Pomlad polna vitaminov iz svežega sadja in zelenjave

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
4 min.
09. mar'20

Pomlad že trka na vrata in čeprav zima ni bila tako trda in mrzla, se toplejših in daljših dni že vsi veselimo. Razlog za veselje ob prihajajoči pomladi pa je tudi sveže sadje in zelenjava, iz katerih lahko svojim otrokom pripravimo okusne jedi, polne vitaminov. Kaj otroškemu organizmu po zimi najbolj primanjkuje in kako dopolniti zalogo vitaminov?

Organizem, otroški ali odrasel, po zimi zagotovo trpi za pomanjkanjem D vitamina. Tega namreč pridobimo predvsem s pomočjo sonca (konkretno iz UVB žarkov), po zimi pa lahko njegova raven v organizmu pade tudi za kar 50 odstotkov. Argument, da tudi v zimi sveti sonce, v tem primeru ne pije vode – žarki namreč na zemljo v tem času padajo pod kotom in z vidika tvorjenja D vitamina ne zadostujejo.

Seveda pa sposobnost obrambe organizma pred boleznimi na začetku spomladi ne trpi le za nizko ravnjo D vitamina. Pomembno je, da otrokom priskrbimo tudi druge vitamine in minerale, ki bodo poskrbeli za močno odpornost. Idealni vir vseh potrebnih snovi so zmeraj sezonska živila, ki so značilna za dano območje in letni čas. Na primer jeseni so »na tapeti« jabolka, hruške in zelje, spomladi pa spet redkvice, šparglji in mlada čebula. Za vsako geografsko širino so značilni drugi plodovi, zato se je najbolje zanašati na lastne pridelke ali preverjene trgovce na tržnicah.

D vitamin blog

Katere vrste sadja in zelenjave so spomladi na vrhuncu svoje rasti:

  • mlada čebula – ta prva lastovka spomladanske zelenjave je poslastica tudi na običajnem kruhu z maslom. Čebula svojih pomembnih snovi in mineralov ne izgubi niti po toplotni obdelavi, največ hranljivih snovi pa se iz nje sprosti po drobnem sekljanju.
  • por – je odličen nadomestek čebule, ki jo lahko zaradi izrazitega okusa nekateri otroci tudi zavračajo. Por z vrta spodbuja delovanje prebavil in ledvic ter krepi imunski sistem. Bogat je z vitamini B6, C in E, karoteni, selenom, fosforjem, železom in je prav tako vir folne kisline.
  • drobnjak – še ena zel iz družine čebulnic, ki vsebuje prav vse njihove pozitivne lastnosti. V njem boste našli vitamine skupine B in C, kalcij, kalij, železo, karotenoide in mangan. Pozitivno vpliva tudi na imunski sistem in ima prav tako očiščevalni učinek.
  • šparglji – vrhunec svoje sezone uživa le tri mesece na leto, zato je treba njihove učinke tedaj na polno izkoristiti in jih uvrstiti na jedilnik. Šparglji imajo visoko vsebnost folne kisline, vlaknin, kalija in cele vitaminske abecede. Je odličen antioksidant in ima protivnetne učinke.
  • špinača – je prav tako odličen antioksidant in vsebuje K vitamin, kalcij, kalij, magnezij, folno kislino, baker in mangan. V sebi skriva tudi delež železa, ki ga boste pridobili predvsem s toplotno obdelavo.
  • redkvica – nedvomno spada med najbolj priljubljeno spomladansko zelenjavo. Vsebuje visoki delež C vitamina in folne kisline, v njej pa najdemo tudi vlaknine, ki pozitivno delujejo na črevesje in prebavo.
  • čemaž – krepi imunski sistem, ima izrazito zmožnost razstrupljanja, znižuje krvni tlak in pomaga pri boju z bolečinami v glavi. Čemaž je znan tudi po svojih zdravilnih učinkih pri boleznih zgornjih dihal in lajša tudi želodčne težave. V naravi ga naberite svežega in z njega pripravite namaz ali okusen pesto.
  • jagode – morda je presenetljivo, ampak jagode ne doživljajo svojega booma le poleti, ampak tudi spomladi, in to predvsem aprila. V svojem sladkem okusu skrivajo vlaknine, kalcij, kalij in C vitamin. Jagode delujejo kot antioksidanti in znižujejo tveganje za rakasta obolenja in debelost.
  • rabarbara – kljub svojemu sladkastemu okusu in uporabi v pecivih spada rabarbara med zelenjavo. Poleg sladkega ima tudi izraziti kisel okus, zato jo je dobro kombinirati s sladkim sadjem ali pa zmerno količino sladkorja. Nikoli pa je ne jejte surove in pav tako z uživanjem ne pretiravajte – vsebuje namreč oksalno kislino, ki na sebe veže vitamine in pomembne snovi.

Sveže sadje in zelenjava imata na jedilnikih otrok nenadomestljivo mesto, vendar pa sama ne zadostuje. Zato jo dopolnite tudi z drugimi viri vitaminov in mineralov – jajci, ribami, kakovostnim mesom, oreščki, žitaricami in mlečnimi izdelki.

Vitamini redkvica

Kaj pa vitaminski dopolnila?

Odgovor na to vprašanje je povsem preprost – če vaš otrok dobiva vse potrebne vitamine in minerale iz uravnotežene in pestre prehrane, je dodajanje vitaminskih dopolnil povsem nepotrebno. Pediatri se strinjajo v tem, da je treba predvsem v obdobju večjega števila obolenj količino vnosa vitaminov povečati. Najprimernejši način je, seveda, z povečanjem uživanja svežega sadja in zelenjave.

V primeru bolezni priporočajo več C vitamina, ki organizem med oslabljenjem porablja veliko hitreje. Po posvetu s pediatrom je otrokom (predvsem doječim) prav tako dobro dodajati D vitamin. Zmeraj pa se pred tem posvetujte z zdravnikom, saj bi morali nekatere vitamine dodajati ne le otrokom ampak tudi odraslim.

Povlecite iz pomladi kar največ, z otroki preživljajte čas na svežem zraku, jim pripravljajte hranljive jedi in ne pozabite na reden vnos vitaminov v podobi svežega sezonskega sadja in zelenjave.