Veliki priročnik prve pomoči – kako poskrbeti za najpogostejše poškodbe otrok med poletjem

9 min.
31. jul'17

Poletje vabi ven, temu pa se otroci ne morejo upreti. Seveda, gibanje na svežem zraku je za zdravje otrok neizmerno dobrodošlo. Preživljanje časa v naravi, na ulici in tudi v domačem okolju pa skriva mnogo pasti. Razbrzdanost, združena z radovednostjo in neprevidnostjo, lahko pripelje k številnim poškodbam, ki so značilne prav za to sezono. Kako pa jih je treba oskrbeti?

Pasti, ki zunaj pretijo otrokom

Kdaj pa kdaj se zdi, da so poškodbe med lovljenjem, skokih z igral, vožnjo s kolesom, skakanjem po trampolinu ali norenju po napihljivem gradu kar samoumevne. Če otrok pade, lahko poleg zloma med drugim utrpi tudi modrice, zvit gleženj ali zapestje, potolčena kolena, otekline ali pa druge večje in manjše rane.

Poškodbe deček

Lahke poškodbe

Če gre le za lažjo rano, na primer oteklino po padcu, zadostuje, da na boleče mesto položite hladen obkladek, kasneje pa lahko nanj nanesete protivnetno mazilo in jo prekrijete z elastičnim povojem. V primeru, da se je otrok utrpel rano ali odrgnino, morate to mesto najprej razkužiti. To bo bolelo, zato otroka poskusite umiriti. Razkužitev je nujna predvsem v primeru, ko gre za globoko ureznino. Takrat pa zagotovo ne uporabljajte le čiste vode.

Pazite na ugrize

Pri ugrizih in pikih je predvsem pomembno, za kakšno vrsto le-tega gre – otroke lahko ugrizne kača ali pa piči insekt. Po piku čebele ali ose bo mesto pika oteklo, pordelo, spremljala pa ga bosta tudi srbenje in bolečina. V primeru, da niste prepričani, ali gre za alergijo na pike čebel ali os, se raje posvetujte z zdravnikom. V nasprotnem primeru je dovolj, da oteklino lajšate s hladnim obkladkom in jo namažete s kremo proti srbenju, ki ima hladilni učinek. Pri hujših primerih alergije dajejo otrokom antihistaminike, ki delujejo protivnetno.

Če otroka med sprehodom po naravi piči strupena kača, se lahko pojavijo otekline, krvavenje ali pa celo mehurji. Strup poškoduje živce, zato je na mestu ugriza lahko čutiti mravljinčenje ali celo krče. Pomembno je, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. H krati pazite, da bi se otrok čim manj gibal, zato ga raje nosite na rokah ali nosilih. Mesto vboda hkrati dvignite nad položaj srca, da upočasnite pretok krvi, rano razkužite in pustite, da prosto krvavi, saj se bo tako očistila.

Neprijetna »nezgoda« je lahko tudi prisesani klop. Ven ga lahko vzamete na preprost način. Če preživljate veliko časa v naravi, si priskrbite posebno pinceto, s katero ga boste lažje odstranili. Klopa pa nikoli ne mažite s kremami ali oljem, kar ga bo sicer zadušilo, vendar lahko pri tem v rano izpusti povzročitelje bolezni. Raje ga za glavico primite s pinceto, kar najbližje koži in ga s pazljivimi premikajočimi potezami na strani, povlecite iz ranice. Nato ga z glavico pravokotno potegnite ven. Mesto pika razkužite, najbolje z ekstraktom joda. Če v ranici ostane košček klopa, poiščite zdravnika, ki bo preveril prizadeto mesto in iz rane odstranil preostale delčke.

Izpuščaji insekti

Kako zaustaviti krvavitev

Otroku se lahko pripetijo tudi resnejše poškodbe, na primer zlomi ali druge rane, ki zahtevajo klic na pomoč. Zdravnika poiščite v primeru, da gre za globoko ali široko odprto rano, če se krvavitev ne ustavi ali pa gre za ugriz.

Najprej pa vedno poskrbite, da krvavenje zaustavite in šele nato pokličite prvo pomoč – številko za klic v sili, 112. Zdravniki priporočajo, da z reševalci komunicirate po zvočniku na telefonu in hkrati oskrbujete malega pacienta. Če ste v domačem okolju, bi bilo idealno, da za zaustavljanje krvavenja uporabljate rokavice za enkratno uporabo, da rane s svojimi rokami ne bi okužili.

Bodite pozorni na predmete, ki so ostali ujeti v rani – njihovo odstranitev raje zaupajte strokovnjakom, saj bi iz rane lahko še bolj začelo krvaveti. Prizadeto mesto le nežno obvežite s povojem.

Večjo krvavečo rano oskrbite tako, da prizadeto mesto najprej dvignete nad višino srca, podobno kot pri piku kače. Na rano položite gazo, nanjo nežno pritisnite s prstom ali dlanjo za 3-5 minut, nato pa mesto obvežite in imobilizirajte. Če kri preide na površino, obveze ne snemajte, ampak uporabite še en povoj.

Krvavitev na vratu zaustavite tako, da na rano položite prst. Pri krvavitvi na prsnem košu bo pomagala sterilna gaza z neprepustno folijo. Za krvavitev iz nosu je dovolj, da na tilnik položite hladen obkladek in stisnete nos. Oskrbljena rana bi se v dveh dneh morala začeti celiti. Če opazite, da je po tem času še vedno rdeče barve, je nabreknila ali pa se je zagnojila, jo spremlja vročina ali mrzlica, morate otroka odpeljati k zdravniku.

Težave z dihanjem

Ves čas, ko otroka oskrbujete, se z njim pogovarjajte in ga sprašujte, ali ga boli in kakšna je ta bolečina. Opazujte, če primerno odgovarja, ali ima težave z dihanjem. Če sumite na zaplete, ga nikoli ne polagajte na ležeči položaj, ampak ga raje pustite v polsedečem, lahko ga tudi oprete ob steno.

Posebno je treba ravnati, če opazite, da se dojenček duši. V tem primeru ga primite za pas in ga obrnite z glavo navzdol. Če je pojedel kakšen predmet, ga potolcite med lopaticami, da se sprosti in ga otrok lahko izkašlja. Če so otroci večji, bo zadostovalo, da jih postavite v predklon in prav tako potolčete med lopaticama.

Oživljanje vaja

Oživljanje otroka

Kaj storiti, če otrok neha dihati? Če se malček ne odziva in niste prepričani, ali vsaj malce diha, obstaja stari trik – če imate v torbici malo ogledalce, ga prislonite k ustom in opazujte, če se je zarosilo. Če se orosi, potem otrok diha.

Do prenehanja dihanja lahko pride, če se otroci poškodujejo na igrišču, pri nesrečah in tudi v bazenu ali morju. V tem primeru je treba na vsak način poskusiti z oživljanjem. Za otroke, ki nimajo takšne rezerve kisika, kot odrasli, je to še posebno pomembno.

Drugače pa je otroka treba oživljati v primeru, da ga je poškodoval električni tok. Oskrbujte ga izključno v gumijastih rokavicah, saj bi se tudi sami lahko poškodovali.

Najprej preverite ustno votlino in jo očistite, če je to potrebno. Pregledati morate jezik, če se nahaja zunaj ustne votline, nujno pa morate iz ust odstraniti vodo, kri ali izbljuvke. Potem nastopi samo oživljanje. Postopek oživljanja se razlikuje, če gre za otroka ali odraslega.

Naklonite otrokovo glavo, zatisnite nosek in naredite prvi vdih. Pomembno je, da se po vsakem vdihu nekoliko odmaknete, da lahko spet globoko vdihnete. Po prvem vdihu opazujte, ali se prstni koš otroka dviguje. V nasprotnem primeru sledi masaža srca, na naslednji način:

  • Za dojenčke je dovolj, da na sredino med obema bradavicama, na prsnico, pritiskate le z enim prstom. Otrokom do enega meseca starosti, se dihanje in masaža pravilno izmenjuje v razmerju 1:3.
  • Otroke do 1. leta starosti oživljajte na enak način, na prsni koš lahko pritiskate z dvema prstoma.
  • Otrokom od 1. do 8. leta starosti morate pri masaži srca z dlanjo ene roke potisniti na spodnjo stran prsnice. V tem primeru velja razmerje 1:5, se pravi, pet pritiskov in en vdih.
  • Pri večjih otrocih se razmerje poveča na 2:15.

Bolan in sam doma

Če je otrok doma, to še ne pomeni, da je popolnoma varen. Ravno nasprotno, starši se ne bi smeli nikoli zanašati na to, da bodo mlajše otroke varovali, na primer njihovi starejši sorojenci. Otroci bi morali biti pod nadzorom odgovorne starejše osebe.

čistilna sredstva otrok

Kako »gasiti« opekline?

Do opeklin lahko pride zelo preprosto, na primer, če se prevrne skodelica z vročo kavo ali pa lonec s štedilnika. V tem primeru velja pravilo – nikoli ne odstranjujte blaga, ki se je prilepilo na opečeno mesto. Nepokrito opečeno mesto pridržite 10 minut pod tekočo hladno vodo. Če ima otrok na prizadetem mestu mehurje, jih nikakor ne predirajte, ampak le prekrijte s sterilno gazo. Obiska zdravnika ne smete odlašati.

O tem, kako si pomagati pri opeklinah zaradi sonca in sončarico, lahko preberete v enem izmed naših prejšnjih člankov.

Neuspelo okušanje

Tudi če je treba radovednost otrok podpirati, lahko to, žal, povzroči tudi različne nesreče. Najmlajši lahko z velikim veseljem okušajo vse, kar jim pride pod roke, vključujoč stvari, ki zagotovo niso za pojesti. Privabljajo jih stekleničke kozmetičnih izdelkov, kreme, šamponi in tudi milnice in čistilna sredstva za gospodinjstvo, tudi na primer vrečke z gelom za pranje.

Če se otrok polije s podobnim sredstvom, odstranite oblačila in prizadeto mesto izpirajte pod tekočo vodo najmanj 10 minut, idealno tudi dlje. Podobno morate postopati tudi pri stiku očesa s kemijsko snovjo. V primeru, da se je vaš malček nadihal strupenih hlapov, ga postavite na svež zrak in opazujte, ali nima težav z dihanjem, na primer s kašljem ali pritiskom v pljučih.

Če po naključju poje takšno kemijsko »dobroto«, nikoli ne povzročajte bruhanja in niti ne poskušajte izpirati želodca. Takoj pokličite zdravniško pomoč, saj ima otrok lahko opekline na požiralniku ali v želodcu. Hkrati izplaknite ustno votlino in mu dajte ne šumeč napitek, najbolj primerni so mleko, kava ali voda, vendar količina ne sme presegati 2 ml/kg otrokove teže. Preveč tekočine bi lahko povzročilo bruhanje in možne zaplete.

Otroci bazen skok

Glavna pravila preventive

Na prvem mestu je, povsem logično, izogibanje težavam. Razmišljajte o tem, kaj lahko storite, da bi preprečili poškodbe in kaskaderske poskuse svojih otrok. Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Če se otroci vozijo s kolesom, na rolki ali pa njenim drugim »sorodnikom«, bi morali imeti na glavi čelado ali pa vsaj ščitnike na nogah in rokah. Kolesarske čelade morajo nositi vsi otroci do 15. leta starosti in to pri vožnji po pločniku ali trasi za kolesarje.
  • Tudi v avtomobilu morajo biti otroci kar se da varni, zato je avtosedež neizogiben del opreme. To velja za vse otroke do 12. leta starosti in osebe z višino, ki je nižja od 150 cm. Avtosedežu ne smejo manjkati tritočkovni varnostni pasovi in čelna stranska naslonjala za glavo.
  • Na trampolinu ne bi smelo skakati hkrati več otrok, da se med seboj ne bi poškodovali. Če je malček mlajši od 3. leta starosti, bi se na trampolinu smel zabavati le pod nadzorom staršev ali druge polnoletne osebe.
  • Na kopališču otrok nikoli ne izpuščajte izpod nadzora. V mislih imejte to, da se lahko najmlajši otroci utopijo tudi v vodi, ki je nižja od 5 cm. Skrbite za to, da bi se otroci okoli bazena gibali v primerni obutvi, saj jim drugače grozijo zdrsi. Domače bazenčke v celoti prekrijte ali pa izpustite iz njih vodo, ko se bodo otroci igrali na vrtu brez vašega nadzora.
  • Doma poskrbite, da na malčke ne bi prežale pasti vseh vrst. Samoumevno je, da bi morale biti prekrite vse električne vtičnice, postavljene ograjice na stopniščih in prav tako z varnostnimi elementi zaščiteni vsi robovi pohištva. Nevarne predmete, kot so na primer noži, vilice, zdravila in kemična čistilna sredstva shranjujete prav tako daleč od dosega otrok.

Kako pa pred poletnimi nezgodami vi varujete svoje otroke? Svoje dobre nasvete in izkušnje delite z nami v komentarjih.