod že od prvih popadkov dalje. Za mnoge ženske je nekaj takšnega nepredstavljivo, ampak lahko s primernimi sprostitvenimi tehnikami ženska oslabi bolečino in se osredotoči le na to, kar je pomembno – porod dojenčka z minimalno bolečino.

Porod pod hipnozo glasba

Vir fotografije: Freepik

Nadzorovano dihanje in moč pozitivnih misli

Porod pod hipnozo je v osnovi nadzorovano, osredotočeno dihanje. Podobno kot pri meditaciji in jogi, tudi pri porodu pod hipnozo igra usmerjeno dihanje izjemno vlogo. Redno, nadzorovano dihanje bo prineslo porodnici mir in odpravilo stres in negativna čustva in misli.

Najbolj znani in učinkoviti tehniki sta dve tehniki dihanja, ki se razlikujeta le v številu dihov. Pri prvi tehniki globoko vdihnete in izdihnete z nosom. Pri vdihu štejte do štiri, pri izdihu do sedem. Druga tehnika temelji na enakem štetju pri izdihu, vendar je tokrat treba ob vdihu šteti do sedem. Dihanje na ta način sprošča parasimpatični živčni sistem in porodnici daje pomirjujoče vibracije.

Poleg nadzorovanega dihanja je tudi pri porodu pod hipnozo poudarek na pozitivno mišljenje. Če za primer besedo popadek, ki pri ženskah prikliče predstavo o neznosni, ponavljajoči se bolečini. Marie Morgan maternične krče med porodom pod hipnozo priporoča imenovati z drugimi besedami, na primer valovi, navali ali sunki. Zahvaljujoč tej majhni spremembi ne bo nobena ženska pričakovala bolečin, ampak si ustvarila pozitivnejšo asociacijo.

Porod, ki ga spremlja strah

Eden izmed najlepših in najbolj radostnih trenutkov v življenju ženske se zaradi strahu pogosto spremeni na gotovo nočno moro polno bolečin in kričanja. Večina žensk uživa v nosečnosti, se veseli vsakega giba otroška, misel na porod pa potiskajo v ozadje, dostikrat zaradi samega strahu. Misel na bolečino ob porodu je pri nas tako globoko zakoreninjena, da dandanes mnoge bodoče mamice raje prostovoljno izberejo porod s carskim rezom.

Iz kje pravzaprav izvira ta strah? Kdaj se misel na nekaj tako naravnega kot je porod v glavi spremeni na neskončno groznih scenarijev? Razlogov je lahko veliko, najpogosteje pa so to zgodbe o porodih z ust drugih žensk. Morda ste že od majhnega poslušali, kako je bilo, ko ste se vi rodili in kako je vaša mama trpela. Najverjetneje ste se srečali tudi z zgodbami žensk v svoji okolici, ki so rojevale po 18 ur. To pa ne pomeni, da bo vaša porodna zgodba enaka.

Kot piše Marie Morgan, je maternica popolnoma zasnovana tako, da bi ženski pri porodu pomagala. Dovolj je, da razumete način, po katerem maternica deluje, ko ni obremenjena s strahom in stresom. Maternica je sestavljena iz treh slojev in za porod sta pomembna dva od njih – zunanji sloj z vertikalnimi mišicami in notranji sloj s horizontalnimi krožnimi mišicami, ki objemajo otročka. Ko je porodnica sproščena in mirna, te mišice delujejo v popolni harmoniji in porod poteka lahkotno in mirno.

Strah hromi um in ko se mu mamice popolnoma predajo (kar mnoge ženske storijo pred in med porodom) čutijo ogromno bolečino in se s tem oddaljujejo od naravnega poroda, kar bi žensko telo ob idealnih pogojih in dobrem zdravstvenem stanju preneslo brez težav. Tehnike dihanja in sproščanja, ki so alfa in omega poroda pod hipnozo, pomagajo ženski popeljati njen um in telo v stanje sproščenosti, ki v osnovi pomaga pri lajšanju poroda in skrajšanju časa le-tega.

Porod pod hipnozo dojenček

Osnovna filozofija poroda pod hipnozo

Filozofija poroda pod hipnozo temelji na naslednjih šestih točkah, ki jih je leta 1989 v svoji knjigi zapisala Marie Morgan, pionirka na področju takšne tehnike poroda:

  • Če se ne kažejo nikakršne posebne zdravstvene okoliščine, ženskega telesa ni treba siliti v to, v kar je že vnaprej določeno in ve, kako to storiti.
  • Ženska telesa in njihovi otročki vedo, kako roditi in kako se roditi. Načrt je popoln in treba ga je spoštovati in vanj ne posegati.
  • Mame in dojenčke moramo obravnavati posamezno, z ozirom na njihovo lastno zdravje in ne le kot zdravje žensk, ki imajo lahko posebne potrebe.
  • Porod je naravna človeška izkušnja. Vsak nepotreben strah, test, preizkušnja in prekinitev lahko zmoti naravni ritem in potek poroda in s tem lahko zmoti njegov postopek.
  • Vsak porod ima svoj lasten časovni potek. Lahko je počasnejši, ali pa tudi hitrejši. Vanj ni treba posegati od zunaj, če to ni resnično potrebno glede na okoliščine. Zdravstveno osebje bi moralo prisostvovati skoraj le kot opazovalec.
  • Žensko telo je med porodom enako sveto kot v katerem koli drugem času ali okolju.

Mamice, ki so opravile tečaj poroda pod hipnozo, te tehnike poroda ne znajo prehvaliti. Porod je bil zanje čudovito doživetje in zahvaljujoč temu, da so med tečajem spoznale svoje telo in se naučile z njim delati, je bilo rojstvo otroka skoraj brez bolečin in čudovito.

Porod pod hipnozo je bolj filozofija, kot prava porodna tehnika. Njegov princip temelji na tem, da je porod otroka praznovanje najosnovnejše človeške izkušnje našega življenja. Porod bi moral biti miren, čuten, radosten in udoben. Resnično bi moral biti to najlepši trenutek v življenju matere, partnerja in dojenčka.

Vir: MONGAN, Marie. HypnoBirthing: A Celebration of Life. Rivertree Hypnosis Inst., 1998. ISBN 978-0966351712.