6+1 idej za odličen piknik z otroki

  Kategorije: Aktivnosti z otroki,
5 min.
21. avg'23

Vas prijetni dnevi privabljajo ven in razmišljate, kakšen program bi otrokom sestavili? Kaj pa, če bi običajno nedeljsko kosilo zamenjali za piknik v naravi? Svetovali vam bomo, kako se pripraviti, na kaj biti pozoren in kdaj ga je najbolje prirediti. Združiti dobro hrano z preživljanjem časa na prostem je idealna priložnost, kako izkoristili poletne dneve. Za otroke bo piknik prijetna popestritev počitnic.

Kdaj ste bili nazadnje na pikniku? Se ne spomnite ravno, kajne? Ne obremenjujte se z odgovorom in raje začnite razmišljati o tem, kdaj in kam odidete na piknik s svojo družino. Čudovito pripravljena hrana v objemu narave (ali mestnega parka) je še bolj okusna kot doma za mizo, kar vsi družinski člani že dobro poznajo. Z našimi idejami bo družinski piknik postal tradicija in bo v njem uživala cela družina.

Travnik, park ali gozd?

Prepričajte se, da vam hrana in vse potrebno za piknik ne bodo vzeli preveč prostora v avtu. Imejte v mislih, da boste hrano, pribor, podlogo in odeje morali odnesti na želeno mesto. Odprta prostranstva idealna za piknik običajno niso zmeraj na dosegu parkirišča. Zato raje izberite lažje papirnate krožnike in kozarčke, ki ne zasedejo tako veliko prostora kot običajni. Verjetno ne želite dajati vtisa, da v naravo vlečete celo kuhinjo. Piknik lahko priredite tudi v mestnem parku, kamor udobno pridete tudi z mestnim prometom. V tem primeru bo najverjetneje v bližini tudi otroško igrišče, kar bo razveselilo predvsem otroke. Imate že dovolj velike otroke in kolesa? Združite piknik s kolesarjenjem, še vedno pa velja, da z razdaljo ni treba pretiravati.

Pozabite na točno dvanajsto

Čas, ki si ga izberete za piknik, je odvisen le od vas. V sredini dneva bo najbrž prevroče, zato bosta za piknik bolj primerna popoldne ali večer. Če želite otrokom pričarati kosilo na travniku, poiščite bolj senčen prostor, na primer pod drevesi, ali pa si od doma prinesite senčnik. Priporočljivo je tudi slediti vremenski napovedi in za piknik izbrati manj vroč dan. Idealna temperatura naj bi se gibala okoli 25 stopinj, za prijetno klimo pa bo poskrbel tudi lahek vetrič. Vendar ne veter, ki bi lahko pokvaril vaše načrte in udoben piknik se spremenil na lov za odpihnjenimi krožniki.

Piknik družina park

Kam zapakirati pripravljeno hrano?

Izogibajte se jedem, ki bi se lahko raztopile, na primer slaščice s kremo in sladoled. Vemo, da bi takšne reči otroke najbolj razveselile, vendar pa se zagotovo ne bodo mogli upreti doma narejenim biskvitom s sadjem ali mafinom. Za bolj občutljiva živila (siri in salame) lahko uporabite prenosno hladilno torbo, ki bo hrano shranila na optimalni temperaturi tudi 10 in več ur.

Dobra izbira bodo tudi termo torbe, ki so lažje in vaše jedi zaščitijo pred vročino vsaj med prenašanjem na prostor za piknik. Pijače v plastenkah lahko pred odhodom za nekaj časa postavite v zamrzovalnik. Prav bodo prišle tudi hladilne kocke, ki nadomeščajo led. Če vam če vam vreme ugaja in ni preveč vroče, lahko hrano shranite v pleteno košaro, ki bo poskrbela za pravo vzdušje na pikniku.

Deka je temelj!

Še bolj vam bo udobno tudi s kakovostno podlogo, ki jo razprostrete po travi. Najbolj se bo odrezala podloga z izolacijskim spodnjim slojem. Je lahka in vas bo zaščitila pred možno vlago, na primer pred jutranjo roso. Ne pozabite pa niti na servete, vlažile robčke in repelent proti komarjem. Otrokom pustite vzeti s seboj tudi njihove najljubše blazine ali pa z doma prinesite blazine za sedenje. Sedenje bo še bolj udobno in po izdatni hrani bodo blazine služile svojemu točnemu namenu – za dremanje in zaslužen počitek. Tega lahko dopolnite z družabnimi igrami, ki bodo zabavale celo družino.

Serviranje prijetno na pogled

Ne zanemarjajte lepega dizajna serviranja tudi na tleh. Prineseno hrano razporedite po odeji, daj bi si otroci lahko izbrali, kar želijo. Čar piknika je v svobodi in oddihu v prijetnem okolju. Malčki bodo zagotovo veseli, če bodo lahko s seboj prinesli tudi svoje posodice za piknik. Imajo doma otroško hiško? V tem primeru vam ni treba hoditi daleč in lahko piknik priredite kar na domačem vrtu. Drži, resnično ni daleč, vendar lahko tudi dobro znano okolje z malce domišljije spremenite na očarljiv prostor. Otroci pa se bodo lahko igrali gostitelje, kar jim bo zagotovo všeč.

Stavite na kanapejčke

Prigrizke pripravite tako, da jih ne bi bilo treba rezati. Najboljši so sendviči, priljubljeni »wrapi«, tortilje, kanapeji in manjši kolački, ki bodo pripravljeni tako, da bi jih otroci lahko vzeli v roke in pojedli brez uporabe pribora. Prav bodo prišli tudi narezki, ki jih lahko ustvarite neposredno na pikniku. Deske z narezkom so odlične za »pikanje« in so pripravljene enostavno. Na koncu pa ne pozabite za seboj tudi pospraviti in s seboj vzeti vseh odpadkov.

Piknik družina hrana

Ideja za okusen sendvič

Razmišljate, kaj bi otroci najraje jedli in kaj bodo pojedli s pravim užitkom? Ta piknik poslastica vsebuje vse potrebno za otroke – sadje, mlečne izdelke in meso. Kombinacija vseh sestavin bo zahvaljujoč jabolku in zanimivemu namazu prijetna osvežitev vsakega obloženega kruhka. Sendvič lahko servirate na klasičen način ali pa uporabite modelčke za piškote v obliki krogov, zvezdic ali drugih oblik. S tem boste otroke zagotovo navdušili.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 8 rezin polnozrnatega kruha (lahko je tudi toast)
  • 1 lonček naribanega čedarja
  • 8 rezin kakovostne salame ali šunke
  • 1 jabolko narezano na tenke rezine
  • 4 jušne žlice majoneze
  • 2 jušni žlici gorčice
  • 2 jušni žlici medu

Postopek

Najprej zmešajte majonezo, med in gorčico v manjši posodi in jo namažite na vse rezine kruha. Na namaz natresite nariban sir, nanj položite rezine salame in jabolka in jih prekrijte s preostalimi rezinami kruha. Zložene sendviče potem počez prerežite, da nastanejo trikotniki ali pa jih obrežite s pomočjo modelčkov.